MUSEUM - In een nieuwe zeer omvangrijke wisseltentoonstelling laat het Veenkoloniaal Museum te Veendam zien wat er zoal aan werkzaamheden zijn verricht om aardgas in de zoutkoepel van Zuidwending te kunnen opslaan. Omwonenden en voorbijgangers op de weg van Veendam naar Stadskanaal zagen en zien wel allerlei activiteiten, maar voor velen was en is het vaak een groot mysterie wat er zoal gebeurt. Er werd gebouwd, geboord en s'avonds was het vaak een zee van licht. In een zeer educatief opgezette tentoonstelling neemt het Veenkoloniaal Museum te Veendam de mysterieuze sluier weg.
De tentoonstelling ‘Zout, daar zit wat in ! Aardgasbuffer Zuidwending' werd op woensdagmiddag 1 december, om 16.30 door burgemeester Ab Meijerman geopend en is tot en met 13 maart in Veendam te zien. Foto's, filmbeelden en maquettes maken duidelijk wat er zoal bij Zuidwending gebeurt en de bezoeker ziet dat van stratenmaker tot ingenieur zijn steentje heeft bijgedragen om dit project tot een succes te kunnen maken.
Gasunie en Nuon hebben samen met AkzoNobel de cavernes bij Zuidwending gemaakt voor ondergrondse opslag van aardgas. Cavernes die ondergronds zo groot zijn dat de Martinitoren er met gemak een paar keer in past. Door gas op te slaan in cavernes kan men snel en flexibel inspelen op kortdurende schommelingen in de vraag naar en het aanbod van aardgas.
Nadat in Slochteren in 1959 aardgas werd gevonden heeft Nederland zich ontwikkeld tot een waar aardgasland. Aardgas voorziet voor 98% in onze dagelijkse huishoudelijke energiebehoefte en verzorgt circa 50 % van onze primaire energievoorziening. Nederland zal ook in de toekomst de voortrekkersrol behouden en ontwikkelt zich in snel tempo tot de gasronde van Europa waarbij een energiemix geleverd wordt die nog altijd aan de Slochteren norm voldoet. Gas zal op steeds grotere schaal worden ingekocht en verkocht. De cavernes spelen hierbij, zo blijkt uit de tentoonstelling, een grote rol.
Dankzij het vele fotowerk kan men aardgasbuffer van Zuidwening in het museum ook van dichtbij bekijken. Bovendien ontvangt elke bezoeker een ansichtkaart ‘Groeten uit Zuidwending' met daarop afgebeeld de locatie tussen Zuidwending en de Ommelanderwijk.