Nieuws

Fractie CDA bezorgt om Huishoudboekje Veendam.



HUISHOUDBOEKJE - De CDA fractie van de gemeente Veendam vindt dat het College de financiële risico's in de komende jaren onvoldoende onderkent. Fractievoorzitter André Hammenga maakt zich onder andere ernstig zorgen over de ontwikkelingen van het grondbedrijf. Het college becijfert dat in 2014 het tekort voor het grondbedrijf is opgelopen tot zo'n 3,6 miljoen. Maar welke aannames liggen hieraan ten grondslag. Ja, het college verwacht dat in 2014 onze economie weer ‘normaal' zal zijn. Maar wat indien niet? Het college mag dan wel goede hoop hebben dat er grond verkocht gaat worden, echter de berichten van "Binnenlands Bestuur" van 3 november zijn anders. Binnenlands Bestuur geeft aan dat gemeenten hier grote financiële risico's lopen. Zo lopen ze minimaal 2,4 miljard euro mis door de stokkende bouw. Dat blijkt uit nog vertrouwelijk onderzoek van de VNG en het voormalige ministerie van Vrom. Zij hebben Deloitte een inventarisatie laten maken van de omvang van de tegenvallers in de bouwgrondexploitatie bij gemeenten. De VNG wil de resultaten nog niet vrijgeven, maar de uitkomst van het onderzoek is volgens goed ingewijde bronnen een terugloop van de bouwgrondopbrengsten van minimaal 2,4 tot maximaal 3 miljard euro. Bij verschillende gemeenten kan dit leiden tot een artikel 12 status.

De Ommelander Rekenkamer heeft eerder ook al gewezen op de grote financiële risico's van het grondbedrijf. Niet alleen ontstaat een tekort 3,6 miljoen, gelet op de risico's zou er een reserve van zo'n 2 miljoen moeten zijn. Al met al een gat van 5 - 5,5 miljoen. Het CDA vindt dat het college hier onverantwoord mee omgaat. Het CDA is van mening dat een deel van de Essent gelden daarom moet worden gebruikt om een buffer voor deze geschetste risico's te vormen.

Een ander risico waar naar de mening van het CDA te weinig aandacht aan is geschonken zijn de investeringen voor de komende vijf jaar. Er staan voor de komende jaren verschillende grote projecten op stapel. Projecten welke miljoeneninvesteringen zullen vragen. Een groot risico bij deze grote projecten is dat de raming is gedaan onder een geheel ander economisch gesternte dan de huidige. Anders gezegd een veelal optimistische planning ten opzichte van een realisatie met grote, teleurstellende en daardoor veel geld kostende vertragingen. Neem de verdubbeling van de N33 en de treinverbinding met Groningen. 1 of 2 jaar vertraging is blijkbaar heel normaal en nog zijn we er niet. De risico's en de negatieve financiële gevolgen komen niet of onvoldoende in de thans voorliggende begroting tot uitdrukking. Het zou best eens kunnen leiden tot de noodzaak meer te bezuinigen dan op dit moment in de begroting tot uitdrukking komt.

Een derde risico is de omvang van de uitkering uit het gemeentefonds. In deze tijd van recessie zal ook het rijk zijn huishoudboekje op orde moeten zien te krijgen. Je zou het kunnen vergelijken met de regelmatig terugkerende golfbeweging volgens de Bijbelse geschiedenis met de 7 vette en de 7 magere jaren. Hoe vervelend ook, gemeenten, bedrijven, instellingen en ook de burgers zullen dit in de portemonnee gaan voelen. Het CDA vindt het echter belangrijk dat dit voor onze burgers niet ten koste gaat van het volwaardig deelnemen in onze Veendammer samenleving. Dit betreft niet alleen de mens op zich, maar ook het gezin. Ook zijn inkomen en werk, wonen in een prettige wijk, goed onderwijs en deelname aan het culturele en maatschappelijke leven hiervoor noodzakelijk.