Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendammer Wind 6 november 2010

Door op zaterdag, 6 november, 2010 - 13:00


Jan van der Laan bij Radio Parkstad

Columnist Jan van der Laan laat wekelijks op Parkstadveendam.nl, zijn licht schijnen over het wel en wee van Parkstad Veendam. Tevens kunt u zijn column iedere zaterdag beluisteren bij radio parkstad om 12:02 uur.


Nog een paar dagen geduld en dan zal naar ik aan mag nemen de Veendammer Wind in de gemeentepolitiek echt de kop opsteken. Aanstaande maandag name-lijk komt de gemeenteraad bijeen om te praten over de begroting 2011, die in concept door het college van burgemeester en wethouders is opgesteld.

Dit betekent dat wij ervan uit kunnen gaan, dat de gemeenteraadsleden zich momenteel druk aan het werk zijn om het standpunt van hun fractie te helpen voorbereiden. Het zal in elk geval geen simpele discussie worden, want er moet gesproken worden over een begroting, die door de forse bezuinigingen van de kant van de centrale overheid veel aandacht vraagt voor bezuinigingen voor de korte termijn maar ook voor de komende jaren.

Nog even afwachten dus voordat er duidelijkheid komt over deze voor onze ge-meente belangrijke zaak. Er is overigens nog meer wat voor onze gemeente en haar inwoners van groot belang is. Dat is op niet al te lange termijn de vraag of er in onze provincie en misschien zelfs in onze gemeente ondergrondse opslag van CO2 gaat komen.
Verder zullen wij ons ook bezig moeten gaan houden met de vraag op welke wijze wij moeten omgaan met de krimp, die in Noord en Oost Groningen al bezig is en die van grote invloed zal zijn op het leven in die gebieden.

Ten aanzien van de opslag van CO2 ( koolstof dioxide) is de situatie redelijk ur-gent geworden omdat de regering haar plannen om die opslag in Barendrecht te doen plaatsvinden heeft terug getrokken onder meer omdat de bevolking zich daartegen stevig heeft verzet.

Dit verzet was vooral gebaseerd op het feit, dat CO2een gevaarlijk product is, die als zij op kleinere schaal vrij komt slecht is voor het milieu, maar op grotere schaal dodelijk kan zijn. Bovendien vraagt het opslaan van CO2 veel energie en bovendien kan het chemische verbindingen aangaan met ondergrondse gesteente, met cement en met leidingen.

Bij dit alles komt uiteraard ook de vraag aan de orde, wie is verantwoordelijk voor het beheer op lange termijn, want deze opslag is voor altijd en dus eeuwig-durend en ontsnappen betekent het vrijkomen van een dodelijke materie.

Ongetwijfeld zal door de voorstanders van opslag onder de grond worden aan-gevoerd, dat op dit moment veilig gewerkt kan worden en dat het goed is voor het milieu, maar of dit opweegt tegen de risico's is zeer de vraag.

In elk geval lijkt het mij dringend noodzakelijk om een stevige discussie te voeren zodra er vanuit Den Haag suggesties of concrete plannen komen over de opslag.

Vooral ook door de situatie op de arbeidsmarkt, die zodanig is, dat vooral jonge-ren met een wat of veel betere opleiding in het noorden van ons land bijzonder moeilijk een passende arbeidsplaats kunnen krijgen, ontstaat een trek naar met name het westen en het centrum van ons land. Een probleem waarmee ook de provincie Limburg sterk te maken heeft.

Dit beteken niet alleen en vertrekoverschot maar op de langere termijn ook het teruglopen van het aantal geboortes, met als gevolg, dat de bevolking in aantal afneemt. Deze afname heeft weer effect op dienstverlenende bedrijven en op het onderwijs en dat betekent, dat bij op de langere duur de leefbaarheid in de be-treffende plaatsen en gebieden sterk terug gaat lopen.

Dit is een proces, die bijzonder nadelig is voor plattelandsgebieden, maar op de wat langere duur ook nog een schaduwzijde voor de sterke delen van ons land heeft, omdat daar de bevolkingsgroei plaatsvindt en zodanige vormen kan aan-nemen, dat daardoor de leefbaarheid afneemt.

De gemeente Veendam heeft tot nu toe niet echt problemen met de krimp. Het aantal inwoners in al jaren constant, maar toch kan deze krimp ook voor onze gemeente gevolgen hebben. Naar mijn mening is het echter noodzakelijk om dit probleem bij de kop te pakken om de eventuele gevolgen vroegtijdig te signaleren en te bezien met welke maatregelen de nadelige kanten van die gevolgen bestreden kunnen worden.

U weet dat mijn opvatting is, dat alles te maken heeft met politiek. Dit betekent dat de gemeentepolitiek zich op niet al te lange termijn bezig zal moeten houden met de hiervoor geschetste ontwikkelingen. Dit zal echt noodzakelijk zijn om er aan bij te dragen, dat wij een goed leefbare situatie in Parkstad Veendam houden.