VEENDAM / LETLAND - Vandaag reist een klein gezelschap van de Winkler Prins Scholengemeenschap uit Veendam o.l.v. Herman Bruin en in samenwerking met het Veenkoloniaal Museum te Veendam af naar Letland om daar op zoek te gaan naar sporen van Veenkoloniale zeevaart.
In de 19de eeuw was meer dan 60 % van de Nederlandse vloot uit Groningen afkomstig en daarvan nog het merendeel uit de Veenkoloniën. Regelmatig werd koers richting Oostzee gezet en havensteden als Koningsbergen ( het huidige Kalliningrad), Riga en Sint Petersburg bezocht.
Het Veenkoloniaal Museum werkt om die reden sinds 2006 samen met het Mencendorfa nams te Riga om banden uit het verleden weer aan te halen. Het Mencendorfa nams is een oud pak- en koopmanshuis dat na de Letse onafhankelijkheid en met steun van een van de nazaten van de 19de eeuwse eigenaar, de Duitse kooopmansfamilie Menzendorff, weer helemaal is gerestaureerd en nu als historisch museum is ingericht. Een gebouw dat in de tijd toen o.a. tientallen zeelieden uit o.a. Veendam, Stadskanaal, Pekela, Wildervank en Sappemeer door Riga liepen een belangrijke rol speelde bij opslag van goederen, maar ook een victualiënwinkel te vinden was.
Conservator Hendrik Hachmer van het Veenkoloniaal Museum zal de leerlingen begeleiden bij de ontdekkingstocht naar sporen van de 19de eeuwse zeevaart.
Bezocht wordt o.a. een oude begraafplaats bij het schiereiland Kipsala waar vroeger ook zeelieden werden begraven, het stadsarchief van Riga waar nog oude monsterrollen van Veenkoloniale schepen en registers van binnengekomen schepen bewaard worden, het eerder genoemde pakhuis Mencendorfa nams en de oude binnenstad van Riga waar nog meerdere oude pakhuizen zien zijn. Ook wordt er een twee daags uitstapje gemaakt langs de Golf van Riga en o.a. en het plaatsje Mikeltornis, waar de hoogste vuurtoren van Letland staat en de havenplaats Ventspils bezocht. Deze plaats was bij de zeelieden beter bekend als Windau.
Een van de doelen is de leerlingen er op te wijzen dat er ook langs de Oostzee nog, althans als men er oog voor heeft, veel herinnert aan het ooit rijke scheepvaartverleden en er in de archieven, die sinds de Letse onafhankelijkheid weer openbaar zijn, veel nog nauwelijks onderzocht bronnenmateriaal ligt. Een ander doel is kennis te maken met Letse leerlingen van de Riga Skolenu pils, een zeer actief instituut voor buitenschoolse activiteiten. Voor de leerlingen van de Riga Skolenu pils, die overigens al twee maal Veendam bezochten, was het een openbaring om in het museum te Veendam zoveel documenten, foto's en oude voorwerpen te zien die uit hun eigen land afkomstig zijn. In het museum te Veendam prijkt zelf een mooie grote foto van de haven van Riga omstreeks 1900.