GASTGEZIN - Eind augustus landen ze op Schiphol en waaieren ze uit over Nederland: 70 studenten van over de hele wereld die een schooljaar lang in een Nederlands gezin te gast zijn.
Bij studentenuitwisselingsorganisatie AFS in Vinkeveen draait momenteel alles om het vinden van gastgezinnen voor deze 70 scholieren. De studenten, in leeftijd variërend van 15 tot 18 jaar, draaien gewoon mee met het gezin, gaan naar een middelbare school en maken zo kennis met de Nederlandse cultuur en taal. Ze komen uit maar liefst 20 verschillende landen zoals Nieuw-Zeeland, Thailand, Chili, Argentinië en Italië, maar ook uit de buurlanden Duitsland en België.
De internationale non-profit organisatie AFS is voortgekomen uit de American Field Service, een vrijwillige ambulancedienst die tijdens de 1e en 2e Wereldoorlog actief was. Om het onderlinge begrip en de wereldvrede te bevorderen gingen de vrijwilligers van AFS uitwisselingen organiseren. Nu is AFS actief in bijna zestig landen.
De gastgezinnen krijgen geen financiële vergoeding voor het opnemen van een student, maar de ervaring, de internationale contacten en de band die wordt opgebouwd met het gastkind zijn onbetaalbaar. Het hebben van een 'tijdelijk kind' uit een andere cultuur verruimt de blik: men gaat opeens met heel andere ogen kijken naar de eigen wereld, naar de dingen die wij als heel gewoon beschouwen.
De studenten worden voor hun vertrek voorbereid door AFS in het land van herkomst. In Nederland worden ze opgevangen en begeleid door de vrijwilligers van AFS Nederland. Tijdens het oriëntatiekamp voor de hele groep in september wordt de basis van de Nederlandse taal en cultuur bijgebracht. Later in het schooljaar volger er allerlei activiteiten zoals wadlopen, Sinterklaasvieringen en stadswandelingen.
Potentiële gastouders doorlopen een kennismakingsprocedure, waarvan huisbezoek door een AFS vrijwilliger onderdeel is. Voor de aankomst van de studenten vindt er een groepsvoorlichting plaats. Voor meer informatie over gastouderschap, de uitwisselingsstudenten en de vrijwilligers van AFS, zie www.afs.nl of bel met 0297 - 21 40 76.