Succesvol geopend.
RIGA - Vorige week reisden medewerkers van het Veenkoloniaal Museum in Veendam op uitnodiging van het Letse museum Mencendorfa nams af naar Riga om de expositie over de Nederlandse componist Cornelis Dopper in Riga in te richten. De tentoonstelling over het leven en werk van deze in Stadskanaal geboren componist is tot en met 12 juli 2010 in de Letse hoofdstad te zien. Het Mecendorfa nams is een oud pakhuis en staat midden in het centrum van Riga, direct achter het bekende Schwartzhaupter Haus.
Cornelis Dopper ( 1870-1939) wordt gezien als de meest Nederlandse van alle Nederlandse componisten en werkte samen met groten als Igor Strawinsky, Gustav Mahler en Richard Straus. Toch raakte de naam Dopper na de oorlog totaal in de vergetelheid.
De expositie werd op 29 april door de Nederlandse ambassadeur in Riga, Z.E. de heer J. Kraak geopend. Naast de expositie staan er in Riga muziekuitvoeringen van het werk van Cornelis Dopper op het programma. De spits werd afgebeten door de in Zuidhorn geboren mezzosopraan Leonore van Sloten begeleid door pianist Jacco Lamfers. Beiden traden op donderdagavond 29 april in Riga op. Docenten van de beroemde Jazeps Vitols Latvian Academy of Music brengen op donderdag 17 juni om 19.00 uur in de koloniale zaal van ‘The Riga Museum of History and Navigation, kamermuziek van Cornelis Dopper, Jāzeps Vītols, Alfrēds Kalniņš, Emīls Dārziņš, Jānis Mediņš ten gehore.
Van 8 tot en met 12 juli is eveneens het Jeugdkoor Hoogezand - Sappemeer aanwezig in Riga. Ze zullen o.a. optredens verzorgen in het Vermanes Park en zingen de tentoonstelling over het leven en werk van Cornelis Dopper op zondagmiddag 11 juli letterlijk uit in het Mencendorfa nams. De Groninger pianist Johannus Havinga, die het koor begeleid, zal op zaterdag 10 juli in het museum een pianoconcert verzorgen. Alle concerten zijn gratis toegankelijk.
Conservator Hendrik Hachmer was samen met directrice Ilona Audere van het Mencendorfa nams op 26 april te gast bij de Letse zender ‘Klasiku' waar een uur lang aandacht werd besteed aan de in Stadskanaal geboren componist. Tot verrassing van de conservator was de door Dopper gecomponeerde Zuiderzeesymfonie zeer bekend bij de Letten en de fonotheek van deze klassiek zender goed gevuld met muziek van Dopper. Het gegeven dat een profeet in eigen land niet wordt gewaardeerd gaat dus zeker op voor onze Cornelis Dopper, of zoals Willem Pijper ooit schreef: ‘Als het lot Dopper niet in Amsterdam, maar in Wenen, Parijs of Berlijn had gebracht, dan was Cornelis Dopper nog altijd wereldberoemd. In Riga waren ze deze Nederlandse componist in ieder geval niet helemaal vergeten...