RAADZAAL - Ook in 2010 werden er ter gelegenheid van Koninginnedag Koninklijke weer de nodige onderscheidingen uitgedeeld.
In Veendam werden de heer J.J. Molema, de heer C.J. Olman, de heer T.H. Wever en mevrouw G. Woltjes-Perdok benoemd tot "Lid in de Orde van Oranje Nassau". Zij ontvingen hun Koninklijke Onderscheiding donderdagochtend van burgemeester Ab Meijerman in de Raadszaal, in het bijzijn van familie en vrienden. Joop Olman kreeg de versierselen opgespeld door zijn goede vriend en gedeputeerde van de provincie Groningen Pim de Bruijne.
Lid in de Orde van Oranje Nassau:
Mevrouw Gezina Woltjes - Perdok (62 jaar) wordt door het Kapittel gekwalificeerd als een sociaal bewogen persoon, die zich door haar activiteiten op het gebied van wijk- en buurtbeheer al geruime tijd (vanaf 1975) voor de samenleving inspant en anderen heeft gestimuleerd. Zo is zij sinds 1976 secretaris van het wijk- en buurtbeheer. Door haar inzet voor nieuwe ontwikkelingen en nieuwe organisaties ondersteunt ze nieuwe vrijwilligers. Van 1984 tot 1985 was zij actief in het Maatschappelijk Advies Informatie Centrum en van 1990 tot 1996 voor vluchtelingenwerk. Sinds 1975 is mevrouw Woltjes actief voor de Commissie Huurzaken waar ze zich inzet voor maatschappelijk welzijn en vergaderingen notuleert. Sinds de oprichting in 1996 is mevrouw Woltjes daarnaast betrokken bij de stichting Wildervanck/Wildervank. Deze stichting wil de Margaretha Hardenbergkerk als monument behouden en stelt het gebouw ter beschikking voor huwelijken, uitvaarten, tentoonstellingen, kleine concerten, lezingen, enzovoort. Mevrouw Woltjes is actief voor het werven van fondsen en verricht werkzaamheden voor en na afloop van bijeenkomsten. Van 2001 tot 2005 was mevrouw Woltjes diaken van de protestantse gemeente Wildervank. Vanuit een commissie met andere diakens bood ze steun aan mensen met weinig geld en aan zieken en hielp mensen die thuis hulp nodig hadden. Opmerkelijk bij dit alles is dat mevrouw Woltjes al 30 jaar lang haar invalide man verzorgt terwijl ze zelf met een zwakke rug kampt.
De heer Jacob Jochem Molema (63 jaar) wordt door het Kapittel gekwalificeerd als iemand die zich al lange tijd inzet voor de samenleving en daarbij ook anderen stimuleert, en wel op het gebied van de voetbalsport. Sinds 1953 is hij lid van Voetbalvereniging VV Borgercompagnie; daar verrichtte hij diverse activiteiten. Zo was hij van 1970 tot 2002 elftalleider en trainer van diverse teams. Van 1974 tot 2008 was hij bestuurslid (meestal secretaris) en werkte hij tegelijkertijd vrijwillig als kantinemedewerker en -beheerder tijdens trainingsavonden en in het weekend. Hij was een stuwende kracht voor alle vrijwilligers. Sinds 1986 is de heer Molema bovendien beheerder van het kleedgebouw en daarnaast actief medeorganisator van het Parkstadtoernooi en het Niester Veteranentoernooi. Van 1992 tot 2008 verzorgde hij de inkoop van alle kantinebenodigdheden en sportmaterialen. Daarnaast was hij betrokken bij de organisatie van bazaars, de bingo en rommelmarkten en hielp hij in 1986 mee met de bouw van een nieuwe kantine.
De heer Cornelis Johannes Olman (82 jaar) wordt door het Kapittel gekwalificeerd als iemand die zich vanaf 1953 op veel manieren voor de samenleving heeft ingespannen. Hij heeft diverse activiteiten ontplooid op het gebied van politiek, onderwijs, kerkelijk leven, voetbalsport, herdenkingen, bewonersbelangenbehartiging en gehandicaptenwelzijn. Zo was de heer Olman van 1953 tot 1998 actief voor de PvdA: eerst als penningmeester en secretaris in Rotterdam, later - vanaf 1980 - in Veendam. Daar begon hij als voorzitter, waarna hij raadslid (1985 - 1994) en wethouder werd (1990 - 1994). Van 1994 tot 1998 was hij lid van de Provinciale Staten Groningen. Daarnaast was de heer Olman van 1974 tot 1979 voorzitter van de Schoolraad in Groningen en van 1976 tot 1982 bestuurslid van de Stichting Folkingestraat Synagoge; mede door zijn inzet werd de synagoge op de monumentenlijst geplaatst. Ook op sportgebied zette de heer Olman zich in: zo was hij een jaar betrokken bij de organisatie van het Eurovoetbaltoernooi en was hij van 1982 tot 1985 voorzitter van voetbalvereniging Veendam 1894. Van 1986 - 1990 was de heer Olman vrijwilliger voor de onderwijsorganisatie Oriënt Express - een particuliere onderwijsorganisatie die jonge allochtonen opleidde voor beroepen in de reisbranche. Mede dankzij de heer Olman werd de opleiding in 1990 overgenomen in het programma van het Alfacollege. Van 1994 tot 2009 was de heer Olman vrijwilliger in het Bewoners Overleg Veendam, waar hij ook voorzitter van geweest is. 15 jaar lang heeft hij zich ingezet voor de wijk Sorghvliet en de Zeestratenwijk. Van 1998 tot 2000 was hij penningmeester van de Stichting Naamgeving Slachtoffers Wereldoorlog II. Deze stichting wilde het toenmalige monument voor de slachtoffers van de WO II renoveren; in 2003 werd het vernieuwde monument onthuld. Sinds 2001 is de heer Olman voorzitter van het platform Gehandicaptenbeleid Veendam en vertegenwoordigt hij de gehandicapten in diverse overlegorganen.
Het Kapittel kwalificeert de heer Theunis Hendrik Wever (69 jaar) als iemand die zich geruime tijd voor de samenleving heeft ingespannen en daarbij anderen stimuleerde, met name op het gebied van sport. Zo was de heer Wever van 1989 tot 2001 secretaris van de Landelijke Contactraad, de huidige Vereniging Sport en Gemeenten. Daar zette hij zich in voor het stimuleren van sportief bewegen. Van 1993 tot 2000 was hij voorzitter van de voetbalvereniging Hoogezand die hem bij zijn vertrek tot erelid benoemde. Sinds 2002 is de heer Wever voorzitter van de Tennisclub Veendam. Niet alleen is dankzij hem het aantal leden gestegen, ook stimuleerde de heer Wever als stabiele en bindende factor anderen binnen de club tot grote inzet. De heer Wever was daarnaast ook actief op het gebied van kunst: van 2003 tot 2009 was hij voorzitter van de Stichting Beeldende Kunst Veendam. In die functie speelde hij een belangrijke rol bij het op koers houden van de stichting. Ook zorgde hij ervoor dat de stichting aansluiting vond bij de landelijk opererende kunstuitleenorganisatie.
Voor meer foto's, zie fotoalbum.