Overslaan en naar de inhoud gaan

Informatieavond sloop en bodemsanering perceel Moderna Wildervank

Door op vrijdag, 5 februari, 2010 - 13:05

Door Cobie Scherer en Henk Drenth

RAADHUISSTRAAT - Donderdagavond 4 februari was in de Werkkerk in Wildervank een informatieavond georganiseerd over de komende werkzaamheden i.v.m. de sloop en de bodemsanering op het terrein van de voormalige chemische wasserij Moderna aan de Raadhuisstraat.

Vanaf 1928 is in de toenmalige wasserij Voordenhout textiel gewassen met wasbenzine en later met chemische stoffen als trichlooretheen (Tri) en tetrachlooretheen (Per). Stoffen die tot 1970, zoals in die tijd gebruikelijk was, rechtstreeks op de sloot werden geloosd, met als gevolg een enorme bodemverontreiniging. Een eigenschap van deze chemische stoffen is dat ze zwaarder zijn dan water, waardoor ze niet op het grondwater bleven drijven, maar diep in de bodem doordrongen. Onderzoek heeft uitgewezen dat er sprake is van een ''bronzone'' onder het gebouw tot een diepte van twaalf meter en van een zogeheten ''pluim'' die zich ongeveer 300 meter in noordwestelijke richting uitstrekt. Ook bij de waterschapssloot zijn op minimaal twee plaatsen zeer hoge concentraties vervuiling geconstateerd.

Sinds 2009 is de wasserij, die in 1999 door Moderna werd overgenomen, gesloten. De provincie Groningen heeft vervolgens de gebouwen en de grond van Moderna gekocht en is daarmee verantwoordelijk voor het oplossen van de bodemvervuiling.

Gedeputeerde R. Slager zette in grote lijnen uiteen hoe een en ander in zijn werk zal gaan. Ook de heer H. te Paske, projectleider bodemsanering van de provincie Groningen en de heer G. van der Sterren van adviesbureau TTE kwamen daarover aan het woord. Namens de gemeente Veendam was wethouder H.J. Schmaal aanwezig. De gemeente Veendam zal na het afronden van de sanering de grond van de provincie Groningen kopen om er woningen te bouwen.

De werkzaamheden zullen op 9 februari van start gaan met de sloop van de gebouwen. De grond wordt vervolgens tot een meter diep verwijderd, waarna een nieuwe ''leeflaag'' zal worden aangebracht. Dit zal al met al ongeveer vier weken in beslag nemen.

In de tweede fase van de bodemsanering wordt de vervuiling op grotere diepte aangepakt. Hiertoe zullen filters in de grond worden aangebracht waardoor stoffen in de grond worden gespoten die d.m.v. chemische oxidatie de schadelijke stoffen omzetten in onschadelijke, zoals water.

Tot 2015 zal er jaarlijks een grondwateronderzoek plaatsvinden om te controleren of de verrichte werkzaamheden voldoende resultaat hebben gehad.

Op de informatieavond waren ongeveer dertig mensen, voornamelijk omwonenden, aanwezig. Er was ruim voldoende gelegenheid voor het stellen van vragen, waar goed gebruik van werd gemaakt. Ook na deze bijeenkomst zullen belanghebbenden regelmatig op de hoogte worden gehouden.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum.


Reactie Plaatsen Of Bekijken....