WERELDWINKEL - Veel van de producten die je koopt komen niet uit Nederland. De meeste producten worden buiten Europa gemaakt: de kleding die je draagt, de schoenen in je kast, de potten en pannen in de keuken, dat leuke vaasje op je vensterbank. Eigenlijk staan we nooit stil bij de herkomst van de producten die we kopen. In de supermarkt kopen we wat we nodig hebben en in de kledingwinkel kopen we wat in de mode is. Wij vinden het heel normaal dat we precies kunnen kopen wat we willen. De makers van de artikelen, producenten, wonen veelal in landen als India, China, Peru en Kenia. Landen waar de meeste mensen arm zijn en een hard leven hebben. De Wereldwinkels proberen hier iets aan te doen. Door er voor te zorgen dat ze wel weten waar de producten in de Wereldwinkel vandaan komen. Door eerlijk te handelen met de producenten.
Wereldeconomie
Als je wat verder nadenkt over de herkomst van producten komt er veel meer bij kijken. De hele wereldeconomie draait om handel. Stel jezelf eens de vraag wat de producent krijgt voor het product dat jij koopt. In de reguliere handel krijgen de producenten bijvoorbeeld maar weinig betaald voor hun arbeid. De handelspositie van de armste landen op de wereldmarkt is slecht en de arbeidsomstandigheden laten te wensen over. Hierdoor blijven de producenten in het Zuiden in een afhankelijke positie.
Wat is eerlijke handel?
Wereldwinkels vinden dat handel eerlijk moet zijn. Daarom hebben ze regels opgesteld waarin staat wat eerlijke handel is. In het kort gaat het hierom: Handel met respect voor mens en milieu, menswaardige omstandigheden en zorg voor gelijke behandeling van mannen en vrouwen, duurzame handelsrelaties met producenten en een goede prijs voor hun producten, ondersteuning bij productontwikkeling en inzicht in doel en werkwijze van alle handelspartners. Niet alleen de producenten moeten aan deze criteria voldoen, ook de importeurs die aan Wereldwinkels leveren en de Wereldwinkels zelf. Eerlijke handel is namelijk gelijkwaardige handel. Iedereen moet zich aan de regels houden.
WereldWinkel Veendam
In Veendam is er sinds 1993 een Wereldwinkel, sinds vijf jaar in de Winkler Prins Passage tegenover Primera. Met de inzet van zo’n 30 vrijwilligers lukt het de Wereldwinkel nog steeds om de zaak met een ideële doelstelling met een positief resultaat te runnen. De inzet van iedereen in dit geheel is van belang, te denken valt aan inkoper, verkoper, etaleur, administratief medewerker, en vele andere taken en functies. Ook het voorlichting geven over Eerlijke Handel op scholen en bij andere organisaties zijn zaken waar de Wereldwinkel zich mee bezig houdt. Wat de vrijwiligers beweegt is het gegeven dat er elders op de wereld mensen zijn die in mindere gunstige omstandigheden leven als wij hier. Door het bevorderen van de eerlijke handel kunnen we er voor zorgen dat ze niet worden uitgebuit, dat ze een rechtvaardig inkomen hebben en daardoor betere leefomstandigheden krijgen en vooral ook dat hun kinderen naar school kunnen gaan. Het is een feit dat de Wereldwinkels nog steeds nodig zijn voor het continueren van de Eerlijke Handel.
Bij de Wereldwinkel in Veendam werken zo’n 30 vrijwilligers en landelijk zijn er 12.500 vrijwilligers actief bij bijna 400 Wereldwinkels. De drijfveer van al die vrijwilligers is dat zij een bijdrage leveren aan een rechtvaardiger verdeling van de welvaart in de wereld d.m.v. Eerlijke Handel.
De Wereldwinkel verkoopt originele cadeaus en heerlijke levensmiddelen uit andere culturen. De producten zijn gemaakt met respect voor mens en milieu. Omdat de producenten - zoals zilversmeden, pottenbakkers en koffieboeren - er een rechtvaardige prijs voor krijgen, kunnen ze een menswaardig bestaan opbouwen en daardoor kunnen ze hun kinderen de kans op onderwijs bieden.
Wereldwinkels zijn bijzondere cadeauwinkels waar je producten kunt kopen uit niet-westerse culturen. Koffie uit Tanzania, lieve knuffels uit Sri Lanka en trendy sieraden uit India. Maar ook geurige wierook, authentieke muziekinstrumenten, leuke woonaccessoires en bijzondere bureauartikelen. En je vindt er smakelijke levensmiddelen zoals koffie, thee, cacao, sauzen, chutneys en wijn. Koop je iets in één van de 400 Wereldwinkels in Nederland dan bevorder je de eerlijke handel en steun je de ontwikkeling van zilversmeden, pottenbakkers en koffieboeren op het zuidelijk halfrond.
Op de website www.wereldwinkel-veendam.nlvindt u meer informatie. Wilt u zich ook inzetten voor de mensen in ontwikkelingslanden, nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom.
Reactie Plaatsen Of Bekijken....