Overslaan en naar de inhoud gaan

Lintjesregen 2009: vier Koninklijke Onderscheidingen in Veendam

Door op woensdag, 29 april, 2009 - 13:09

Foto's: Henk Gibcus
Film: Henk Drenth

LINTJESREGEN - Er wordt je gevraagd om op het stadhuis langs te komen voor een bespreking, voor het tekenen van stukken of er wordt tegen je gezegd dat iemand uit je vriendenkring een lintje krijgt en het op prijs wordt gesteld dat je daar ook bij aanwezig bent.

Allemaal voorwendselen om de decorandus naar het stadhuis te krijgen, en maar hopen dat hij of zij het niet in de gaten heeft. Het zal velen vandaag overkomen zijn. Op het stadhuis word je met alle egards ontvangen door de burgemeester en staan opeens al je familie en vrienden, keurig in het pak, om je heen. En dat kan maar één ding betekenen! Geen bespreking, maar het heeft Hare Majesteit wel behaagd om jou een Koninklijke onderscheiding uit te reiken. Dat doet ze niet zomaar, een Koninklijke onderscheiding krijg je als je uitzonderlijke inzet hebt getoond voor de maatschappij over een lange periode.

Dat overkwam ook vandaag de heer Dr. J.C.F. de Jong, mevrouw A. Brust Moed, de heer H. Bolman en de heer B.J. Begeman werden woensdagochtend benoemd tot "Lid in de Orde van Oranje Nassau". Zij ontvingen hun Koninklijke Onderscheiding van burgemeester Ab Meijerman in de Raadszaal.

De heer Dr. Jeroen Cornelis Frans De Jong (63 jaar) wordt door het Kapittel gekwalificeerd als iemand die zich al lange tijd inzet voor de samenleving, en wel op het gebied van humanitaire hulpverlening, het kerkelijk leven, onderwijs en zorg. Zo was de heer De Jong vanaf 1970 initiatiefnemer van diverse projecten en activiteiten in Polen. Hij zorgde ervoor dat er in de jaren '80 medicijnen naar een revalidatieziekenhuis in Kierz gebracht werden en bruikbare goederen in de jaren '90. Ook was hij in 1993 betrokken bij het initiatief om voor ouders van langdurig revaliderende kinderen onderkomens bij het revalidatieziekenhuis te bouwen. Het Kabinet van Lions International Nederland beloonde hem voor zijn activiteiten met de titel "Melvin Jones Fellow".

Daarnaast was de heer De Jong voorzitter van de Kerkenraad van de Remonstrantse gemeente Groningen - in totaal 16 jaar (van 1978 tot 1986 en van 2000 tot 2008). Onder zijn voorzitterschap kon het kerkgebouw dat in 1872 speciaal voor de toen opgerichte Remonstrantse gemeente gebouwd was, behouden blijven. Het kerkgebouw is nadien verbouwd en gerestaureerd; de heer De Jong was hierbij betrokken als projectleider en zat in de bouwcommissie. In 2006 leidde dit tot de daadwerkelijke overdracht van de kerk aan de Stichting Oude Groninger kerken. Als epidemioloog droeg de heer De Jong van 2001 tot 2008 bovendien zijn ervaringen als apotheker en promovendus over aan een jongere generatie, met een focus op Farmacoepidemiologie. Overige activiteiten van de heer De Jong: van 1978 tot 1997 was hij President-curator van het Curatorium en voorzitter van het bestuur van het Willem Lodewijk Gymnasium. Daarnaast was hij van 2002 tot 2006 adviseur van de Nierstichting en vanaf 2002 tot heden adviseur van de Medische Adviesraad van de Sarcoïdose Belangenvereniging.

Mevrouw Ans Brust Moed (62 jaar) wordt door het Kapittel gekwalificeerd als iemand die zich vanaf 1979, door haar bestuurlijke activiteiten op het gebied van emancipatie, zorg, welzijn en kerkelijk leven, al geruime tijd voor de samenleving inspant. Zo was zij van 1979 tot 2000 penningmeester en lid van de Nederlandse Christelijke Vrouwenbond. Daarnaast is zij sinds 1979 wijkcoördinator van de Nierstichting, waar men haar erg waardeert. Ook is
zij sinds 1983 collectant voor het astmafonds en bestuurslid en organisator van de ouderenmiddag. Vanaf 1990 is mevrouw Brust actief voor de Nederlands Hervormde Kerk, waar zij niet alleen als koster maar ook als gastvrouw een bindende factor is voor veel kerkelijk activiteiten. Ze is volgens zeggen iemand waar altijd een beroep op gedaan kan worden en een geboren weldoener.

Andere activiteiten van mevrouw Brust: van 1999 tot 2007 was zij lid van het kerkbestuur / Diaken, sinds 1998 is zij gastvrouw van het Uitvaartcentrum Buitenwoelhof, vanaf 1999 bestuurslid van de Nederlands Hervormde Stichting Nieuw Buitenwoel en sinds 2007 voorzitter van de vrouwenbond "Passage".

Het Kapittel kwalificeert de heer Hendrik Bolman (78 jaar) als iemand die zich al vanaf 1973 op een bijzondere wijze bestuurlijk en anderszins inzet voor met name de lokale en regionale toeristische promotie van Veendam. Zo organiseert hij vanaf 1975 de jaarlijkse bloemen- en tuinmarkt, die elke eerste zaterdag in mei gehouden wordt en die niet alleen een regionale, maar ook een internationale (Duitse) uitstraling heeft. Ook is hij sinds 1975 secretaris en 'regelaar' van de Stichting Vakantiemarkten. Deze worden in de Bouwvakvakantie op drie achtereenvolgende maandagen in het centrum van Veendam gehouden; er komen zo'n 40.000 bezoekers op af.Ondanks zijn leeftijd en hartproblemen blijft de heer Bolman zich onvermoeibaar voor de samenleving inzetten. Daarnaast was de heer Bolman van 1966 tot 1992 betrokken bij St. Wadloopcentrum in Pieterburen. In de jaren '70 was hij secretaris van deze stichting en van 1980 tot 1992 actief als bestuurslid. Met veel overtuiging nam hij een groot aantal organisatorische taken op zich. Tot begin jaren '80 was hij bovendien Wadloopgids en begeleidde hij meer dan 200 georganiseerde tochten.

De heer Berend Jan Begeman (88 jaar) heeft volgens het Kapittel een belangrijke rol gespeeld bij de zandwinning en in dat kader werkzaamheden uitgevoerd, die een bijzondere waarde voor de samenleving hebben. Van 1965 tot 2008 was de heer Begeman betrokken bij de ontwikkeling, besturing en begeleiding van de zandwinning "De Borgmeren".

Al in de jaren '60 zag de heer Begeman in dat er in de toekomst veel bouwzand nodig zou zijn. Daarom begon hij in die tijd met de exploitatie van een zandwinning bij Harkstede, waardoor er veel wijken en bekende aardgaslocaties op zand uit Harkstede zijn gebouwd. Maar ook spande de heer Begeman zich in voor de 'meerwaarde' van de zandafgraving voor het gebied. Vanuit een gevoel van maatschappelijke verantwoordelijkheid gaf hij de gemeente Slochteren de ruimte om het dorp Harkstede verder aan de Borgmeren te ontwikkelen - zo ontstond er in Harkstede een nieuwe woonwijk en een recreatiegebied voor de hele omtrek. Dankzij zijn vasthoudendheid, vakkennis en verantwoordelijkheidsgevoel heeft de heer Begeman een belangrijke bijdrage geleverd aan het beheer van het landelijk gebied en aan het vergroten van de kwaliteit daarvan. Met de overdracht van de laatste zeven hectare grond in december 2008, kwam het "Project Borgmeren" in handen van de gemeente Slochteren.


Reactie Plaatsen Of Bekijken....