Overslaan en naar de inhoud gaan

Twee koren uit Kiev geven een concert in de Grote Kerk van Veendam

Door Redactie op vrijdag, 18 oktober, 2024 - 11:37
Datum
-

 



Het jongenskoor Dzvinochok uit Kiev - Oekraïne geeft dinsdag 5 november samen met het meisjeskoor Vognyk, een concert in de Grote Kerk van Veendam. 

Na afloop van het concert is er een collecte bij de uitgang. De opbrengst wordt gebruikt voor het in stand houden van beide koren en voor steun aan een bedrijf dat medische hulpmiddelen maakt, o.a. prothesen.

De Werkgroep Dzvinochok Hoogezand-Sappemeer is ontzettend blij dat beide koren, ondanks de oorlog in Oekraïne, ook dit jaar weer naar Veendam kunnen komen. Oudere tenoren en bassen mogen nog steeds het land niet uit, een aantal vecht in het leger. Daarom komt Dzvinochok in ongeveer dezelfde samenstelling als vorig jaar: ± 15 jongens van ca. 10-16 jaar. Het meisjes- en jonge vrouwenkoor Vognyk komt ook weer mee: 25 meiden van ca. 10-25 jaar.

De koren zingen onder leiding van Ruben Tolmachov (jongens) en z'n vrouw Olena Solovey (meiden). De muzikale basis is de orthodox Byzantijns-Slavische koorzang en volksmuziek, maar ook meer westerse koormuziek is te horen. De koren benadrukken de eigen muzikale traditie van de Oekraïne, het bepaalt zeker in deze tijd mee hun identiteit.

Een selectie van beide koren heeft in juli 2022 concerten gegeven in Leipzig en aansluitend concerten met de Rolling Stones in Wenen. In hetzelfde jaar was het koor te zien in het TV Programma “Podium Klassiek”.  

Dit is het laatste concert van een tournee met 15 concerten in Nederland. Na dit concert vertrekt het koor naar Windsbach in Duitsland.

De aanvalsoorlog van Rusland tegen Oekraïne begon 22 februari 2022. De oorlog kost duizenden levens en veroorzaakt onnoemelijk veel leed. Steun aan inwoners van Oekraïne blijft nodig, zeker nu na twee en een half jaar oorlogsmoeheid toeslaat. Het is daarom zeer de moeite waard om beide koren en hun begeleiders ook in Veendam opnieuw een warm welkom te geven. Daarbij mogen ook de Oekraïense vluchtelingen, die bij dit concert aanwezig zullen zijn, niet vergeten worden.

Het concert wordt ook live uitgezonden op de kabelkrant van Veendam [skv996] en op de website van ParkstadVeendam.nl

Zaterdag  dinsdag 5 november
Aanvang  19.30 uur
Locatie:    Grote Kerk, J.G. Pinksterstraat 3, Veendam
Entree :    Vrij.  Er is een collecte bij de uitgang