Overslaan en naar de inhoud gaan

Stal De Fries Borgercompagnie

Door Eindredactie op maandag, 1 juli, 2024 - 12:23

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ]
Foto's Henk Gibcus

Als we ze op leeftijd selecteren komt Femma eerst met haar 15 jaar. Dan volgt Saartje van 12, vervolgens Fee met 8 lentes, daarna Hessel van 5 en als laatste Sanne van 3 jaar. We rekenen logé Little Boy even niet mee. Moeder Femma en vader Hessel hebben een dochter – Sanne. Dit zijn 3 statige Friezen. Saartje is een kolossale Belg van wel 1000 kg en Fee een mooi rank bruin paardje. Ze kunnen het goed met elkaar vinden alhoewel er natuurlijk altijd één de leiding moet hebben. Alles bij Stal De Fries draait uiteraard om de paarden. Bij de ontvangst lopen de paarden vrolijk door de bak en eten hun buik rond van het hooi, prachtig.

“Natuurlijk selecteren we niet op leeftijd, maar op het zachtaardige karakter van de paarden, want… ze moeten goed overweg kunnen met kinderen en de cliënten. Bij ons, vertelt Marrit de Vries van Stal De Fries, bloeien de cliënten helemaal op door de omgang met en verzorging van de paarden. Wij doen aan paardencoaching. Als een cliënt zich hier meldt, bespreken we eerst de hulpvraag (intake). Hele complexe problematiek kunnen we helaas niet helpen. Soms moeten we dan de cliënt doorverwijzen.  Marrit heeft zelf een achtergrond in de zorg en weet waarover ze het heeft. “Dan kijken we welk paard het beste bij de cliënt past. Een paard is de spiegel van het gedrag. Het geeft signalen af die je moet herkennen zoals rollen, stampen, staart wild heen en weer slaan, oren recht omhoog of naar achteren, oogopslag en neusgaten sterk bewegen. 

Wat betekent dit voor de omgang? Al snel weten we hoe de verhoudingen liggen en of er een bepaald spanningsveld bestaat tussen paard en cliënt. Vaak adviseren we om het paard eens lekker te gaan borstelen en als dat fijn verloopt maken we telkens een stapje voorwaarts. Het kind/volwassene kiest een paard uit, maar het paard kiest ook het kind/volwassene uit! Die wisselwerking is écht fantastisch. Het kind of volwassene voelt dat er een onderlinge band ontstaat.” Ook grondwerk draagt hier aan bij. Marrit is vanaf 2017 instructrice van grondwerk, loswerken en dubbele lange lijnen.  Loswerken houdt in dat je een paard in een bak van 15x15  los beweegt door middel van positie en beweging in de ruimte. Het lijkt wel wat op longeren zonder touw. Op deze manier kun je (jonge en/of geblesseerde) paarden trainen zonder belasting van de ruiter. Ze kunnen dan op hun natuurlijke balans lopen. Grondwerk is vooral van belang in verband met omgang van het paard. Bij stal de Fries kun je terecht voor grondwerklessen maar ook voor dagbesteding en individuele begeleiding. 

De doelgroep is divers; Autisme, PDDNOS, ADHD, Licht verstandelijk beperkt en ook meer-of hoogbegaafden.
Marrit: “Femma bijvoorbeeld houdt rekening met wie ze op haar rug heeft en dat is schitterend om te zien en een magische ervaring.”
Marrit besteedt alle tijd aan haar pupillen, maar ze moeten het wel zelf doen. En als dat lukt zijn ze weer iemand en groeit hun zelfvertrouwen. 
Simone uit Wildervank is 10 jaar. Ze staat klaar met haar cap/helm om te gaan rijden, haar paard wordt ondertussen gezadeld. Haar lievelingspaard is Fee. Ze heeft nu een jaartje les en het bevalt haar uitstekend.

Michelle loopt stage bij Stal De Fries. Ze was de eerste die op Saartje mocht rijden. Een heel leuke ervaring. “Machtig op zo’n groot paard, die ook nog doet wat ik wil, super.” Noa is een fan van Femma. Hoe ze met elkaar omgaan is hartverwarmend. Het lijkt wel of ze voor elkaar geboren zijn…

De pupillen van Marrit kunnen desgewenst deelnemen aan: ALMP. Dit staat voor Anders Leren Met Paarden.
Op allerlei speelse manieren gaan de kinderen samen met hun paard de spellingsregels oefenen of de tafels van het rekenen leren. Ook het leren klokkijken en andere rekenvaardigheden kunnen worden geoefend en geleerd. In de paddock zet Marrit pionnen en/of andere attributen uit die het kind een ruimtelijke oriëntatie geeft en zo gemakkelijker leert dan vanuit een saai boekje. En… wonderlijk, maar het werkt.


Om op les te kunnen/mogen moet je toch wel aan een minimumleeftijd hebben. Marrit: “6 a 7 jaar is toch wel het minimum, niet alleen om het paard de baas te kunnen, maar ook om te snappen waar het allemaal om draait.”

Marrit heeft vanuit haar vorige werkkring haar papieren van de zorg behaald. Voor het opstarten van Stal De Fries heeft ze met succes aanvullende cursussen gevolgd zoals o.a. freestyle aan de Freestyle Academie in Ruinerwold – hét kenniscentrum voor instructeur, ruiter én paard. De combi maakt Stal De Fries uniek. Ze doet dit werk inmiddels alweer 12 jaar én is nooit uitgeleerd.

Momenteel is ze samen met haar man bezig om zich te bekwamen in het mennen. Dat is weer een heel andere tak van sport. De omgeving leent zich bij uitstek voor dit werk. Wat te denken van het Adriaan Tripbos, Borgerswold en de vele trekkerspaden in en rondom Borgercompagnie. Als de gewassen van het land af zijn, kunnen ze na overleg met en toestemming van de desbetreffende boeren, ook dwars door de landerijen hun favoriete sport beoefenen.

Stal De Fries is aangesloten bij de V-PCN (Vereniging Paarden Coaching Nederland). Het lidmaatschap van deze beroepsvereniging staat borg voor kwaliteit en behartigt de belangen van de leden. Een soort kwaliteitskeurmerk dus.

We zouden het haast vergeten, maar je hebt de link zelf waarschijnlijk al gelegd. 
Stal de Fries en de fam. De Vries en hun Friese paarden. Is het nu een V of een F. De letter/woordspeling is snel gelegd.

Wat we gezien en beleefd hebben bij Stal De Fries met de paarden en de kinderen heeft ons verbaasd. Hoe speels en zonder angst de kids zich tussen de dieren bewegen en hoe ze met de paarden omgaan – geweldig. De foto’s van Henk Gibcus spreken voor zich.

Meer informatie:

Van de weg af is de paddock + “Pipowagen” goed te zien, ga eens kijken, maar neem wel de juiste ingang.