Overslaan en naar de inhoud gaan

Op-StapBus Zuidoost-Groningen

Door Willem van der Werf op zaterdag, 15 juni, 2024 - 10:28

2-Bus met bloemenveld.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ] 

Op het kantoor, in de Renselheerdt, aan de Parklaan 1 te Winschoten, grofweg achter het Rosarium, is het een en al bedrijvigheid. Er wordt hard gewerkt. Het nieuwe programmaboekje is net uit, hierin tal van activiteiten. De telefoon staat roodgloeiend. Gelukkig even tijd voor het interview.

We worden gastvrij ontvangen door Mark Nienhuis. Mark is coördinator van de Stichting Op-StapBus Zuidoost-Groningen. Achter het beeldscherm Miranda. Zij houdt zich bezig o.a. met de invulling van het programmaboekje. Beide zijn de enige betaalde krachten van de Stichting. Alle andere werkzaamheden worden door een groep van ruim 80 enthousiaste en gedreven vrijwilligers uitgevoerd.

01.png

Mark zet het werk voort dat zijn ouders indertijd zijn begonnen. Vader Theo is de man achter de boodschappen-plusbus. Een initiatief om ouderen, die boodschappen wilden doen, naar de supers te rijden/brengen, omdat die uit de kleinere kernen verdwenen. Moeder ondersteunde dit project volledig. Hierdoor kwamen de ouderen uit hun isolement en konden weer op hun gemak boodschappen doen. De geel/blauwe kleuren van het programmaboekje zijn een eerbetoon aan Mark’s moeder, die deze kleuren verbond aan het initiatief.

De Stichting Op-StapBus Zuidoost-Groningen is partner van het NOF.

02.png

In de gemeentes Oldambt, Stadskanaal, Westerwolde, Pekela, Menterwolde en ons eigen Veendam zie je ze met enige regelmaat rijden. De busjes van de Stichting Op-StapBus Zuidoost-Groningen zijn een schot in de roos. Nou ja, niet de busjes, maar de organisatie die daarachter schuilt. Wat doen die dan allemaal?

Het programmaboekje staat vol van leuke uitjes. Bijna dagelijks organiseert de Stichting wel een reisje. Dat loopt uiteen van een middagje winkelen in bijvoorbeeld Papenburg tot een 5-daagse reis naar het Sauerland en alles wat daar tussenin zit. Maar, wat zit daar dan tussenin?

5-Groep soldaat van oranje.jpg

Zomaar even een paar reisjes:

 • Dagje Texel of Ameland;
 • Bezoek Familia XXL in Oldenburg;
 • Een middagje sjoelen met eten bij Drijscheer in Alteveer;
 • Een dagje naar het Duitse Waddeneiland Borkum;
 • Een rondvaart op de Friese meren;
 • Eten wat de pot schaft bij De Gasterij Natuurlijk Smeerling of
 • Gewoon gezellig koffiedrinken bij Limburgia in Winschoten.

Ook meerdaagse reizen zijn hot.

 • Wat te denken van een 4-daagse reis naar Zeeland met de Deltawerken en Neeltje Jans;
 • Een Rijnproeverij vanuit Arnhem richting Keulen, een ware Rijncruise!
 • Een 3-daagse naar Rotterdam is ook niet gek.
 • Van 8 t/m 12 juli is er een 5-daagse reis gepland richting Sauerland.

Heel populair zijn de reizen naar de kerstmarkt in Valkenburg Zuid - Limburg. Dit is een 3- of 4 daagse reis. “Elk jaar gaan we met zeker 3 busjes die kant op,” vertelt Mark enthousiast. Een paar jaar geleden zijn we met meerdaagse reizen begonnen. Eerst 1 à 2 per jaar. Nu zitten we al op 8 én het aantal is groeiende.”

Zo is er voor ieder wat wils. Zo biedt de Op-StapBus ook uitstapjes aan naar festivals, kunstevenementen en/of theaters. “Afgelopen week zijn we met 6 busjes naar Katwijk geweest. Daar wordt al 14 jaar de musical Soldaat van Oranje opgevoerd. In ieder busje kunnen 8 personen vervoerd worden + chauffeur. Dan komen we wel met 54 man binnen…”

Musical De Tocht - Leeuwarden (beleef de magie van de Elfstedentocht) staat op het programma, alsmede het Grachtenfestival in Meppel. Westerwolde Rijgt, dé tuin- en kunstmanifestatie van Oost-Groningen, die vandaag begint (15 juni) mag je natuurlijk niet missen.

4-Groep eten.jpg

Als ik mee wil, hoe gaat dat dan?
De doelgroep die de Stichting Op-StapBus Zuidoost-Groningen bedient, zijn senioren van 55+ uit de genoemde gemeentes. “We hebben inmiddels rond de 900 deelnemers, die zo nu en dan een reis annex uitstapje maken. We zijn hiermee de grootste Op-StapBusorganisatie van Nederland!

Alle deelnemers betalen € 15,00 per jaar en krijgen daarvoor een ErOpUitpas. Bovendien wordt het 2-maandelijkse programmaboekje toegezonden. En deze reislustigen krijgen ook een korting van € 5,00 per geboekte reis.  Dat is nog niet alles. Als de deelnemers een reis hebben geboekt worden ze op de betreffende dag thuis opgehaald én weer aan het einde van de dag voor de deur afgezet!”  Een ErOpUitpas is géén verplichting, je kunt ook zonder pas mee, maar je mist dan uiteraard wel de voordelen!

Bij de Op-StapBus worden er reisjes aangeboden in verschillende prijsklassen. Voor €15,- kan er al gewinkeld worden tot dagen van €80,- waarbij koffie, lunch en avondeten bij in zit.
Aanmelden kan rechtstreeks op het kantoor, bellen of mailen en sinds kort kunt u ook via de website een uitstapjes boeken.

6-Michiel en de bussen.jpg

Een ander fenomeen dat de Stichting Op-StapBus Zuidoost-Groningen aanbiedt, is dat je ook met een aantal ouderen zelf een reis kunt initiëren. Wil je met een aantal vriendinnen een dagje winkelen in, ik noem maar wat: outletcenter Ochtrup (D) 20 km oostelijk van Enschede, dan kan dat geregeld worden. Je reist dat met je eigen groepje heel persoonlijk.     

Het belangrijkste doel van de reizen is eenzaamheid onder ouderen voorkomen en tegengaan. Mensen uit hun isolement halen en mensen blij maken. Ook het bewust sociaal actief blijven van ouderen wordt gestimuleerd. En de mensen een fijne onvergetelijke dag bezorgen. “Er zijn al vele vriendschappen en zelfs relaties uit voortgekomen,” lacht Mark.

Sinds 2018 doet de Stichting ook mee met het project AutoMaatje van de ANWB.

03.png  AutoMaatje

Dit is en ik citeer: “Een vervoerservice, waarbij vrijwillige chauffeurs minder mobiele streekgenoten vervoeren. De chauffeurs gebruiken daarvoor hun eigen auto. Je betaalt alleen een kleine onkostenvergoeding van €0,35 per kilometer direct aan de chauffeur.” De Stichting  Op-StapBus Zuidoost-Groningen zorgt ervoor dat de vrijwilligers met een auto in contact gebracht worden met de minder mobiele aanvrager. Het kan bijvoorbeeld gaan om een ziekenhuisbezoek, naar de fysiotherapeut, een theatervoorstelling, een familiebezoek enz. Het is voor mensen die géén taxi of Wmo-pas hebben. Het is indertijd gestart in Westerwolde, maar is inmiddels verder uitgegroeid over de andere gemeentes, dus ook Menterwolde, Oldambt, Pekela, Stadskanaal en Veendam doen mee. “In november vorig jaar hebben we het 1e lustrum gevierd. We hadden er toen 2500 ritten opzitten!”

De Stichting Op-StapBus Zuidoost-Groningen voorziet in een behoefte. Vele ouderen zijn uitermate content over de mogelijkheden. Tevreden deelnemers is dan ook een van de uitgangspunten.

3-Bussen met Eemshaven.jpg

Meer informatie: