Overslaan en naar de inhoud gaan

Jan Bosch orgelconcert 2023
“Grote Kerk Wildervank wordt bioscoop”

Door op vrijdag, 1 september, 2023 - 11:20

Vincent Wildervank.jpg

Zaterdag 9 september a.s. is het Open Monumentendag en Landelijke Orgeldag. De Grote Kerk van Wildervank is overdag niet open, maar ’s avonds hebben we een heel bijzonder “Jan Bosch orgelconcert”: de kerkzaal wordt omgedoopt tot een bioscoop!

Het begint om 19:30 uur, de toegang is 12 euro. Er is eerst een voorprogramma tot 20 uur: het eerste half uur zal Vincent een aantal orgelwerken spelen en uitleg geven over de begeleiding bij de film. Als het donker genoeg is begint de film om ca. 20:30 na een pauze met consumptie, deze is inbegrepen in de toegangsprijs.

Orgel anders: zwart/wit film “Phantom of the Opera”
De Monument- en Concertcommissie wil graag het orgel ook op andere manieren inzetten. Dat gaat ook dit jaar ook weer gebeuren bij het traditionele “Jan Bosch orgelconcert”. Vincent Hensen-Oosterdijk, cantor-organist van de Nicolaïkerk in Appingedam, zal de geluidloze film “Phantom of the Opera” uit 1925 begeleiden op het orgel. Vroeger was dit de normaalste zaak van de wereld, elke bioscoop had een pijporgel dat ook uitgerust was met wat speciale effecten. Voor die tijd was het een spannende film, maar ook voor nu zitten er een aantal spannende momenten in.
Deze bijzondere beleving wordt van harte aanbevolen voor iedereen ouder dan 12 jaar, een ‘griezel’film op twee grote schermen, lichteffecten voor de dramatiek en natuurlijk Vincent op het Walcker-orgel die met uitgekiende muziek dit alles zal versterken.

Korte inhoud
De film is gebaseerd op het boek “Het spook van de opera” van Gaston Leroux.
De film begint aan de start van het nieuwe operaseizoen in het Parijse Operahuis.
Een mysterieuze man die bekendstaat als het spook van de opera eist dat Christine, de understudy,  de hoofdrol zal krijgen in de nieuwe voorstelling. Het management besluit zich terug te trekken vanwege de dreigementen van het spook. De nieuwe managers geloven de verhalen over het spook niet. Het spook bedreigt onder andere hoofdrolspeelster Madame Carlotta zodat ze haar plaats zal afstaan aan Christine. Het spook helpt Christine alleen maar omdat hij verliefd op haar is en eist dat zij die liefde beantwoord. Christine ontdekt in haar kleedkamer een geheime gang die toegang geeft tot de ondergrondse gewelven onder het gebouw. Daar houdt het spook zich schuil. Het spook stelt zich eindelijk aan Christine voor. Hij heet Erik en heeft een gruwelijk misvormd gezicht. Dat is de reden dat hij zich verborgen houdt. Nu Christine dit weet, wil het spook haar niet meer laten gaan.
Christine weet het spook over te halen haar nog eenmaal de bovenwereld te laten bezoeken. Ze vlucht naar een gemaskerd bal, waar ze haar vriend Raoul alles vertelt. In jaloezie neemt het spook Raoul samen met een andere man gevangen wanneer deze op zoek gaan naar het spook. Daarna probeert hij met Christine te vluchten, maar wordt overmeesterd door een boze menigte in de Seine gegooid.

In 1929 bracht filmmaatschappij Universal een herziene versie van “The Phantom of the Opera” uit, deze versie gaan we bekijken, hier wordt ook gebruik gemaakt van kleurfilters voor meer drama.

CV Vincent Hensen-Oosterdijk
Organist, koordirigent en beiaardier Vincent Hensen-Oosterdijk (Winschoten, 1986) studeerde vanaf 2005 Docent Muziek aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen, met als eerste musiceervak orgel. Zijn docent was Theo Jellema. Na deze studie begon hij met de hoofdvakopleiding orgel aan hetzelfde conservatorium, als leerling van Erwin Wiersinga. Hij behaalde in juni 2014 zijn tweede bachelor. Ondertussen bereidde hij zich voor op de master aan de Nederlandse Beiaardschool. Op 31 mei 2015 won hij het Internationaal Beiaardimprovisatieconcours in Den Bosch en in juni 2015 is hij toegelaten tot de masteropleiding Beiaard, welke valt onder de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en is afgestudeerd als Master of Music/Beiaardier.

Vincent begon zijn muzikale carrière op jonge leeftijd als organist van de huidige protestantse gemeente Oude Pekela. In 2004 begeleidde hij zijn eerste vaste koor. Vanaf 2006 dirigeert hij verschillende koren, waaronder sinds 2013 het Toonkunstkoor Delfzijl. In Appingedam is Vincent in 2012 benoemd tot cantor-organist van de Nicolaïkerk, waar hij de cantorij leidt en het mooie, pas gerestaureerde Hinsz-orgel uit 1744 bespeelt. In 2018 en ‘19 begeleidde hij als organist de Dutch Choral Singers o.l.v. Henk de Vries tijdens diensten en concerten in Noord-Nederland en Evensongs in onder meer Salisbury Cathedral en St Paul’s Cathedral, Londen.

Vincent bespeeld, sinds 2016, de beiaards van ‘Roos in de Regio’ Winschoten en ‘Parkstad’ Veendam. In 2018 is hij tevens benoemd tot beiaardier van de beiaard van de stadhuiskoepel in Leeuwarden aan het Hofplein. In eerste instantie was dat een benoeming voor de duur van een jaar in het kader van ‘2018 Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa’, maar inmiddels is de aanstelling verlengd.

Vincent zoekt graag de verbinding op met andere kunstvormen. Zo heeft hij voor het Schnitgerfestival in 2017 een voorstelling ontwikkeld met theaterschool de Noorderlingen, en in 2018 begeleidde hij op twee neo-barok orgels circusvoorstellingen van jeugdcircus Santelli. Verder vond in 2018 een multi-disciplinaire rondleiding plaats in de Nicolaïkerk, in samenwerking met theaterstudenten van Minerva; een kerstvoorstelling voor de ramen van het stadhuis in Leeuwarden, en ook in Leeuwarden een poëzie-avond met Friese dichters en nieuwe composities voor de beiaard in Leeuwarden door Friese componisten.