Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw beleid coffeeshops en drugsoverlast

Door op woensdag, 19 september, 2007 - 20:08
DRUGSOVERLAST - Vanaf 1 januari 2008 gelden er nieuwe regels voor coffeeshops in de gemeenteVeendam. Burgemeester Ab Meijerman heeft de ontwerpbeleidsnota drugs- en coffeeshopbeleid vastgesteld. Vanaf 19 september is de nota vrijgegeven voor een inspraakprocedure. Nieuw in de beleidsnota zijn de gemeentelijke regels voor de bestrijding van drugsoverlast zonder relatie met een coffeeshop. Tot nu toe gold een beleidsnota uit 1996. De aanpak van deze vorm van drugsoverlast was hierin niet opgenomen. Het beleid staat niet op zichzelf. In alle Oost-Groninger gemeenten geldt straks hetzelfde coffeeshop- en drugsbeleid.

Aan dit nieuwe beleid over coffeeshops liggen afspraken ten grondslag met de omliggende Oost-Groninger gemeenten, de politie en het Openbaar Ministerie. Deze afspraken staan bekend als een handhavingsarrangement, waardoor de partners op gelijke wijze omgaan met coffeeshops om de effectiviteit van de handhaving te versterken en het coffeeshoptoerisme te minimaliseren. Op landelijk niveau moedigt het Rijk het maken van afspraken met partners aan. Aangezien de vorige nota ruim tien jaar geleden is opgesteld en het landelijk beleid over coffeeshops zich sindsdien verder heeft ontwikkeld is er gekozen nu het lokale beleidskader te actualiseren.

Er zijn in Veendam nu twee coffeeshops gevestigd die worden gedoogd. De gemeente volgt daarmee de landelijke afspraak dat gemeenten de handel in softdrugs vanuit coffeeshops reguleren en de strikte naleving van de gedoogvoorwaarden handhaven. De huidige situatie rond deze twee coffeeshops is geen aanleiding geweest om nieuw beleid te introduceren. Er bestaan geen plannen om het aantal toegestane coffeeshops uit te breiden. Wel is het de bedoeling om te voorkomen dat er meer zullen komen. Ontmoediging van het gebruik van cannabisproducten door jongeren is een belangrijk subdoel van het nieuwe beleid.

Aanpak
Er staan straf- en bestuursrechtelijke middelen ter beschikking, als het nodig is om overlast aan te pakken. De burgemeester kan bestuursrechtelijke maatregelen nemen als een coffeeshop zich niet aan de voorwaarden uit de gedoogverklaring houdt. De politie en het Openbaar Ministerie nemen in overleg het strafrechtelijke gedeelte voor hun rekening door het opsporen en vervolgen van verdachten. Aan een gedoogverklaring voor een coffeeshops zijn in totaal twintig voorschriften verbonden. Niet-naleving kan de sluiting van een coffeeshop tot gevolg hebben. In de beleidsnota staat per voorschrift aangestipt welke consequenties de burgemeester kan verbinden aan overtreding ervan.

Bij vormen van drugsoverlast buiten het directe bereik van een coffeeshop kan de burgemeester nu ook optreden, bijvoorbeeld door het opleggen van een gebiedsontzegging of het sluiten van panden van waaruit handel plaatsvindt

  Reactie Plaatsen Of Bekijken....