Overslaan en naar de inhoud gaan

Salvage Lights Wildervank/Veendam

Door Eindredactie op donderdag, 15 december, 2022 - 06:25

_DSC3489.jpg

Tekst Hans van Noort [ hansvannoort@parkstadveendam.nl ]

Manufacturen en Confectie prijkt met grote letters boven aan de gevel op de Nijverheidsstraat 73. Daarboven nog de naam van de eigenaar E. Ketel. Dit alles in een prachtige art-nouveau/Jugendstil stijl. Het is niet voor niets een Rijksmonument! 
Ketel liet het pand bouwen tussen 1872 en 1874. Hij wilde met z’n tijd mee en verbouwde in 1910, onder architectuur van de bekende Veendammer architect J. Siccama, de voorgevel tot wat er anno nu nog staat met fraaie decoratieve elementen uit de Belle Epoque. 
Zal de geveltekst iets te maken hebben met Salvage Lights? We zijn een beetje benieuwd. De etalage staat vol met futuristische lampen en er is weinig meer te zien van de stoffen en kleding uit Ketels tijd.

_DSC3260 (1).jpg

Martin Steeghs is de man achter Salvage Lights. Hij is de maker van de inmiddels honderden lampen. Lampen vervaardigd van schroot (metaalafval). “Recycling is helemaal mijn ding,” vertelt hij enthousiast. “Ik heb dat van thuis meegekregen. Op de boerderij kon je alles nog wel een keer gebruiken!” 
Steeghs houdt zich niet alléén bezig met lampen, neen, hij is veelzijdig. Hij studeerde Engels en Geschiedenis en mag zich historicus noemen. Daarnaast is hij helemaal bezeten van decorbouw. Zijn naam komen we veelvuldig tegen onder andere bij grote evenementen zoals in september jongstleden bij het theaterspektakel Leve de Harmonie in Briltil en bij de jaarlijkse openluchtspelen in Diever in het kader van Shakespeare. Verder bij Het Pauperparadijs in Veenhuizen. Ook ontwerpt hij decors voor jeugdvoorstellingen en musicals samen met de regisseurs en schrijvers. Aspecten die daarbij komen kijken: Hoe pakken we het aan? Uit welke invalshoek? Wat zijn de technische mogelijkheden en kan het budgettair uit?

_DSC3282 (1).jpg

Martin is ook betrokken bij de openluchtvoorstelling 16 in de week van 3 mei 2023. Dit ter nagedachtenis aan de 16 dorpsgenoten (Marum) die precies 80 jaar geleden door de bezetter zijn gefusilleerd op Trimunt, een gehucht nabij Marum.
Stilzitten is er niet bij voor Martin Steeghs, dan zoekt hij wel wat op. Op het Suikerterrein in Groningen exploiteert hij 5 escapes rooms en bij Borgerswold Experience verhuurt hij er één.
Alles onder de noemer van Steeghs Produkties.

_DSC3266 (1).jpg

Terug naar de lampen.
Het afval koopt hij op bij diverse sloopbedrijven in de provincie zoals in Blijham of Hoogezand. “Er zit altijd wel wat bij, maar je moet er als de kippen bij zijn voordat de grote grijper alles samenperst en in het scheepsruim stort. Via gulle gevers en bevriende bedrijven krijg ik eveneens het nodige aangereikt.”
Tandwielen, motorkappen, dynamo’s, kogellagers, steeksleutels, buizen in allerlei maten, grote moeren, steelpannen alles kan Martin gebruiken voor zijn kunstuitingen. 
In de Turfcentrale aan de Molenstreek, broedplaats voor kunstenaars, heeft hij zijn eigen atelier waar hij sinds een aantal jaren zijn werkstukken maakt. Door de corona viel het theaterwerk en de escaperooms stil en richtte hij zich meer op deze werkzaamheden. Die lampen zijn in de meeste gevallen unica en variëren van wandlampen, tafel- en bureaulampen en sta-lampen. Hanglampen kan ook wel, maar die worden veelal te zwaar. En het is niet de bedoeling dat als je een lamp ophangt het plafond naar beneden komt…

_DSC3269 (1).jpg

Het verlichtingselement is duurzaam en voordelig – led.
Over Salvage zegt het woordenboek: berging, redding, bergloon, ’t geborgene en afval. 
Dat robuuste in zijn werk roept associaties op met de scheepvaart. Stoer en degelijk.
Maar ook het hergebruik van materialen, recycling, straalt eraf.

Naast de lampen maakt Martin Steeghs ook andere voorwerpen. Wat te denken van een bulldozerstoel? Lood- en loodzwaar, maar er staat wel wat!

Salvage_Lights 01_resize.png

Bijzettafeltjes in verschillende maten. Niet van die tafeltjes die omvallen als je er een kopje koffie op zet, neen, oer en oerdegelijk én ijzersterke kwaliteit.
Een patrijspoort van een schip, gewoon simpel mooi, is ook zo’n object van zijn “toegepaste kunst.”
Voor een kinderboerderij in het Duitse Westerstede maakte hij een geitenvoermachine en een knikkerbaan, ook allemaal van metaalafval. Bijzonder toch.

Grote verlichte letters doen het ook altijd goed als verjaardagsgeschenk. 

Salvage_Lights 02_resize.png

De meeste lampen verkoopt Martin Steeghs via zijn webshop www.salvagelights.nl De lampen worden in een speciale kist verpakt met opschrift “kap – schacht – voet.” 
Het openen van de cadeauverpakkingskist moet volgens het rip-out-back-panel principe, dat maakt de verrassing des te groter.
Op kunstmarkten is Martin Steeghs ook te vinden - Suikermarkt op het Suikerterrein in Groningen en op de kunstmarkt t.g.v. Monumentendag bij de Turfcentrale. “Soms vraag ik me af wat ik daar moet,” biecht Steeghs op. “Maar als ik er eenmaal ben, vind ik het toch wel weer erg leuk. Marktbezoekers komen langs en herkennen bepaalde gebruikte materialen. Laatst een wat oudere man die onderdelen van zijn vroegere brommertje herkende. Dan heb je zo maar praat.”

_DSC3292 (1).jpg

De lampen en kunstzinnige objecten van Salvage Lights hebben iets speciaals. Ze passen namelijk in ieder interieur. In een moderne inrichting staat zo’n lamp natuurlijk perfect. Daar mag wel iets krachtigs op de tafel, aan de wand of op de grond staan. Een Salvage Lights lamp of object in een klassiek interieur is daar net zo goed een eye-opener, dat maakt ze tijdloos. 

En de prijs? Als je elke dag geniet van een lamp of object maakt de prijs niet uit. Dat is dan relatief en valt altijd mee.

_DSC3287 (1).jpg

Meer informatie:
Vrijdags is Martin Steeghs vaak in de Turfcentrale te vinden.
06-28339269
www.salvagelights.nl
martin@salvagelights.nl

Tip: 
Tot 22 april 2023 is er een expositie over “Een vleug Jugendstil in Oost-Groningen” te zien in het Veenkoloniaal Museum. Het karakteristieke pand van Salvage Lights aan de Nijverheidsstraat 73 komt daar ook in beeld. Aan te bevelen.