Nieuws

Vaccinaties bij huisartsen volop bezig



IMG_0132.JPG
"Niet alleen voor mezelf"

Na de eerste leveringen door het RIVM van de AstraZenica vaccins waren de eerste huisartsenpraktijken in Veendam op 10 april al met het vaccineren gestart. Huisartspraktijk Van der Veen in Wildervank had 10 april ook als startdatum. Het vaccineren door huisarts Mevissen is op woensdag 21 april. Bij huisarts Erceg is op deze volgens afspraak tussen 16.00 - 20.00 uur.

Met de vaccinaties in de praktijken doen alle huisartsen mee. Maar niet gezamenlijk. En de prikdagen zijn verschillend om niet te veel patiënten bij elkaar te krijgen. Huisarts Gunsing maakt gebruik van de GGD locatie. In zijn eigen praktijk is daar onvoldoende ruimte voor. Er is een doorstroom nodig met een ingang en uitgang.

Voor de Huisartsenpraktijk Sorghvliet was 17 april het startdatum. De kwetsbare patiënten, die niet naar de GGD locatie kunnen, zijn de afgelopen week al gevaccineerd door dokter Greijdanus en dokter Klok. Dokter Van Vliet gaat dinsdag (20 april) nog op huisbezoek voor het zetten van de prikken.

De mensen in de tehuizen zijn door de doktersdienst geprikt. De mensen die een WOZ indicatie hebben is gecoördineerd door de doktersdienst. Omdat deze bewoners allemaal een verschillende huisarts hebben. Als een huisarts daar een of twee patiënten heeft is dat met het flesje waarin 11 dosis eigenlijk niet te doen. De doktersdienst bestaat uit teams die samengesteld zijn door de huisartsenpraktijken uit de hele provincie.

IMG_0141.JPG

Op het advies van de Gezondheidsraad wordt het AstraZeneca-vaccin, na de stop, alleen nog ingezet voor mensen van 60 jaar en ouder. Beginnend met de mensen van 1956, 1957, 1958 en 1959.

“Voor onze drie praktijken zijn dat rond de 400 patiënten”, antwoord huisarts Greijdanes desgevraagd. “Patiënten worden in groepjes van 11 opgeroepen. Want we halen 11 vaccins uit zo’n flesje. Omdat het vooraf natuurlijk lastig te plannen is. Ook bij de inhaalmomenten moeten wij de mensen in groepjes van 11 oproepen. We willen natuurlijk geen vaccin verspillen. Alleen om dringende redenen kan het op een andere dag.”

“De telefoon heeft roodgloeiend gestaan de afgelopen dagen. Mensen hebben heel veel zorgen. Vragen als moeten we het wel doen, wat is jullie advies. En heel veel boze mensen die geen AstraZenica willen. We proberen de gemoederen een beetje te laten bedaren. Voor mensen boven de 60 is het echt veilig. De aantallen waarbij die trombose met de bloedplaatjes zijn opgetreden zijn zo ontzettend klein. De kans van ernstig ziek worden van Corona is veel groter dan van ernstig ziek worden van het vaccin.”

Het aantal afmelders is onder de 20 procent. “In de provincie Groningen lijken de mensen toch wat nuchterder dan elders in het land.”

IMG_0153.jpg

Jos (61) staat er wel positief tegenover. Zorgen maakt hij zich ook niet. “Als ik vaccinaties voor vakanties nodig heb vind ik dit ook zo een waarvan ik zeg: die vind ik ook belangrijk. En ik ben blij dat ik nou al aan de beurt ben geweest. Zodat we ook een beetje vrijheid terug kunnen krijgen.” Hij vindt het jammer dat de tweede pas over 12 weken komt. Maar hij gaat met de flow mee. “Het is ook een steentje bijdragen aan het totale plaatje. Dat is voor iedereen belangrijk, niet alleen voor mezelf.          

In een hele dag waren de verschillende groepen gevaccineerd. Wat bleef zijn nog een aantal inhaalmomenten voor mensen die echt niet konden. En dan met 12 weken later op 10 juli opnieuw voor de tweede vaccinatie.