Overslaan en naar de inhoud gaan

Zevenblad: lastige woekeraar of heerlijke groente?

Door Eindredactie op donderdag, 2 april, 2020 - 08:00

wildpluk oogst (3).jpg

Door Leah Groeneweg van inhetwildeweg.nl 

Nu we met zijn allen meer aan huis gebonden zijn, gaan velen van ons tuinieren: schoffelen, harken en onkruid wieden. Maar wacht, vóór je begint met onkruid wieden! Besef je goed dat veel van deze onkruiden waardevolle eetbare planten zijn. Maak van de gelegenheid gebruik de planten in jouw tuin beter te leren kennen en in een ander perspectief te zien. Er staat zo veel eetbaars in jouw tuin, vaak zonder dat je het weet.

Zevenblad, ook wel bekend als hanepoot, is een beruchte woekeraar. We hebben het plantje te danken aan de Romeinen. De verkenners die voor de troepen uit gingen, namen het zevenblad mee. Zij plantten en zaaiden het hier uit zodat het als voedsel kon dienen voor de Romeinse legers. Dit zegt wel iets over de kwaliteiten van het zevenblad. Het is namelijk rijk aan voedingsstoffen, bevat veel mineralen en is in grote mate te oogsten.

Heeft zevenblad zich eenmaal gevestigd in je tuin, dan kom je er niet meer vanaf. Maar wat als jij nu ook ontdekt dat je hem kunt eten? Is het dan nog zo erg dat hij er is? Je kunt het jongere blad gebruiken als groente, net als spinazie. Maak er een soep, hartige taart of pesto van. Of snipper wat jong blad door de salade.

Om jouw te inspireren eens op een andere manier naar het zevenblad te kijken, hier een recept voor een pesto met zevenblad.

wildpesto.JPG

Vegan pesto met zevenblad

Ingrediënten:
1 bos jong zevenblad
75 g. zonnebloempitten
1 teen knoflook
½ kopje olijfolie
2 flinke eetlepels edelgistvlokken
sap van een halve citroen
peper en zout

Bereidingswijze:
Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan. Laat ze afkoelen op een bord. Snijd het zevenblad fijn en doe alle ingrediënten in een maatbeker. Meng met de staafmixer tot een dikke maar nog grove massa. Maal niet te lang, het mag nog stukken bevatten. Voeg eventueel nog wat olijfolie toe, tot het een smeuïge pesto is.

Aandachtspunten bij het wildplukken:

  1. Weet wat je doet en ben er zeker van dat je de goede plant hebt. Ook in jouw tuin kunnen giftige planten staan.
  2. Pluk op een schone plek, ver van industrie, autoverkeer, bestrijdingsmiddelen en de populaire honden uitlaatplek van de buurt
  3. Pluk alleen veel voorkomende eetbare planten. Zeldzame en beschermde planten laat je staan
  4. Maak van je tuin een wilde tuin of laat een stukje verwilderen. De bijen, vlinders en andere dieren zullen je dankbaar zijn. Zo werkt het twee kanten op. Jij kunt je maaltijd aanvullen met eetbare wilde planten uit jouw tuin en de bijen en vlinders hebben ook meer te snoepen

Leah Groeneweg is wildplukster en organiseert samen met Tim Horneman natuurbelevings- en wildplukactiviteiten. Op hun website www.inhetwildeweg.nl staan nog veel meer inspirerende recepten, als ook het aanbod van hun activiteiten.