Overslaan en naar de inhoud gaan

Ommelander Ziekenhuis Scheemda
houdt lezing over slaapapneu

Door op dinsdag, 26 november, 2019 - 22:50

Op donderdag 12 december organiseert het Ommelander Ziekenhuis Groningen, samen met de ApneuVereniging, een lezing over slaapapneu. Dit vindt plaats in het restaurant van het ziekenhuis en begint om 19.30 uur (zaal open om 19.00 uur).

Partners en andere belangstellenden zijn ook van harte welkom. De toegang is gratis maar aanmelden is wel verplicht. Dit kan via de coördinator van de ApneuVereniging mevrouw J. Stapert: stapert@apneuvereniging.nl of telefonisch via 06-22462023.

Wat is slaapapneu
Mensen met slaapapneu hebben een ademstilstand tijdens hun slaap. Bij slaapapneu blokkeren verslapte spieren de adem-weg tijdens de slaap. Het (langdurig) stokken van de ademhaling kan tot ernstige gezondheidsklachten leiden. OSAS (= Obstructief Slaap Apneu Syndroom) begint vaak met vage klachten. Patiënten zijn snel vermoeid, prikkelbaar en voelen zich niet lekker. Overdag vallen ze snel in slaap en ook concentratieverlies behoort tot de symptomen. De klachten kunnen uitmonden in hoge bloeddruk, beroerte en hartritmestoornissen. Daarom is het heel belangrijk om OSAS-klachten vroegtijdig te herkennen en te behandelen.

Sprekers
Tijdens deze lezing komen o.a. klachten, risicofactoren en de verschillende behandelmogelijkheden van slaapapneu aan de orde. Neuroloog mevrouw A. Bartels vertelt over slaap, de verschillende slaapstadia en welke slaapstoornissen er naast slaapapneus zijn. KNO-arts mevrouw J. Dun vertelt over de werking van de neus, en welke mogelijke problemen en oplossingen er kunnen zijn in de behandeling van slaapapneu. De heer W. Alberts, manueel therapeut, vertelt over het kaakgewricht en kaakgewrichtklachten bij MRA- therapie. MRA (Mandibulair Repositie Apparaat) is een beugel tegen snurken en slaapapneu.
Het volledige programma is te lezen op www.ommelanderziekenhuis.nl.

Samenwerking UMCG
Het Ommelander Ziekenhuis en het UMCG werken al jaren op meerdere gebieden nauw samen, zo ook op het gebied van slaapapneu. Dit betekent dat patiënten uit het UMCG gezien worden in het Ommelander Ziekenhuis. Patiënten die verdacht worden van slaapapneu, worden door de huisartsen rechtstreeks doorverwezen naar het Ommelander Ziekenhuis. Op deze manier profiteert de patiënt van de kortere wachttijden in het Ommelander Ziekenhuis i.p.v. naar het UMCG.