Op donderdag 28 november 2019 organiseert het Bondgenootschap voor een geletterd Groningen het symposium ‘Samen voor geletterdheid’. Tijdens deze bijeenkomst zal een nieuw Taalakkoord worden getekend voor het borgen en het continueren van de integrale aanpak laaggeletterdheid van 2020 – 2024 in de provincie Groningen.
Laaggeletterdheid in de provincie Groningen
Er zijn in de provincie Groningen bijna 65.000 volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en/of omgaan met de computer. Dit heeft grote invloed op hun dagelijks leven. Steeds meer laaggeletterde inwoners zoeken hulp bij een van de ruim 20 Taalhuizen in de provincie. Daarom is het belangrijk dat de Groningse gemeenten de regie nemen in de continuering van de aanpak laaggeletterdheid en de Taalnetwerken en de Taalhuizen gaan borgen.
Vervolgaanpak laaggeletterdheid 2020 - 2024
Het is de bedoeling dat gemeenten de regie gaan nemen in de continuering van de aanpak laaggeletterdheid 2020-2024 met als doel een integrale aanpak gerealiseerd te hebben. Hiervoor kunnen zij de extra financiën inzetten om de hulp aan laaggeletterden te intensiveren.
Symposium “Samen voor geletterdheid”
Het symposium ‘Samen voor geletterdheid’ is een mooi natuurlijk moment om te laten zien dat gemeenten de aanpak laaggeletterdheid willen continueren. Met het tekenen van het Taalakkoord ‘Dat redt stoe’* op 28 november a.s. lopen zij vooruit op het provinciale integrale plan laaggeletterdheid 2020-2024. Tegelijkertijd geven de Groninger gemeenten een duidelijk signaal dat zij de regierol oppakken. Tijdens het symposium worden er ook verschillende workshops aangeboden aan o.a. beleidsmakers, werkgevers en professionals binnen het sociaal domein om hen te inspireerde in effectieve manieren in de aanpak van laaggeletterdheid.
Dat redt stoe
‘Dat redt stoe’ gaat over DURF en TROTS. Het brengt mensen samen en laat zien in welke kleine en grote dingen je geluk kunt vinden en bereiken. Er is voor gekozen om de titel van het Taalakkoord gelijk te laten zijn aan de titel van de verhalenbundel die ter gelegenheid van de Week van de Alfabetisering 2019 is uitgegeven. In de bundel vertellen veertien “Groningers” over hun achtergrond, ervaringen en ontwikkeling. Over stappen die ze hebben gezet om persoonlijke doelen te bereiken. Stappen waar moed voor nodig was. En over trots. Trots op hun moed, hun inspanningen, hun resultaten. Maar ook trots op alledaagse dingen, persoonlijke bezittingen en/of gevoelens en ervaringen.
Informatie Stichting Lezen & Schrijven
Al vijftien jaar zet Stichting Lezen & Schrijven het onderwerp laaggeletterdheid op de agenda bij politiek en het Nederlandse publiek. De stichting biedt training, (les)materiaal, advies en campagnes, deelt kennis en onderzoek en helpt nieuwe projecten starten. In de aanpak van laaggeletterdheid combineert Stichting Lezen & Schrijven lokale, regionale en landelijke samenwerking met overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.