Overslaan en naar de inhoud gaan

Internationale belangstelling
voor jubileumboek Veendam 1894

Door op woensdag, 28 augustus, 2019 - 06:10

69375280_635383946954374_268700034575368192_n.jpg
Het elftal dat in 1932 noordelijk kampioen werd

Er bestaat internationale belangstelling voor het jubileumboek over de 125-jarige geschiedenis van de voetbalvereniging Veendam 1894. Exemplaren van het boek, dat maandagavond 2 september in het Veenkoloniaal museum in Veendam wordt gepresenteerd, gaan in elk geval naar Duitsland, Spanje en Engeland. Ook in Nederland en met name in de regio Veendam, is enthousiast gereageerd op de komst van het geschiedenisboek over Veendam’1894, een van de oudste voetbalclubs in ons land.

In Spanje zit oud-Veendammer André Bertus met smart te wachten op een pakketje uit Veendam met daarin niet alleen het jubileumboek over Veendam 1894, maar ook deel 2 van het eind vorig jaar verschenen boek ‘De eeuwige geest van de Langeleegte’. Bertus woont al zo’n vijftien jaar in Spanje. De oud-medewerker van de ABN/AMRO in Veendam, was vroeger onder meer secretaris van wielervereniging de Stormvogels. Dat was in de hoogtijdagen van de club onder de toenmalige leiding van Henk ‘zuurtje’ de Boer. De Stormvogels was toen een van de meest toonaangevende wielerclubs van ons land.

Vanuit Engeland is het boek besteld door een familielid van de Joodse broers Marcus (veehouder) en Philippus (slager) Bendik. Het is kleindochter Hanneke Dye van Marcus Bendik. Zij legde enkele jaren geleden Stolpersteine voor de voormalige slagerij naast het postkantoor in Veendam. Zelf kan ze de presentatie niet bezoeken in verband met haar al geplande vakantie. Op het land van de beide broers en dat van hun vader, werd feitelijk de voetbalvereniging Veendam geboren, aanvankelijk onder de naam Look-Out. Hun vader was 32 jaar raadslid van Veendam. Bij zijn afscheid werd hij geridderd. Zijn zoon Philippus had vroeger een slagerij naast het postkantoor, later bekend als het kruidenierswinkeltje van Mooibroek.

Ook andere nabestaanden van deze in de Tweede Wereldoorlog vermoorde familie hebben belangstelling voor het boek getoond en komen mogelijk naar de presentatie in het Veenkoloniaal museum.