Overslaan en naar de inhoud gaan

Fontein met watertrap tussen beide pleinen
positief ontvangen

Door Henk Drenth op zaterdag, 20 juli, 2019 - 12:41

IMG_0203.jpg

Na krap 7 maanden werkzaamheden aan het volledig op de schop zetten van het Veenlust- en Raadhuisplein staat er met het fontein en de watertrap een echte eyecatcher. Vrijdagmiddag werden de beide pleinen feestelijk geopend met het in werking stellen van het fontein. Wethouder Henk-Jan Schmaal verrichte de openingshandeling samen met de ontwerper Frans Beune, aannemer Roelofs en Jeroen Hoekzema als vertegenwoordiger van de ondernemersvereniging Veendam Centraal (OVC).

Op uitnodiging van Henk-Jan Schmaal werden zij geholpen door de 7 jarige Amy Tooren. De herinrichting van de pleinen was er ook voor de kinderen, en als symbool voor de toekomst.

IMG_0147.jpg

Voor het project was 1,5 miljoen euro uitgetrokken. Er waren kritische geluiden voor de ingreep, politiek en ook publiekelijk. Bij het zien van de mogelijkheden en het mooie resultaat waren de reacties overwegend positief. Kinderen, massaal gekomen naar de Kidsmiddag met piraten, hebben tijdens deze warme dag genoten van het waterplezier in het bassin van de fontein. En van de 52 waterstralen uit de watertrap, die bestaat uit stapsgewijze verbredende plateaus naar beneden als overgang naar het lager gelegen Veenlustplein.

De waterstralen schieten onafhankelijk van elkaar omhoog variërend van 5 centimeter tot 1,20 meter. De hoogtes zijn ook regelbaar. Zodat het publiek er ook tussendoor kan lopen zonder nat te worden.

IMG_0108.JPG

In de eerste plaats was er gekozen voor het aansluiten bij het monumentale karakter van het gemeentehuis. Voor Frans Beune was het als ontwerper een enerverende opgave om van twee verschillende pleinen, de langwerpige raadhuisplein en het vierkante Veenlustplein, een echt samenhangend geheel te maken. Een opgave misschien, maar Beune heeft met deze ‘overbrugging’ er prachtig gebruik van kunnen maken. Door de watertrap is de verbinding van langwerpig naar breed gemaakt. En is tegelijk het hoogteverschil tussen de beide pleinen geaccentueerd.

Het hoogteverschil was voor Henk-Jan Schmaal ook uitnodigend om een gedeelte van het Veenlustplein onder water te kunnen zetten voor een schaatsbaan. Met water uit dezelfde ondergrondse bufferkelder voor fontein, en
de 52 waterstralen uit de 'bedriegertjes', kan circa 5 m3 aan waterplezier en schaatsplezier worden gecreëerd. Het idee was ingegeven doordat Gerry Faber van Mijnnnn Kamer had geprobeerd een schaatsbaan te creëren op het Museumplein. Het kon echter niet slagen omdat het hoogteverschil te groot was.

IMG_0299.JPG
De bedriegertjes zorgen door het onverwachts waterstralen omhoog spuiten voor het verrassingselement, tot groot vermaak van kinderen

Henk-Jan Schmaal: “We waren met de eindfase van het ontwerp bezig en vroeg aan projectleider Peter van Wingerden of het voor een schaatsbaan ook zo kan worden gemaakt dat er op een behoorlijk ruim gedeelte van het plein water kan komen. De afmeting van de ijsbaan is 16 x 20,20 meter. Daarin past circa 30.000 liter water. Omdat de bestrating bol loopt varieert de hoogte van het water van maximaal 5 cm in het midden en 15 cm bij de goten. De schaatsbaan wordt dan verlicht en ligt tussen de bankjes. Bij de schaatsbaan komt ook de kerstboom te staan.”

Een verbinding tussen beide pleinen was vroeger ontstaan na de afbraak van de bibliotheek in de Kerkstraat. Het oogde niet echt als een geheel. Het deed rommeling aan met ook een kakofonie van verschillende bouwstijlen rondom. Het was ook te onveilig, de auto’s reden overal langs en de bevoorrading was altijd aanwezig.

IMG_0036.JPG

Wethouder Schmaal: “Daarbij zien we nu ook dat de winkelfunctie veranderd. Als je wilt dat mensen in een gebied blijven moet je ervoor zorgen dat het verblijfsniveau omhoog gaat. De vraag was dan ook hoe ervoor te zorgen dat we een compact winkelcentrum krijgen. En hoe die verbinding tot stand te brengen tussen de pleinen met speelelementen erin. En ook van deze tijd is.”

Er is zoveel mogelijk samengewerkt met locale partijen. De cortonstalen fontein is afkomstig uit Coevorden, de andere cortonstalen objecten zijn zoveel mogelijk door de firma Luttjeboer vervaardigd.