Overslaan en naar de inhoud gaan

Jubilerende Odd Fellows ondersteunen
landelijk ‘Kindercoaches met Toekomst’
van het Leger des Heils

Door Henk Drenth op dinsdag, 29 januari, 2019 - 17:30

IMG_0018.JPG

Dit jaar is het 200 jaar geleden dat door de emigrant Thomas Wildey in de Verenigde Staten van Amerika in de stad Baltimore de Independent Order of Odd Fellows werd gesticht. Aan dit 200-jarig jubileum  van de I.O.O.F. wordt in vele landen  aandacht besteed. De I.O.O.F. is een internationale organisatie. De Orde is een niet-confessionele  vereniging met een ethische en sociale doelstelling. Deze doelstelling  komt er in het kort op neer dat de leden willen werken aan het welzijn van de samenleving in het algemeen en aan die van de medemens in het bijzonder.

Het jubileum geschenk van alle Nederlandse Loges tezamen is bestemd voor het project  “Kindercoaches met Toekomst” van het Leger des Heils. Het geschenk  zal op 6 april 2019 in een feestelijk jubileum te Emmeloord aan het Leger des Heils worden aangeboden. Het project ‘Kindercoaches met Toekomst’, sluit naadloos aan bij de opdracht die Thomas Wildey de orde 200 jaar geleden heeft nagelaten.

Belangrijke maatschappelijke rol
In het Odd Fellow Huis te Veendam gaf Cornel Vader, tezamen met projectleider KJC Linda Walma, maandagavond een lezing over het project. Vader is bestuursvoorzitter van de Stichtingsdirectie van het Leger des Heils. Deze professionele Stichting stuurt de Welzijns- en Gezondheidszorg, Jeugdbescherming en Reclassering aan in alle Nederlandse gemeenten. Samen met een collega bestuurder geeft hij leiding aan twaalf regionale instellingen. Totaal gaat het om 6500 medewerkers. Hij is werkzaam in Almere en maakt deel uit van de maatschappelijke tak van het Leger des Heils. Cornel vertelde dat hij ook als heilsoldaat is verbonden aan het Leger des Heils Groningen.

Voor het doneren aan Project Kindercoaches sprak Cornel Vader zijn grote dankbaarheid en erkentelijkheid uit aan de Odd Fellows. Het opleiden van kindercoaches kost veel geld. De opleiding kost ongeveer 3500 euro. Er zijn momenteel 330 kindercoaches in Nederland werkzaam.

De voorloper Gezinscoaching was in 1998 voor het eerst in Veendam opgestart, waaruit in 2011 ook in Veendam het nog meer gespecialiseerde 'Kindercoaches met Toekomst' is voortgekomen. De volgende plaats was Groningen. Inmiddels zijn er zo'n 300 afdelingen in bijna heel Nederland.

IMG_0006.JPG

Missie
Vader heeft aan de Sociale Academie in Breda een studie HBO MaatschappelijkWerk gevolgd.  Vervolgens studeerde hij Pedagogiek aan de Universiteit te Nijmegen, en Andragologie aan de Universiteit te Leiden. Verder heeft hij nog gestudeerd aan de Beeckesteijn Business School in Leusden. Na zijn start in het westen werd Vader Regiodirecteur van Noord Nederland met als standplaats Groningen. In 1998 zijn ze als gezin naar Ommelanderwijk in Veendam verhuisd.

Cornel Vader is in Vlissingen opgegroeid in een Leger des Heilsgezin. Zelfs zijn grootouders waren al bij het Leger des Heils. Het Leger des Heils is voor Vader een manier van leven geworden. Hij staat met hart en ziel achter de missie van deze Internationale Beweging.

Hulpverlening en begeleiding
In de provincies Groningen, Friesland en Drenthe heeft het LdH opvangcentra voor dak- en thuisloze mensen. En voor verslaafden en opvang voor jeugdigen die niet thuis kunnen wonen. Verder worden mensen begeleid die uit gevangenissen zijn ontslagen. Gezinnen met kinderen krijgen intensieve ondersteuning, vaak omdat de kinderrechter dat verplicht heeft gesteld. In Veendam is een jeugdhuis gevestigd, dat recentelijk omgebouwd is als gezinshuis.

Het Leger des Heils financiert het project Kindercoaching uit eigen (bescheiden) middelen. Hoewel de opvang en begeleiding van kinderen mede een taak is van de lokale overheid, willen gemeenten pas projecten financieren als de organisatie daarvan rond is en het fundament gelegd. Helaas is dat nog lang niet het geval.

De rol van de kindercoach
Niet alle kinderen in Nederland groeien op in de optimale opvoedingssituatie met voldoende stimulans om zich te ontwikkelen. Hun opvoeders kunnen bijvoorbeeld psychiatrische problemen hebben of onder grote stress staan. Ook kunnen de kinderen zelf psychische problemen hebben. Kindercoaches kunnen kinderen die daarvoor in aanmerking komen een verantwoord programma bieden, dat gericht is op versterking van hun weerbaarheid, kennismaking met nieuwe vaardigheden en verbetering van hun zelfbeeld. Daardoor krijgt het betrokken kind de mogelijkheid om zich beter te handhaven in de maatschappij, en is het in staat om beter doordachte beslissingen te nemen.

IMG_0009.JPG

Gelukkiger kinderen
Kinderen die de specifieke aandacht en het vertrouwen van een kindercoach hebben gekregen, blijken sneller sociaal vaardig en gelukkiger. Hun kansen voor de toekomst verbeteren met maar liefst 75%. Vanwege het succes hiervan worden er vanaf 2016 in totaal nog eens 90 medewerkers opgeleid tot kindercoach. Zo kan in Nederland in zes regio’s jaarlijks 360 kinderen extra geholpen worden.

Een kindercoach is er voor het kind en fungeert voor dat kind als vertrouwenspersoon. De kindercoach neemt het kind mee uit de eigen omgeving, onderneemt met het kind samen allerlei activiteiten, en brengt het kind naderhand terug. De activiteiten vinden buitenshuis plaats, bijvoorbeeld in openbare ruimtes zoals een bibliotheek, winkelcentrum, speelveld of speeltuin. Het kind kan zo kennis maken met de gewone dingen van het leven, die voor veel van deze kinderen nieuw zijn.

Succes in Noord-Nederland
In 2011 is men in het Noorden van ons land gestart met de inzet van kindercoaches. Dit is een groot succes gebleken. Het succes juist in de Noordelijke provincies is vanwege de goede samenwerking met de Rijks Universiteit Groningen (RUG). Zij hebben veel multiproblemen in kaart gebracht. Verder is ook de inzet van de kindercoaches zelf heel belangrijk geweest. Zij hebben goed ingespeeld op de vraag van de hulpvrager.

In de komende jaren wil het LdH zorg dragen voor nog meer kindercoaches in heel Nederland. Men is nu bezig met de uitrol in de Zuidelijke provincies. Per regio leidt een interne instructeur per lesgroep 15 medewerkers op. Projectleider KJC Linda Walma: "Het is heel dankbaar werk om het verhaal van het kind in vertrouwen te mogen horen. En dat het uiteindelijk ten goede komt van het kind en gelukkig is. En dat ieder kind tot zijn recht komt zoals het bedoeld is. Dat is het allerbelangrijkste".

Rustpunt en inspiratiebron
In 200 jaar is er veel veranderd. Een enorme technologische ontwikkeling heeft plaats gevonden. In het bijzonder in West-Europa voltrekt zich een proces van secularisatie. De maatschappij individualiseert en is in de sociale zorg is in belangrijke mate van overheidswege georganiseerd.

De Odd Fellows heeft ook in de huidige tijd toekomst. Het Odd Fellow gedachtegoed kan een tegenwicht bieden aan het jachtige leven van deze tijd. De Orde biedt in haar Loges aan de leden een rustpunt en een inspiratiebron. "Niet wat je bent, of wie je bent, maar hoe je bent en wat je doet is belangrijk." Zo is de loge een ontmoetingsplaats met zittingen waarin leden tot rust en bezinning kunnen komen. En waar zij kunnen investeren in zich zelf en in hun intermenselijke relaties.