Jeroen Zoet met Jan Brouwer
Jaarlijks worden ruim 15.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand, vooral in woonwijken overlijden nog te veel mensen onnodig aan een hartstilstand. Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door een elektrische schok te geven. Via BuurtAED.nl zamel je samen met je buren geld in voor een AED. Jaarlijks kunnen zo 2.500 levens worden gered.
Jeroen Zoet, keeper van PSV en het Nederlands elftal, doneerde maandag een BuurtAED aan zijn eerste voetbalclub Veendam 1894. Zoet begon zijn carrière bij de lokale voetbalclub voordat hij op vijftienjarige leeftijd de overstap maakte naar PSV. Met de installatie van de AED vragen Philips, de Hartstichting en PSV aandacht voor het tegengaan van overlijden na een hartstilstand.
Toegankelijk maken van AED’s
Veendam is de geboorteplaats van Jeroen Zoet. Bij Veendam 1894 zette hij zijn eerste stappen op het voetbalveld. De club vormt het hart van Veendam. Zoet: “Iedereen kent de voetbalclub. Door de AED op een herkenbare plek op te hangen dragen we bij aan het toegankelijk maken van AED’s in de buurt. Hopelijk redden we hierdoor in de toekomst levens van mensen met een hartstilstand.”
Samen met je buren geld inzamelen via BuurtAED.nl
BuurtAED.nl is een crowdfunding platform waar buurtbewoners samen geld inzamelen om een AED aan te schaffen. Het BuurtAED-pakket bevat een AED, een buitenkast, een onderhoudspakket voor 5 jaar, en een korting van tenminste 970 euro. Door het starten van je eigen actiepagina op BuurtAED.nl kun je heel gemakkelijk samen met je buren geld inzamelen voor een AED. Je ziet wie er doneert en je houdt overzicht over de voortgang. Met de bijdrage van Philips maak je direct al een mooie start. https://www.buurtaed.nl/
6-minutenzone
Jaarlijks worden ruim 15.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Hartstilstanden vinden vaak plaats bij mensen thuis. Reanimatie en de inzet van een AED binnen 6 minuten vergroot de kans op overleving.
De Hartstichting maakt zich al jaren ‘hart’ om van Nederland een 6-minutenzone te maken: een zone waarin slachtoffers van een hartstilstand binnen de cruciale 6-minuten worden gereanimeerd. De beschikbaarheid van een AED zorgt ervoor dat méér mensen overleven. Jaarlijks kunnen zo 2.500 levens worden gered.