Door: Joost Hooghiem | Plant Manager Underground Storages
Misschien was het u al opgevallen; er waren in de afgelopen weken voor het eerst zichtbare activiteiten bij Caverne A1. Deze caverne, momenteel zo’n 750.000 m3 groot, zullen wij in de twee jaren vergroten tot 1.000.000 m3 en daarna gereed maken voor de opslag van aardgas.
Twee putten per caverne
De gasopslagcavernes bij Zuidwending zijn allemaal uitgerust met twee ‘putten’ ook wel ‘wells’ genoemd. Dit zijn de verticale pijpen die de caverne, op 1.000 meter diepte, verbinden met de installatie aan de oppervlakte. Door deze pijpen kan het gas gecontroleerd in de caverne worden gebracht (injecteren) of uit de caverne worden gehaald (produceren). Caverne A1 heeft op dit moment één put die gebruikt wordt voor de zoutwinning. Voor de gasopslag moeten we er een tweede put bij maken.
Een ontwerp waarbij twee putten worden toegepast bij een gasopslag is vrij uniek op de wereld. Het heeft verschillende voordelen. De caverne is met twee boorgaten sneller te ontwikkelen. Verder kunnen we de gassnelheid in de pijpen laag houden bij onze hoge injectie- en productiecapaciteit. Indien nodig kunnen we werken aan één put terwijl de andere in bedrijf kan blijven.
Afbeelding geeft schematisch het ontwerp van Caverne A1 weer. Put A1A (rechts) is reeds aanwezig. Put A1B (links) zijn we nu aan het ontwikkelen.
Boren
Voor een tweede put moeten we vanaf het oppervlak een 1.000 meter diep gat naar de caverne boren. Het boorgat werken we af met gelaste stalen buizen. De ruimte die overblijft tussen de stalen buizen en de aardlagen vullen we op met een speciaal cement.
Bovenin plaatsen we brede buizen, hoe dieper we komen, hoe smaller de buizen worden. Ons ontwerp kent drie zogenoemde casingseries, dat wil zeggen: drie verschillende maten. De eerste en bovenste serie, de conductor pijp (32 inch) is de afgelopen weken geplaatst. De twee series eronder (18 5/8 en 13 5/8 inch) worden geplaatst met een boortoren. We verwachten dit te doen tussen april en juni van dit jaar.
De boorcampagne zal ongeveer 8 aaneengesloten weken duren en de werkzaamheden zullen in die periode 24/7 plaatsvinden. Na deze boorcampagne zal het bovenste deel van de caverne worden ontwikkeld. In deze fase wordt de laatste 250.000 m3 steenzout met water opgelost (logen). Aangezien dat ondergronds gedaan wordt, merkt de omgeving daar niets van.
Meer informatie
Meer informatie vindt u op www.agbzw.nl en op www.energystock.com.