22 oktober 2017 t/m 4 februari 2018
Een dubbelexpositie
In 2018 is het honderd jaar geleden dat de Groningse kunstenaarskring De Ploeg werd opgericht. Het Veenkoloniaal Museum in Veendam viert dit jubileum met twee exposities, te weten over Geert Hendrik Streurman en over de moderne Ploeg. En heel bijzonder: voor het eerst in de geschiedenis van De Ploeg worden in het Veenkoloniaal Museum de oprichtingsnotulen (cahier 1918-1922) van de kunstkring tentoongesteld.
Geert Hendrik Streurman
Geert Hendrik Streurman (1892-1976) was een van de eerste leden van De Ploeg, zat enkele jaren in het bestuur en was gedurende een korte periode zelfs voorzitter. Hij woonde en werkte het grootste gedeelte van zijn leven in Veendam, was mede-oprichter van het Veenkoloniaal Museum en een belangrijk promotor van het lokale culturele leven. De expositie toont hoogtepunten uit het rijke oeuvre van Streurman. Het Veenkoloniaal Museum bezit, behalve veel schilderijen en tekeningen van Streurman, ook zijn dagboeken die eveneens worden getoond. De expositie geeft daardoor een goed beeld over Streurman als kunstenaar en persoon.
De Ploeg werkt door
Wie over De Ploeg spreekt, spreekt vaak over de vroege periode van de kunstkring. Minder bekend is dat De Ploeg nog altijd springlevend is. Onder het motto 'De Ploeg werkt al honderd jaar door!' geeft het Veenkoloniaal Museum ruimschoots aandacht aan de huidige Ploegleden, die werken in de geest van de grondleggers van de kunstkring.
De tentoonstelling wordt op zondag 22 oktober geopend door drs. Carolien ten Bruggencate. Zij studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en is als museumgids verbonden aan Museum De Fundatie in Zwolle, Kasteel Het Nijenhuis in Heino en Museum More in Gorssel. Ten Bruggencate is auteur van onder meer het jubileumboek 'De Ploeg 75' uit 1993.