Nieuws

Officiële afscheid van Jaap de Weijs van de paardentram
met cheque overhandiging voor de stichting



IMG_0009.jpg

De Stichting Eerste Wildervankster Paardentram heeft maandagavond van GemeenteBelangen een cheque ter waarde van 250 euro overhandigd gekregen. Welk door Bert Kraan op de thuisbasis van de stichting aan Jaap de Weijs werd overhandigd. Het was te zien dat het hem wel wat deed. Het geld was traditiegetrouw tijdens de kerstmarkt binnen gehaald met het verkopen van brood met worst voor een goed doel.

Na 20 jaar hóeft Jaap niet meer met de paardentram rijden, maar mág hij het. Jaap is 80 geworden en hij vond dit een mooi moment om te gaan stoppen. Op de dag van zijn verjaardag werd hij samen met zijn vrouw Gemma door zijn vrienden van de Stichting Eerste Wildervankster Paardentram zelf rondgereden.

Jaap is de zoon van een van de eerste buschauffeurs van Wildervank. Hijzelf denkt dat hieruit ten dele zijn fascinatie voor inmiddels nostalgische vormen van (groeps)vervoer vandaan komt.

In januari 1997 werd aanvang genomen met het bouwen van een replica van de paardentram zoals die tussen Zuidbroek en Ter Apel ten tijde tussen 1880 en 1920 gereden heeft. Op 21 juni 1997 was de replica klaar voor zijn eerste officiële rit.

IMG_0014.jpg

De aanleiding tot het bouwen van de paardentram was een boekje over de geschiedenis van de oude paardentram, dat Jaap van zijn zwager had gekregen. Op zijn achtste jaar had De Weijs, zo vlak na de oorlog, de rijtuigen nog aan de Remiselaan zien staan. Het boekje had zijn nieuwsgierigheid aangewakkerd.

Hij besefte de historische waarde ervan. Met 41 kilometer is dit het langste paardentramtraject van Europa geweest. Zijn interesse leidde ertoe dat het idee om een replica te bouwen zich in zijn hoofd had postgevat.

Jaap kreeg hulp van dokter Pas in Stadskanaal. De dokter was een Rotterdammer en had daar kennissen bij de RTM, waar een nog rijdend museumstuk aanwezig is. Deze is door de clubleden uitgebreid gefotografeerd en gefilmd. En zijn er tekeningen van gemaakt met de juiste maten.

 “Jaap hoeft nu niet meer, maar hij mag”, liet Klaas Brouwer weten. “En het helemaal laten zal hij wel niet kunnen”. Bij de paardentram zijn ze momenteel met 5 man betrokken. “Eigenlijk is dat wel krap, en we willen er graag mensen bij hebben. Ze zijn welkom”.

20110425_Borgerswolddag_100_0090[1] (1).jpg


Gerelateerde artikelen: