Overslaan en naar de inhoud gaan

Première Circus in Veen met spectaculaire openluchtmuziektheater in stadion Langeleegte

Door op maandag, 11 augustus, 2014 - 14:30

METAFOREN - In het voormalige SC Veendam stadion genoten zo'n 450 toeschouwers op een uitverkocht middenstuk van de hoofdtribune van prachtig openluchtmuziektheater. Door PeerGrouP Locatietheater werd op het podium vlak voor de tribune een spektakelstuk uitgevoerd met verrassende acts. Er werd onder meer gejongleerd, acrobatiek bedreven, goocheltrucs uitgevoerd en de voorstelling was met humor doorspekt. Overal gebeurde wel wat, en ook heel onverwacht. Een vierkoppige band voorziet het schouwfestijn van muziek. "Opzwepend waar het moet, en ontroerend als het kan".

Ook het veld was het speelterrein van de acteurs, waarbij het in de schijnwerpers gezette noord tribune dat met de lege zitplaatsen als decorstuk diende. Met een overdrachtelijke beeldspraak van leegte. En herinneringen oproepend aan de supporters en aan de club. Een 'stokoude' mevrouw Wildervanck kwam met een nagebouwde turfkruiwagen het veld opgelopen. "Dizze leegte is zo wrang", zegt het oude vrouwtje. In de rekwisieten waren er meer symbolische verwijzingen naar de voormalige Veenkoloniale Cultclub. En naar de Veenkoloniale geschiedenis. In de jurk van mevrouw Wildervanck is in het vilt echte turf vervlochten.

Mevrouw Van der Post uit Groningen was met familie naar Veendam afgereisd. Vooraf had zij er weinig over gelezen en ook het verhaal was haar niet bekend. Ze wilde zich liever laten verrassen. Haar metgezellin heeft op de website van PeerGrouP wel iets over de strekking van het verhaal gelezen. Het gaat over een circusfamilie dat in Veendam is gestrand, en van de loco burgermeester het stadion aan de Langeleegte aangeboden krijgt om daar te kunnen verblijven. En dan gebeurd er van alles over de liefde en dienen er allerlei problemen zich aan.

Vier jongeren uit Nieuw Buinen, Zuidlaren en Borger kennen de theatergroep Peer heel goed. Zij zijn van de jongerenafdeling, en waren op uitnodiging om de premièrevoorstelling bij te wonen. Zij spelen in een eigen voorstelling genaamd 'Caravantastic!'. Het is een jongerenvoorstelling in samenwerking met een theatergroep uit Bremerhaven Duitsland. Het verhaal draait om verschillende vormen van kamperen en wat er zich zoal kan voordoen.

Het satirieke verhaal van Circus in Veen speelt zich af in de toekomst van de gemeente "De Veenkoloniën", waarin de problematiek van het gebied wordt uitvergroot. In 2040 wordt het door sterke bevolkingskrimp en door zandstormen geteisterd. Een circus onderweg naar Berlijn strandt in De Veenkoloniën doordat een van hun wagens het had begeven. Van loco burgemeester Leonard krijgt het gezelschap het lege stadion aangeboden om onderdak te bieden.

Circusdirecteur Gigi Romero is er niet goed aan toe met zijn gezondheid, maar probeert het te verbergen om het circus bij elkaar te houden. Zijn zoon Matteo is een paar jaar geleden weggegaan, ze konden het niet goed meer met elkaar vinden. En het circus lijkt financieel op zijn eind te lopen.

Toch heeft clown Zploty van het circus Matteo geschreven om terug te komen. Hij moet het circus komen redden. En dan komt er een botsing tussen de bewoners en het circusvolk dat op een gevoelige plek staat, op heilige grond aan de Langeleegte. Ondertussen was ook de helft van de circusartiesten uit het circus vertrokken om ergens anders weer een act te zoeken.

Om met nieuwe acts een andere draai aan het circus te geven, en het zo weer nieuw leven in te blazen, wordt er een talentenjacht voor de lokale bewoners georganiseerd. De teruggekeerde zoon wil op zijn eigen wijze samen met de inmiddels voor zich gewonnen bewoners het circus een nieuwe start geven.

De loco burgemeester komt uit de stad en is redelijk open minded. Zijn vrouw was uit de Veenkoloniën afkomstig en hun dochter Fenne is een Veenkoloniaals meisje. Ook zij botste in het begin heel erg met het circus. In het verhaal wordt de problematiek op een positieve manier belicht, en hoe kun je als je met elkaar samenwerkt van elkaar leren en op een positieve manier naar de toekomst kijken.

De burgemeester heeft een westerse mentaliteit, maar hij gaat steeds meer voor het gebied zelf. Hij neemt het voortouw om tegen het plan te gaan van Den Haag tot het uitkopen van de nog overgebleven bewoners. Voor het maken van hun woongebied tot één groot wingebied is Lens Wildervanck als wegvoorbereider gestuurd om het pad te vereffenen. In een aparte verhaallijn is Lens meer gebaseerd op hoe het westen zich verhoudt tot dit gebied. Hij vertegenwoordigd het deel van iets nemen, maar dat er niets voor terugkomt. Lens ziet als gewiekste energieondernemer daarbij kansen om in zijn project 'Turf 2.0' heel veel geld te verdienen. Dit over de ruggen van de bewoners heen, ondanks dat hij ook zelf er vandaan komt. Hij kent de bevolking en de mentaliteit, en maakt daar eigenlijk misbruik van. Dit tot grote afschuw van zijn oude moeder die een grote verbondenheid met de streek voelt.

In verschillende verhaallijnen worden metaforen gelegd met de Veenkoloniën en met zijn bewoners. In het theaterstuk komen meer kostelijke typetjes met klinkende namen voor. Het is theater waarin een lans wordt gebroken voor de eigenheid van het gebied en voor de bewoners. Er spreekt trots uit. Het ontwikkelen van perspectieven en er samen voor gaan. Over eigenwaarde, zelfvertrouwen en niet opgeven.

Ook de liefde gaat in het stuk een bepalende rol spelen. De clash tussen Fenne en circusdirekteur Matteo wordt door de liefde uitgewist. Maar de jaloerse wraakgevoelens van het verliefde trapezemeisje Ziyana gaat Lens Wildervanck, door er misbruik van te maken, in de kaart spelen voor zijn snode plannen.

Hoe in het stuk de met elkaar vervlochten verhaallijnen zich uiteindelijk ontwikkelen wordt na de pauze in het tweede bedrijf verteld.

In het 'circus' van PeerGrouP doen 40 plaatselijke figuranten mee. De spectaculaire acts met de motoren worden uitgevoerd door leden van de Motorclub Veendam. Tot vlak voor de tribune scheurden ze over en boven het podium heen. Op het grasmat was een mooie lichttekening te zien.

De 15 jarige Delano vond het geweldig om als figurant mee te doen. Naast twee andere rollen  bewoog hij zich zelfs als een echte ster over het podium als spreekstalmeester. Ook Linda had graag als figurant mee willen doen, maar met het aanmelden was ze te laat ervoor. Dat vindt ze wel jammer, maar met publieksbegeleiding kan ze er toch bij betrokken zijn. Het gaf meteen een soort familiegevoel en ze raakten goed op elkaar ingespeeld. Ook mochten ze zelf ideeën aandragen, er werd naar geluisterd en ook uitgevoerd. In totaal werken er 150 mensen voor en achter de schermen mee.

Theo Kuiper was 4 maanden geleden als voormalige steward van de betaalde voetbalclub zelf gevraagd om publieksbegeleiding te gaan doen, evenals zijn collega's. De organisatie had voor het benaderen de originele vrijwilligerslijst geraadpleegd. Theo is 12 jaar een van de stewards geweest. Oud- voetballer Alex de Raad van de BV Veendam vond het een heel verrassende voorstelling, en de combinatie met de circusacts heel leuk.

De voorstellingen zijn met uitzondering van de maandag en de dinsdag tot en met 24 augustus bij te wonen. Bezoek voor meer informatie de website.