Overslaan en naar de inhoud gaan

Verhalenronde Vakantiemarkt op de derde maandag

Door op woensdag, 6 augustus, 2014 - 18:23

FEESTJE - Ook de warme derde editie van de 52ste Vakantiemarkt kan in de geschiedenisannalen. Het was weer een drukke maandag. Gijs van 'IJs van Gijs' verbaasde zich dat er zoveel duizenden mensen langs kuierden. Net of heel Oost Groningen uitgelopen was.

In weerwil van de warmte moest hij er wel wat harder voor werken dan normaal om de ijsjes te verkopen. Hij dacht dat er ook teveel verzadiging kan zijn. Met warm weer worden ook de terrasjes eerder bezocht. Het verkopen doet Gijs voornamelijk met zijn mond, en daarmee toont hij zich een standwerker pur sang. "Landelijk gezien is IJs van Gijs een begrip", verteld Gijs. Hij verkoopt al meer dan 40 jaar ijs, en hij staat al meer dan 30 jaar in Veendam. Ook steeds op hetzelfde plekje. "Dat was vroeger vlak bij de oude Hema", herinnerd hij zich. Meer dan 10 jaar staat Gijs met zijn vrouw Josi op de markt.

Zij doen markten door geheel Nederland heen, waarvan 7 in de provincie Groningen. In de Noordelijke provincies zijn het er 17 markten. "Je moet je gezicht een beetje laten zien", zegt Gijs. In de witte kar hebben ze 9 smaken bij zich. In elke streek is er wel een andere voorkeur. "In de Noordelijke regio is altijd boerenjongens al de topper geweest. Het is een beetje streekgebonden. Maar ook citroen doet het goed. In het zuiden van Nederland is het duidelijk veel meer chocolade, vooral rond de grote steden als Breda en Tilburg. In Veluwe is het veel meer aardbei, en bosbessen. Flipje in Tiel, het laat zich een beetje raden", lachte Gijs. In de richting van de Betuwe is het ook veel fruitijs. De reistijd naar Veendam is in ongeveer anderhalf uur. Gijs vindt de verbinding over de verdubbelde N33 top. "Oost Groningen is goed op de kaart gezet. Het scheelt behoorlijk".

Heel leuk was te horen dat de heer Uittenbosch van de Harderwijker Vishandel reacties heeft gekregen naar aanleiding van ons artikel over de eerste maandag. Niet alleen in Harderwijk, maar ook elders vanuit het land. En van klanten in Veendam.

De Vakantiemarkt bood ook een goede gelegenheid om bij de diverse handelaren, zoals bij de dames van Coco, de garderobe weer eens aan te vullen. Voor de inwendige mens was er een diversiteit aan smulwaren. Van Oosterse lekkernijen, de braadworsten en de hamburgers, tot aan de oliebollen van Veen. Normaal staan de dames van Veen op de kermissen. De Vakantiemarkt is de enige uitzondering.

Even verderop zag de verkoelende tropische cocktails van Jinx er heel aanlokkelijk uit. Twee medewerksters hebben in Amsterdam er speciaal een cursus voor gevolgd en 4 à 5 keer per jaar doen ze ook mee aan bartending wedstrijden in Nederland. Voorlopig is de 4e en de 6e plek de hoogst behaalde. Toch is dit voor een bar uit Veendam niet slecht tussen de bars uit Rotterdam en Amsterdam. Een cocktail maken is ook heel persoonlijk waar nog veel creativiteit in kan. En er zijn ware cocktailspecialisten. In de zaak is ook een volwaardige cocktailbar aanwezig.

Belinda en Marc hebben sinds 1 april in de Kerkstraat een winkeltje in brocanteriën, huisraad en in gebruikte stijlvolle kleding. De inkoop doet Belinda zelf. De mensen weten het winkeltje met de mooie kleding ook wel al te vinden. Maar ook tassen, schoenen en sieraden worden er ingebracht. "Het loopt al heel goed", aldus Belinda. Met witte krijtverf geeft ze de oude meubeltjes een nieuwe look. Uit Duitsland, België en Frankrijk komen er ook brocante spullen, en antieke kasten. Door de groothandel worden er ook spullen uitgeleverd.

Ook heel leuk is dat mensen vanuit een hobby sieraden maken en deze door Belinda laten verkopen. De helft van de opbrengst is voor de inbrengers. Tekstborden worden zelf gemaakt en zelfs meubels als kasten en banken van steigerhout. Een webshop is nog in de maak. Belinda heeft 23 jaar in de hulpverlening gewerkt, waarvan 16 jaar als verpleegkundige en als teamleidster. Bij het Leger des Heils is ze 7 jaar gezinscoach geweest. Van kinds af heeft ze het altijd al gewild om creatief bezig te zijn. En een eigen winkel was altijd al een droom. "Na mijn 40ste moest het maar een keer gebeuren", lachte ze. Marc heeft een vaste baan bij Lloids Register in het normeren van de bedrijfsvoering van bedrijven, maar hij is goed onderlegd in het maken van de webshop en met de financiële zaken.

Buda Budimir uit Groningen zet met een oude bewakingscamera het publiek op de foto. Op een Tv-toestel kan de foto direct worden gezien, en ter plekke met een speciale printer op een mok worden gedrukt. In een ander apparaat wordt de foto ingebrand en van een water- en kraswerend laag voorzien. Naast de fotomokken heeft Buda ook sleutelhangers en medaillons.

Buda komt van origine uit het voormalige Joegoslavië. Zijn vader was een Pools Duitser en zijn moeder was Servisch. Tijdens de 2e wereldoorlog was zijn vader gesneuveld. In 1987 kwam hij in Nederland.

Het op markten maken van de portretten, en het op de mokken zetten, is eigenlijk als hobby. De apparatuur is inmiddels ook al 20 jaar oud, maar de camera levert goede beelden. En hij is eraan gewend. Met nieuwe spullen zou hij een computer moeten gebruiken, en daar is hij niet zo handig in. De apparatuur met de handel erbij werd van een collega in Joegoslavië overgenomen. Tijdens de betere tijden van weleer werden er veel meer mokken verkocht dan nu. Vroeger heeft Buda in de bouw als isoleerder van leidingen gewerkt. Bij de bouw van Billiton was daar heel veel werk in.

Na zijn pensionering is hij met de fotomokken de markten blijven doen. "Wat moet ik anders, de markt geeft me alles", zegt Buda. Het thuis zitten is niets voor hem, hij wil eruit en tussen de mensen zijn. Hij is ook de enigste die dit op de markt doet.

Gerard Visser was met zijn vriend Holman op de markt met antieke spulletjes. Op de kraam stond een klassieke grammofoon als blikvanger. Ook lagen er bijna antieke spulletjes uitgestald. Holman had het druk met het verkopen van sieraden en horloges die uit de collectie kwamen van de voormalige Juwelier Prummel.

Dat is niet toevallig. Gerard Visser is zijn schoonzoon en in het winkelpand van schoonvader is hij nog maar een week geleden een winkeltje in antiek, en tegen antiek aan, begonnen. Prummel had het pand al een aantal jaren te koop en Gerard vroeg of hij er wat mee mocht doen. Voorheen zat Gerard in de natuursteen, maar was daar wegens gezondheidsklachten mee gestopt. Het zaakje is nog maar pril, maar hij merkt dat mensen het steeds meer beginnen te ontdekken. In de Kerkstraat begint het een beetje leeg te lopen en nu komt er toch weer wat nieuws bij. Er komen veel bezoekers voor de spullen. Er zijn spullen bij van hemzelf en van vrienden en kennissen. Heel belangrijk is dat mensen ook zelf spullen in kunnen brengen. Van de opbrengst is 75% voor de inbrengers. Het idee was van het ene op de andere dag geboren. En het is met heel veel plezier. De hele middag was er van klanten van vroeger veel aanloop, en werden er oude herinneringen weer opgehaald.

Anton Hofstetter uit Nieuw Buinen is meestal elk jaar op de Vakantiemarkt te vinden. Hij verkoopt de traditionele rood gedessineerde groot formaat zakdoeken. En schurreldouken, voegt Anton er nog aan toe. Op een van de zakdoeken staan alle provinciewapens afgebeeld. Anton zit al 40 jaar in de ambulante handel. Naast zijn werk bij Philips in Stadskanaal deed hij het als hobby erbij. Na de sluiting van de fabriek was hij als zelfstandige verder gegaan in de handel. De standplaatsen is op allerlei weekmarkten in de drie Noordelijke provincies.

Wim Hofman heeft al dertig jaar zijn groente- en fruitwinkel in Veendam. Op markten staat hij niet, maar doet wel 15 jaar met de Vakantiemarkt mee. Wim stond samen met Dries Voorintholt bij de kraam. Wim is 35 jaar in de winkel van Dries in Delfzijl begonnen, en was later voor zichzelf verder gegaan. "Hij heeft het vak bij ons geleerd", verteld Dries. "En dat is hem heel goed afgegaan".

Naast de winkels had Dries Voorintholt een groothandel in groente en fruit in Stadskanaal. "Wij zijn geboren tussen de aardappels, groente en het fruit", lacht hij. Vanuit de groothandel werd 30 jaar lang ook aan zijn ex-werknemer Wim geleverd. Tegenwoordig is Dries op pensioen en vindt hij het leuk om als hobby Wim op de Vakantiemarkt af en toe te helpen. Het standwerken en aanprijzen hoort daarbij en dat ging hem goed af.

Henk Harders uit Stadskanaal is al vanaf zijn 19e hobbyzanger. Dat is alweer 28 jaar. Het was voor het eerst dat hij op de Vakantiemarkt optrad. Het beviel hem heel goed en hij hoopt dat de organisatie hem weer terug wil hebben. Henk verteld, "Het is heel gezellig hier, gewoon een feestje. Het terras aan het Veenlustplein is gemakkelijk vol te krijgen. Er komen vrienden en de rest sluit zich daar gewoon bij aan. En samen maak je een feestje". Harders vindt het ook leuk om zich even tussen het publiek te begeven. Op een gegeven moment was hij al zingend op een stoel gaan zitten. De interactie vindt hij ook leuk. Hij geeft ook wel eens de microfoon af en loopt dan even weg. De zangeres was gewoon iemand uit het publiek.

Lucas en Gea staan traditiegetrouw op elke derde maandag van de Vakantiemarkt in de podiumtent. Dit jaar is het voor de 16e keer geweest, en aangaande de artiesten zijn zij de recordhouders. Het weer heeft altijd wel meegezeten. "Elk jaar is het een leuke sfeer en is het leuk om te doen", zegt Lucas. Zestien jaar geleden was het met het eerste liedje 'Steeds bel je'. De nieuwe single 'Zomer in je hart' werd op de 52ste Vakantiemarkt ten gehore gebracht. In september komt er weer een nieuwe single uit. Hoe de nieuwe single gaat heten wordt nog even geheim gehouden, maar het zangduo wilde wel alvast iets uit de doeken doen. Het is een langzame nummer, een beetje een ballade over de liefde. Gea viel in dat ze nog steeds een beetje verliefd op elkaar zijn. En dat het daar op gebaseerd is. Het bijzondere is dat het in een duet om en om gezongen wordt, dat hebben ze niet zo vaak gedaan. Het gaat de 35ste single worden. Er zijn inmiddels 11 verzamel Cd's uitgebracht. Het is een drukke periode voor Lucas en Gea. Het is echt festivaltijd met bekende namen. Ook nemen ze de artiesten uit hun stal mee.


Fotoalbum: