Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel bezoekers op de open dag van Nedmag

Door op maandag, 23 juni, 2014 - 13:00

FASCINEREND - Zeker 400 bezoekers lieten zich zaterdag in verschillende groepen rondleiden door de bijzondere wereld van Nedmag. Een wereld waarin het wit van het magnesiumzout domineert. De bezoekers werden door gidsen over het bedrijfsterrein, en door de productiegebouwen geloodst. Het was een unieke gelegenheid om de welbekende fabriek in Veendam nu ook eens van binnen te bekijken. De rondleiding voerde langs de verschillende installaties, de ingewikkelde buizenstelsels en over de loopbruggen naar de grote bassins waarin het 'gouden' goedje bezinkt.

Nedmag is met recht een bedrijf dat op de wereldkaart staat. Er wordt magnesiumoxide, magnesiumchloride, calciumchloride en magnesiumhydroxide geproduceerd welk voor zeer uiteenlopende toepassingen wordt gebruikt. Deze producten worden in briketten verkocht voor onder andere cement- en staalovenbouwers, aan oliemaatschappijen, veevoedermengers, drinkwaterbedrijven, bierbrouwers, de voedingsmiddelen- en de cosmetische en medische industrie. En uiteraard aan de gladheidbestrijders, bijvoorbeeld om de straten van New York bij gladheid begaanbaar te houden.

Magnesiumchloride wordt voor de wellness industrie aangewend voor het maken van supplementen. Het lichaam draait voor een belangrijk deel op het mineraal magnesium. Hoewel wel gesteld wordt dat het van nature al in voldoende mate in graanproducten, groente, in melkproducten en in vlees aanwezig is, zijn er vanuit deze wellness-hoek geluiden dat het in de gemiddelde westerse voeding, waarvan een groot deel geraffineerd, ontoereikend zou zijn voor de dagelijkse behoefte aan magnesium.

Magnesium is ook bekend van de weldadige voetenbaden. Na afloop van de lange wandeling kon men genieten van een voetenbad met chloride vlokken, welk goed is voor het verlichten van de spieren en ontspannen voeten.

Het grote geheim zit op een 2000 meter diepte. Een unieke magnesiumzoutlaag onder de Groninger bodem. Onstaan in de toenmalige Zechsteinzee waaronder geheel Nederland was bedekt. Tussen de 300 en 200 miljoen jaar geleden werd het klimaat erg warm en droog, en verdampte de zee. Het in het water opgeloste zout bleef als dikke pakketten steenzout achter. Door de unieke eigenschappen is het oorspronkelijk in lagen afgezette zout vervormd tot ware zoutbergen in de Nederlandse ondergrond.

Het was een fascinerende rondleiding. Nedmag mag met recht een bijzonder bedrijf worden genoemd dat wereldwijd markleider is in de magnesiumoxide.


Voor meer foto's, zie fotoalbum