Oud Veendam

Oud Wildervank



Rink Oosting is amateurhistoricus en verzamelt oude foto´s en verhalen die de geschiedenis van Veendam vertellen. Wekelijks op parkstadveendam een nieuw verhaal, zoveel mogelijk inhakend op de actualiteit, omlijst met foto's. Mocht u zelf in het bezit zijn van oude foto's, ansichtkaarten, dia's, oude nota's, verhalen enz. U kunt Rink Oosting bereiken op telefoonnummer 06-41586400 of per e-mail: rinkoosting@online.nl


De vorige keer zijn we gebleven bij het voormalige postkantoor van Wildervank, dit weekend gaan we iets verder naar het zuiden. We belanden op de hoek van de 18de Laan. In 1904 verrees op deze plek de winkel van Gerhard Caneel die hier een manufacturen- en galanterieënwinkel vestigde. Reeds vanaf het begin kreeg het de naam Bijenkorf, of het een verwijzing is naar de grote broer weet ik niet. In 1924 werd het oorspronkelijke pand door brand verwoest. Op de plek werd het pand gebouwd dat er nu nog staat. In 1946 werd de zaak voortgezet door Frans Caneel die het assortiment wijzigde in luxe en huishoudelijke goederen aangevuld met speelgoed. In 1979 werd de zaak, waar uitsluitend nog speelgoed te verkrijgen was, overgenomen door Jan Hemmen die een zaak ernaast had. In 1988 was het gedaan met de detailhandel en werd er een kapperszaak en beautycenter gevestigd.

Wanneer we een blik werpen in de 18de Laan kunnen we ons nu niet de situatie voorstellen zoals deze voor honderd jaar terug was. Toen konden we aan het eind van de 18de Laan een heuse molen waarnemen. Het was de molen van Meyer en ten Cate. Wildervank bezat meerder molens maar niet één heeft de tand des tijds doorstaan.

We gaan naar de overzijde en nemen de brug richting de Beukenlaan. Op de hoek staat de villa waarvan de naam duidelijk boven in de gevel te lezen is ‘Villa Auwina'. De villa is vernoemd naar Auwina Uniken uit Stadskanaal alwaar deze familie een belangrijke invloed op het ontstaan van deze gemeente heeft gehad. Zij was de echtgenote van Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk de Leve. Hij had veel geld en liet het graag rollen. Het huwelijk heeft geen stand gehouden en na de scheiding trouwde hij volgens overlevering met een freule. Het was echter geen garantie voor een onbezorgd leven. Het geld dat hij bezat is in ‘rook' opgegaan en uiteindelijk is hij arm gestorven. De villa is echter behouden gebleven. Op de foto's zien we dat de situatie is veranderd. Direct naast de villa stond een schippershuis, op deze plek ligt nu de Beukenlaan. Naast het schippershuis een wijk, nu ligt hier een groenstrook.