Overslaan en naar de inhoud gaan

Persverklaring gemeente Veendam inzake vorming GRID

Door op woensdag, 2 oktober, 2013 - 17:37

VERKLARING - De gemeenteraad van Veendam heeft in de vergadering van 30 september jl.in meerderheid aangegeven niet akkoord te gaan met voorgenomen besluit van het DB van De Kompanjie om de NV GRID op te richten. Daarnaast is met betrekking tot dit agendapunt een amendement aangenomen met dezelfde strekking. Verder heeft de gemeenteraad bij amendement besloten het college op te dragen een samenwerkingsverband te onderzoeken met gemeenten die in de voorkeursvariant van de herindeling staan en om vooralsnog door te gaan met het huidige programma, dan wel de mogelijkheid van een GR te onderzoeken met de deelnemende gemeenten.

Het college van Veendam was verdeeld over de vraag of deze zienswijze van de gemeenteraad door het college moest worden overgenomen. Wethouders Schmaal en Wierenga waren voor opvolging van deze zienswijze. Wethouder Steenhuis en burgemeester Meijerman zijn van opvatting dat er zwaarwegende argumenten bestaan om de zienswijze van de raad niet te volgen.

Burgemeester Meijerman heeft vervolgens de samenwerkingspartners in de GRID i.o. gevraagd of zij ruimte zagen om de vorming van een GR te onderzoeken in plaats van het voorgenomen besluit tot vorming van een NV te volgen. Hiermee zou wellicht immers voor een deel tegemoet kunnen worden gekomen aan de bezwaren van de raad. Bij onze partners bleek echter geen ruimte om de discussie over de rechtsvorm van de samenwerking opnieuw aan de orde te stellen.

Met inachtneming van de standpunten van de gemeenteraad en het college, heeft het Dagelijks Bestuur (DB) van De Kompanjie , desondanks besloten om door te gaan met de vorming van de NV GRID, en daarmee dus niet tegemoet te komen aan de zienswijze van de gemeenteraad van Veendam.

De voorzitter van het DB is burgemeester Ab Meijerman van Veendam. In de hoedanigheid van voorzitter DB De Kompanjie én burgemeester van Veendam zag hij zich gesteld voor een dilemma.
Als burgemeester van Veendam heeft Ab Meijerman een verantwoordelijkheid richting zijn raad en het college. Evident is dat het niet tegemoet komen aan een meerderheidsstandpunt van de gemeenteraad, niet eenvoudig terzijde geschoven kan worden.
Aan de andere kant is Ab Meijerman als voorzitter van het DB van de Kompanjie verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van de gehele ambtelijke organisatie (De Kompanjie) die werkt voor de gemeenten Pekela en Veendam. In deze afweging zag hij zich genoodzaakt het belang van de bedrijfsvoering van de vier deelnemende gemeenten zwaarder te laten wegen dan het meerderheidsstandpunt van de raad van Veendam. Om die reden heeft vóór de vorming van de NV GRID gestemd. Indien Ab Meijerman had tegengestemd zouden de stemmen in het DB staken (stermverhouding 2:2), en was zijn stem als voorzitter van het DB doorslaggevend geweest zijn. Daardoor zouden de belangen van de andere partners geschaad worden.
Door het besluit van het DB kan de vorming van de NV GRID nu plaats vinden.

Hieronder zetten wij de argumenten op een rij die burgemeester Meijerman namens het college in de raadsvergadering van 30 september jl. heeft aangevoerd om te pleiten vóór de vorming van de NV GRID.

• Het college had de voorkeur voor het vormen van een Gemeenschappelijke Regeling, net als de raad van Veendam, echter in een samenwerkingsverband moet je water bij de wijn doen als je samenwerkingspartners in meerderheid voor een andere regeling kiezen. De nu te vormen NV is inhoudelijk gelijkwaardig aan een GR. De risico's zijn gelijk en de medewerkers gaan er in arbeidspositie níet op achteruit.
• Het proces verdraagt geen uitstel. Het is een proces dat al 4 tot 5 jaar duurt en heeft nog steeds niet in uitkomst geresulteerd. Er bestaat een grote mate van juridische onzekerheid in de verhoudingen tussen de vier samenwerkingspartners als het gaat om grote investeringen op ICT-gebied. Bij een eventueel Rekenkameronderzoek zou duidelijk worden dat dit een risico betreft die om een snelle oplossing vraagt. De risico's zijn op dit moment voor Veendam én De Kompanjie dus groot en onverantwoord.
• Bij de ophanden zijnde gemeentelijke herindeling wil een gemeente een aantrekkelijke partner zijn in het herindelingsvraagstuk. Dit ís de gemeente als zij haar eigen huis op orde heeft. De ICT-omgeving is hierin de ruggegraat van de organisatie en juist die moet voor die tijd op orde zijn. Het college verwacht dat in de komende vier jaar dat gewerkt gaat worden aan de implementatie van de gemeentelijke herindeling nog veel wijzigingen komen op het te nemen besluit aan het einde van dit jaar. Hierop wachten is dus niet zinvol omdat er maar beperkte duidelijkheid zal zijn. Voor de gemeente en De Kompanjie is het van groot belang om voor die tijd de regeling van vastgesteld te hebben.