Overslaan en naar de inhoud gaan

Lunch van de Daadkracht met talrijke initiatieven

Door op zaterdag, 24 augustus, 2013 - 16:20

ENERGIEK - Vrijdag 23 augustus werd in de Borgerswoldhoeve de ‘Lunch van de Daadkracht' gehouden. Het was een beurs waar op informele wijze allerlei stichtingen, organisaties, dorps- en buurtverenigingen en gemeenten met elkaar in contact konden komen. Om zo ideeën op te kunnen doen van anderen en van elkaar, als een manier om elkaar te kunnen inspireren. Dit in het kader van wat genoemd wordt het opzoeken van een nieuwe rolverdeling tussen die van de overheden en de burgers.

De achterliggende essentie is dat er de afgelopen jaren al veel gebeurd op het gebied van leefbaarheid in relatie tot de krimp van de plattelandsgemeenten. Als reactie daarop vinden er in de provincie op lokaal niveau allerlei initiatieven plaats. Waarin de betrokkenen allerlei goede dingen doen om de gevolgen van de krimp op te vangen, en om te voorkomen dat de bevolkingsdaling niet leidt tot een enorme verslechtering van de leefbaarheid in een dorp, in een wijk en in het landelijk gebied. Zodat het toch aantrekkelijk en fijn blijft om er te blijven wonen.

Er worden ieder jaar initiatieven en projecten ingediend waar de provincie al een paar jaar allerlei subsidies voor geeft. De provincie heeft deze beurs opgezet om al deze initiatiefnemers met elkaar in contact te brengen, en ook met allerlei professionele beleidsmakers. Om te laten zien wat er allemaal al is gebeurd. En dat kan de doelstelling dienen om die energie aan elkaar te kunnen overbrengen, en elkaar te enthousiastmeren. En om van elkaar te leren, er kunnen bij andere initiatiefgroepen ideeën worden opgedaan.

Dat was ook vooral de gedachte achter deze beurs, om tijdens de lunch in een informele sfeer deze wisselwerkingen te gaan stimuleren. Er waren 16 stands aanwezig met stichtingen van allerlei aard. Hiernaast zijn er tientallen stichtingen, organisaties, dorpsverenigingen en gemeentes aanwezig geweest.

In een dorp of in een wijk zijn er onder de bewoners veel ideeën over het leven in een samenleving, en hun eigen gedachten over wat ze zelf kunnen doen. Die energie wil de provincie naar boven halen. Tijdens de beurs kon informatie ingewonnen worden hoe anderen bepaalde zaken hadden aangepakt. De provincie wil een stimulerende rol spelen om deze mensen met elkaar in gesprek te laten komen.

Er waren de afgelopen paar jaar wel meer van deze bijeenkomsten opgezet, maar de opzet in de Borgerswoldhoeve was nog niet eerder van deze omvang. Het is een van de stappen om deze bijeenkomsten te organiseren voor het bieden van een opstap om hun ideeën over de leefbaarheid vorm te kunnen geven. Ook de woningbouwcorporaties kunnen hierin participeren.

Een van de eigen initiatief voorbeelden is het door vrijwilligers in stand houden van het openluchtzwembad De Kolck in Meeden. Waar ruim 70 vrijwilligers voor het onderhoud en de openstelling van het zwembad zorgen.

Gedeputeerde Marianne Besselink van Wonen, Welzijn, Zorg, Leefbaarheid en Krimp sprak een welkomstwoord uit en opende vervolgens de beursvloer.

Ruimte voor daadkracht
We mochten gedeputeerde Besselink interviewen: Heel lang is de rol van de overheid geweest, wat kunnen we als overheid aan de leefbaarheid doen. Terwijl we het met ons nieuwe nota ‘Ruimte voor daadkracht' het nu een beetje omdraaien, het zoeken naar een nieuwe rolverdeling.

Wat je eigenlijk ziet is dat er in wijken en straten van gemeenten ontzettend veel door inwoners zelf gebeurd. Die hebben ontzettend veel energie en creatieve ideeën. En misschien ook wel betere oplossingen dan overheden hoe zij de leefbaarheid in hun straat wijk willen verbeteren. En daar willen we nu meer ruimte aan geven.

De initiatieven die hier te zien zijn, zijn ook allemaal initiatieven die dat al tonen. Waar mensen dus zelf met die leefbaarheid bezig zijn. En dat betekend dat je als overheid moet loslaten. Een minder sturende functie hebben, en meer ruimte geven aan die daadkracht vanuit de samenleving zelf. Er zit ook al heel veel in daadkracht in de gemeenschap zelf.

Erg leuk is te zien dat er bij de verschillende stands al zoveel initiatieven zijn die dat allemaal laten zien, en er heel veel energie bij los komt. Zo kan het ook veel meer gaan leven. Dit soort dingen hoeft de overheid niet te bepalen, maar ze heeft er wel een faciliterende taak in. Dat betekend dus wel dat de overheid daar ook een rol in moet vervullen.

Een staatssecretaris kan zelf ook wel een mening hebben over leefbaarheid, maar ieder mens heeft ook een eigen idee over wat leefbaar is. Bijvoorbeeld een bloembak of een speelplek voor de kinderen. Het hoeft ook niet altijd helemaal vast te zitten op regels. Een heleboel dingen vallen ook onder de gemeentelijke taken en daarom is het ook heel goed dat de gemeentebesturen aanwezig zijn.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum