Overslaan en naar de inhoud gaan

Veteranenhuis De Molenhoeve

Door op woensdag, 26 juni, 2013 - 11:20

VERWERKING - Aan de Molenwijk in Veendam is het veteranenhuis De Molenhoeve gevestigd. Voorheen was er in Oostgroningen geen plek waar veteranen elkaar konden treffen om hun ervaringen met elkaar te kunnen delen. Om deze reden werd in 2011 de Stichting Veteranenhuis De Molenhoeve in het leven geroepen. Bert Nanninga, zelf ook veteraan, was de initiatiefnemer.

Het veteranenhuis ligt als laatste huis in het straatje in een rustige en landelijke omgeving, met uitzicht over het weiland. Het bied deze oud-militairen een rustige plek om afleiding te bieden. Om hen uit hun dagelijkse sleur te halen, en om als therapie hun ervaringen met elkaar te delen. Veel veteranen hebben tijdens hun missie PTSS opgelopen.

Het wordt als heel plezierig ervaren om ervaringen met elkaar te delen voor een stuk verwerking. Ze hebben ook maar een half woord nodig om te weten wat er speelt. In de normale burgermaatschappij is er vaak geen ruimte voor. Een van de veteranen heeft de val van Srebrenica meegemaakt, en meer dingen gezien dan hij hebben kon. En heeft jarenlang in een nachtmerrie geleefd dat hij met niemand kon delen.

Sociale steun met lotgenoten kan enorm helpen. Maar er zijn nog veel veteraren, en met name onder de jongere, die met hun gevoelens nergens heen kunnen. Of niet weten waar ze ermee heen moeten. Daarom voorziet het Veteranenhuis ook in een grote behoefte. De meeste missies lopen er door elkaar heen.


Een veteraan met zijn zoon aan het sleutelen

De jongste veteraan is 27 jaar en heeft in Afghanistan gediend. Tijdens een vuurgevecht van 19 uur met de Taliban was zijn maat in zijn armen omgekomen. Dit heeft een gigantische impact op hem gekregen. De oudste veteraan is 92 jaar en heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog o.a. bij de Grebbeberg gevochten. Die verschillende generaties komen bij elkaar en praten over hun ervaringen. Ze vinden er een luisterend oor waar het ergens anders moeilijk is, en vinden er begrip en herkenning. Er is een geweldige saamhorigheid onder elkaar.

Er wordt ook niet alleen gepraat, maar zijn er ook doemogelijkheden. Ook dat brengt een stukje ontspanning en afleiding met zich mee. Dat kan een timmerproject zijn of metselen, en het tuinieren vraagt vaak wel aandacht. Ook is er de mogelijkheid om de oude legervoertuigen te restaureren en om eraan te sleutelen. Met goed overleg kunnen deze projecten worden opgestart, ook is de ruimte er naast het veteranenhuis.

Over het kanaaltje lag tussen twee brughoofden een houten balk. Een veteraan stelde voor om er een smal metalen loopbruggetje over te leggen. Materialen kregen ze van de sloper van het naastgelegen voormalige DWM fabriek. Naar de overkant lopen is nu gemakkelijker voor het uitgooien van een hengeltje. En er liggen wat kano's. Ook willen ze het plastic afval opruimen, dat via het Oosterdiep tegen de walkant van de wijk terecht is gekomen.

Het verschil met andere inloophuizen is de laagdrempeligheid. Een teveel aan regels opleggen wordt gemeden. Dit functioneert goed. Het is door en voor de veteranen en iedereen wordt in zijn eigen waarde gelaten.

Nanninga is 15 jaar geleden op deze plek komen wonen en heeft zijn huis, dat in een slechte staat verkeerde, helemaal opgeknapt. Zo merkte hij ook dat hij niet steeds met zijn probleem bezig was. Zes jaar geleden werd samen met vrienden in het achtergedeelte een barretje gemaakt. En werd het een trefpunt voor vijf à zes veteranen. Zo ontstond het idee om voor veteraren in Oostgroningen iets te gaan betekenen, het was de eerste aanzet voor een ontmoetingsplek. Een naastliggend huisje werd ervoor aangekocht. Twee kleine huisjes in vervallen staat werden afgebroken en is er veel wildgroei aan struiken weggehaald.

Nu is er een eigen plek met jongens die ook op missies zijn geweest. Nanninga heeft het voor deze oud militairen opgericht, maar ook voor hemzelf heeft het als een therapie gewerkt. Hij heeft zijn ervaringen een plek kunnen geven. Nanninga diende in 1979 in Libanon. Na terugkomst wilde hij er over praten, maar een luisterend oor vond hij niet echt. En heeft er jarenlang mee doorgelopen. In de maatschappij was er te weinig begrip. Als er gezegd wordt, had je er niet naar toe moeten gaan, wordt er ook liever gezwegen.

In de beginperiode waren er buurtbewoners in het straatje bang dat door de aanwezigheid van de veteranen er mogelijk overlast kon ontstaan. Nanninga is met de buurt in gesprek geweest om de aanwonenden te overtuigen dat ze geen last zouden ondervinden en de buurt accepteert het nu ook. Ook nu twee jaar verder wil Nanninga graag dat wanneer er iets is dit kenbaar wordt gemaakt.

Ze komen er zelf voor hun rust en koesteren deze plek, waar ze ervoor waken om niet tot overlast te zijn. Het veteranenhuis voorziet in een behoefte en het heeft een positieve uitwerking. Het functioneert goed en er is op verzoek van een aanwonende ook geholpen bij een klusje.

Onlangs was er een motortreffen voor een toerrit. Bij elke veteranenhuis in het land was opgestart en De Molenhoeve in Veendam was de eerste. Ze zijn niet door de Molenwijk geweest. Met de eigenaar van Oxygym heeft Nanninga mogen afspreken dat de motoren daar gestald werden. En met 27 motorrijders vond daar het vertrek plaats. Ook komen de bezoekers niet met hun auto door de Molenwijk, maar wordt het zoveel mogelijk lopend afgelegd.

Op de woensdag is het met twintig mensen soms een topdag en zijn er ook hulpverleners bij. Normaal gesproken zijn het er 15 mensen. De hulpverleners hebben hun eigen kantoor om de veteranen te kunnen spreken. Vanuit Groningen is er met Veteranenzorg Stad en Ommeland een samenwerkingsverband. Ook komen er mensen van de GGZ uit Assen. Tijdens de resterende dagen van de werkweek zijn er per middag 5 tot 6 veteranen aanwezig.

Na de afbraak van de DWM fabriek komt er vanaf de Bendikstraat de nieuwe weg te liggen naar de nieuwe weg dat de Loydsweg en de Dalweg moet ontsluiten. Tegelijk wordt achter de woningen langs een aparte weg aangelegd, zodat er geen auto's meer over de smalle weg hoeven. Elke woning krijgt een eigen oprit, waar de bewoners ook zelf voor mogen kiezen. Het is een initiatief van de gemeente.

De openingstijden van De Molenhoeve zijn van 12.00 uur tot 17.00 uur. In het weekend is het veteranenhuis gesloten.

Overigens is de Molenwijk 350 jaar oud en was oorspronkelijk in Wildervank liggend. De ontginning werd hier door de stichter van de beide plaatsen voor het eerst ter hand genomen. Het kanaaltje 'Molenwijk' was voorheen een veenriviertje, met verre uitzichten over het uitgestrekte veengebied.