Overslaan en naar de inhoud gaan

Het Leukste Dorp van Groningen... Veendam?

Door op donderdag, 13 juni, 2013 - 20:00

ONTMOETTINGEN - Veertien dagen geleden kreeg het Ouderenwerk van Compaen een bezoekje van de ouders van Marco Keizer. Zijn ouders waren via De Koerier bij het ouderenwerk van Compaen terecht gekomen aan het Jan Salwaplein. De 12 jarige Marco had Veendam opgegeven voor het Leukste Dorp van Groningen en in de race gebracht!

Marco is de jongste ambassadeur van "Het Leukste Dorp van Groningen". Als ambassadeur is hij huis aan huis geweest en ook langs scholen voor het over de streep trekken om te stemmen op hun leukste dorp.

Hij had het verzoek aan Compaen om iets op te gaan zetten voor jong en oud. En uiteraard willen de mensen van Compaen graag meewerken aan leuke projecten. Samen waren ze in gesprek gekomen en voor de woensdagmorgen van 12 juni was er een mooi gevarieerd programma uitgerold. Over het gehele tussenstuk van de ruimte tussen het "Veencompas" van Compaen en de Sorghvliethal waren er activiteiten neergezet.

Bij jongerencentrum Braek! en het Activi-plein werd er Dynamic Tennis gespeeld. Er werd een "speeddate" gehouden tussen jong en oud met levensvragen. Het centrum is ook een plek waar jongeren en ouderen samen komen. Het jongerenwerk en het ouderenwerk zit naast elkaar in één gebouw, en dat is vrij uniek in Nederland. Ze zijn in gesprek met elkaar en het leidt tot meer begrip voor elkaar.

In de overkapping van Compaen en in de hal gaf het ouderenkoor "Blief Fit, Zing Mit", onder begeleiding van dirigent Gerda van der Molen, uitvoeringen. Er werd Jeu de boules gespeeld en de beweegtoestellen waren veel in gebruik. Op een leuk terras met drankjes en lekkers was het lekker even uitpuffen.

Tussen dat alles door liep Wiebe Klijnstra, de verslaggever van radio Noord, voor de live uitzending. Op de vraag van Wiebe aan Marco wat zijn mooiste plekje is twijfelde hij even. Er zijn meer mooie plekjes, maar Buurthuis ‘t Spoordok kwam er als zijn mooiste plek uit.

Er waren ongeveer 60 deelnemers speciaal voor de live uitzending van Radio Noord aanwezig. Om deze ochtend, natuurlijk ook voor Marco, een feestelijk tintje te geven. Pieta Loots van Ouderenwerk Compaen wil iedereen hier hartelijk voor bedanken!

De geschiedenis van Veendam is 350 jaar geleden begonnen met de turfafgraving. Deels heeft Veendam de typische veenkoloniale lintstructuur. Met uitzondering in de omgeving van het centrum. Door de aanwezigheid van het riviertje de Oude AE was het noodzakelijk dat het parallel aan elkaar lopende Ooster- en het Westerdiep in noordelijke richting van elkaar moesten wijken.

In Veendam staat ook het oude station waar men een nostalgische reis met de stoomtrein naar Stadskanaal kan maken, en vice versa. In het Veenkoloniaal Museum wordt de geschiedenis van de gemeente Veendam en de andere Veenkoloniën belicht. Er zijn veel waterpartijen en het Borgerswold is een geliefde plek om te vertoeven, waar ook de waterskibaan is gevestigd.

Ook in het Borgerswold is de kinderboerderij met ongeveer 350 dieren gehuisvest, dat Marco ook graag even aan Wiebe Klijnstra wilde laten zien. Ze kwamen op een mooi moment, het is door de kou verlate periode van het schapenscheren. Dat gebeurde dan ook vakkundig door Wolter Korst.

Collega dierenverzorger Henk Luis vertelde over een speciaal eierenproject. Aan scholen in Veendam worden broedmachines uitgeleend, met ook eieren zodat de kinderen kunnen zien hoe de kuikens uitkomen. Na de 21e dag wanneer het moment er is gaan ze er allemaal voor zitten.

Aanstaande zondagmiddag om 14.00 uur kan het schapenscheren ook worden aanschouwd.

Om te gaan stemmen even de site bezoeken van RTV Noord en het Dagblad van het Noorden.

In het cultuurcentrum, met het theater vanBeresteyn, worden heel uiteenlopenden voorstellingen gegeven, landelijk, regionaal en lokaal. De gemeente heeft een druk activiviteitenkalender op heel uiteenlopend gebied.

Er wordt ook wel eens gezegd, is Veendam een kleine stad of een groot dorp? Praktisch gezien wordt een plaats vanaf een inwonersaantal van ongeveer 25.000 zielen een stad genoemd. Overigens is dit geen algemeen aanvaard gebruik en wordt er verschillend gedefinieerd, wat het vaag lijkt te maken en ook de grootte niet doorslaggevend is. Het wordt ook bepaald door een landelijke uitstraling, de mate van voorzieningen en waarin ook de dichtheid van bebouwing een rol speelt. Overigens behoren tot de gemeente ook de buitendorpen. De term stad is in de Nederlandse wetgeving ook niet opgenomen. Daarom is het ook niet echt een eenduidig begrip. In de Nederlandse wet staan alleen de begrippen gemeente en bebouwde kom.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum