Overslaan en naar de inhoud gaan

Politie krijgt zicht op 31 woninginbraken

Door op vrijdag, 3 mei, 2013 - 10:33

Groningen, Eelde, Glimmen, Beilen , Den Horn , Enumatil, Haren , Ten Boer , Paterswolde en Stadskanaal

INBRAAK - Het Inbrakenteam van de politie in Groningen heeft met de aanhouding van 5 verdachten zeer waarschijnlijk 31 woninginbraken opgelost, na een uitgebreid recherche-onderzoek. In de periode van 22 maart tot en met 9 april 2013 werden vijf verdachten druppelsgewijs aangehouden. Het ging hier om drie (jonge)mannen van 17, 18 en 19 jaar uit Groningen, een 18-jarige man uit Harlingen en een 23-jarige man uit Veendam.

Sinds december 2012 is de politie in Groningen begonnen met een rechercheteam dat bestaat uit zeven rechercheurs. Het zogenoemde Inbrakenteam richt zich op gepleegde inbraken en gevallen van heling. Elke dag worden de woninginbraken in Noord-Nederland bekeken en onderzocht. Ook de Forensische Opsporing wordt ingeschakeld voor het vastleggen van sporen bij inbraken. Tijdens het technische onderzoek probeert men onder meer DNA-materiaal (bijvoorbeeld haren, bloed sigarettenpeuken) en vinger- en voetafdrukken veilig te stellen. Bekende woninginbrekers worden nadrukkelijk gevolgd door zowel het Inbraken- als het Veelplegerteam. Ten slotte worden agenten op straat gevraagd in de nachtelijke uren specifiek uit te kijken naar verdachte personen en deze te controleren.

Politieonderzoek
De politie kwam de verdachten op het spoor dankzij goede informatie van politiemedewerkers verzameld in de wijk Vinkhuizen. Ook werd de informatie duidelijk in het politiesysteem vastgelegd. Deze informatie, gekoppeld aan een onderzoek na een poging tot inbraak in een woning aan de Goudlaan in Groningen, leidde naar het woonadres van één van de later aangehouden verdachten.

Vijf verdachten aangehouden
Het vijftal werd vervolgens druppelsgewijs ingerekend. Tijdens de verhoren kwam naar voren dat de verdachten in wisselende samenstelling op pad waren gegaan voor het plegen van inbraken. De 31 woninginbraken vonden plaats in de periode van 1 december 2012 tot en met 22 maart 2013 gepleegd in de plaatsen Groningen (16), Eelde (4), Glimmen (2), Beilen (2), Den Horn (2), Enumatil (1), Haren (1), Ten Boer (1), Paterswolde (1) en Stadskanaal (1). Zo werd bij een ouder echtpaar uit Eelde na een inbraak in hun woning zilveren bestek uit 1866 gestolen. Bij één van de verdachten werd een visitekaartje van een antiquair uit Groningen aangetroffen. Het Inbrakenteam controleert dagelijks opkopers van mogelijk gestolen spullen. Deze controles brachten het team ook op het spoor van de verdachten. Zo werd tijdens een helingcontrole in het bedrijf van de antiquair een gedeelte van het zilveren bestek aangetroffen.

Forse schade
Een verdachte gaf tijdens zijn verhoor aan dat de woninginbraken werden gepleegd, omdat hij hierdoor gemakkelijk geld kon verdienen. De inbrekers wisten in de 24 woningen te komen door een deur of raam te forceren. Vervolgens doorzocht men de woning op waardevolle spullen. Eén verdachte werd na zijn inverzekeringstelling in vrijheid gesteld. Twee verdachten werden door de rechter-commissaris in bewaring gesteld en twee verdachten werden na voorgeleiding geschorst. Vier van de vijf verdachten zijn bekend bij justitie. De politie schat de schade op zeker 70.000 euro.

Goederen
De politie trof bij de verdachten diverse goederen aan die vermoedelijk van diefstal of inbraak afkomstig zijn. De betreffende goederen (o.a. klok, fototoestel, penning, tasje met mobiele telefoons, vergrootglas en kleding) zijn met foto's en bijpassende tekst terug te vinden op de website van de politie. De politie hoopt op deze manier spullen terug te kunnen bezorgen aan de rechtmatige eigenaren.

Afronding onderzoek
Het onderzoek naar de verdachten is nagenoeg afgerond. Het dossier wordt binnenkort naar het Openbaar Ministerie gestuurd. De officier van justitie beslist op grond van het dossier of en welke verdachten worden vervolgd in deze zaak.

Herkenning gestolen spullen
Herkent u op de foto's spullen die uw eigendom zijn? Of weet u van wie de goederen zijn? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844.

Preventie
Uit onderzoek is gebleken dat de meeste inbraken worden gepleegd in de avonduren. De politie is bij de opsporing van woninginbrekers deels afhankelijk van de ogen en oren van burgers. Burgers mogen bij verdachte omstandigheden of een heterdaadsituatie van een woninginbraak via het alarmnummer 112 naar de politie bellen. De politie wil iedereen alert maken op het fenomeen woninginbraken. Ook burgernet kan helpen bij het opsporen van daders van woninginbraken. Iedereen kan na een melding van een woninginbraak middels een melding van burgernet uitkijken naar de daders. Gaat u op pad? Doe dan de ramen en deuren op slot en leg geen waardevolle spullen in het zicht.