Overslaan en naar de inhoud gaan

Grond over de Grup!

Door op donderdag, 28 maart, 2013 - 19:04

GROND - In 2009 heeft de gemeenteraad van de gemeente Veendam een Nota Bodembeheer vastgesteld. Hetzelfde beleid is in 2010 vastgesteld in de gemeente Aa en Hunze en vervolgens door de gemeente Pekela in 2011. De drie gemeenten hebben elkaars beleid erkend, zodat er een unieke samenwerking is ontstaan en het mogelijk is om elkaars grond zelfs over de provinciegrenzen uit te ruilen. Zonder dit beleid was dit niet mogelijk. Woensdag werd deze unieke samenwerking op ludieke wijze gevierd op de provinciegrens in nabijheid van Huize Bareveld. Burgemeester Meindert Schollema van de geemeente Pekela had de microfoon ter hand genomen.

Gemeenten werken met een generiek beleid of een gebiedspecifiek beleid. Generiek beleid houdt in dat er functies worden vastgesteld zoals landbouw, wonen en industrie. Daarnaast wordt de kwaliteit van de grond bekeken waar grond wordt toegepast. Als de grond op een industrieterrein schoon is, dan mag daar alleen schone grond heen. In het gebiedsspecifiek beleid kun je regels soepeler maken, maar ook strenger. Grond dat iets minder van kwaliteit is, mag wel naar een industrieterrein waar de kwaliteit van de bodem schoon is. Bij kinderspeelplaatsen is vastgesteld dat daar alleen maar schone grond mag worden aangevoerd.

De gemeenten Veendam, Aa en Hunze en Pekela hebben gekozen voor gebiedsspecifiek beleid. Door de grenzen open te stellen maak je het gebied groter en kan grond sneller worden afgevoerd en aangevoerd. Veendam, Aa en Hunze en Pekela zijn hierin koploper.

Tijdens de officiële bijeenkomst klonk er accordeonmuziek en trad Wim Dussel als de kiepkerel de zaal binnen. Grenzen waren voor deze rondreizende handelaren geen barriëre. Hoewel een hoge autoriteit toch wel even de papieren van de 'kiepkerel' wilde zien. Het werd in orde bevonden en men begaf zich naar buiten. En werd aan weerszijden van de provinciegrenzen door de gemeenten Aa en hunzen en de gemeente Veendam symbolisch de eerste grond uitgeruild. Dit onder strenge toezicht en contole van de hoge autoriteit. Deze rol werd vervuld door Henrie Wierth van het Veenkoloniaal Museum.

 


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum