Overslaan en naar de inhoud gaan

Turn- en gymnastiekvereniging Clias 130 jaar

Door op zondag, 10 maart, 2013 - 22:10

 
Ingrid Alting, Jacob Kuipers, Luuk Swiers

Tekst: Jacob Kuipers, Foto's: Henk Drenth

Voorzitter Luuk Swiers:
"Over 5 jaar willen we mee doen op nationaal niveau"

In september viert Turn- en gymnastiekvereniging Clias uit Wildervank haar 130-jarig jubileum. Parkstadveendam was er dan ook als de ‘kippen' bij om eens met voorzitter Luuk Swiers en de voorzitster van de club van 130 Ingrid Alting Cosse te praten over 130 jaar Clias. Plaats van handeling was cultuurcentrum vanBeresteyn in Veendam en het trio werd gedirigeerd naar de grote zaal en we mochten op het toneel plaats nemen. Parkstadveendam wil dan ook het cultuurcentrum bedanken voor hun gastvrije verblijf.

Swiers: "Een Omni vereniging houdt in dat het voor meerdere type sporten is. Zoals gymnastiek, turnen, acrogim en Free-running. Het is allemaal onder één vereniging. Alle sporten moeten verband houden met gymnastiek en turnen. Alle sporten die we doen en in de toekomst nog gaan doen moeten geëind zijn aan gymnastiek en turnen". "Bijleveldcentrum was vroeger de Bijleveldschool. Nadat de school gesloten werd, is het verder gegaan als Bijleveldcentrum. Eigenlijk een centrum voor de buurtgenoten", vult Ingrid Alting Cosse aan.

Wat voorzitter Swiers nog voor de ‘geest' wist te krijgen was dat er in die tijd nogal veel verenigingen opgericht zijn. "Dat zijn Clias en Jahn 1 uit Stadskanaal. Jahn 1 is stuk gegaan en is vele jaren later weer opgericht onder de naam Jahn 2. Daarom is Clias nu de oudste gymnastiek vereniging in de provincie Groningen". Clias is benoemd naar de heer Peter Heinrich Clias. Deze man heeft diverse boeken geschreven over gezond sporten en bewegen. Voor militairen en de jeugd. Deze man is dus ook de naamgever van Clias. 

Voordat Clias werd opgericht, was er toen ook een gymnastiekvereniging in Wildervank? "Wat ik wel weet was er een club voor heren en voor dames had je de Wildervankster gymnastiek klasse. Dat waren de meisjes en de jongens zaten bij Clias", herinnert de oud-sportleraar Swiers zich. Uit overweging van de oud-voorzitter van Clias, de heer Beuker, zijn beide verenigingen na de oorlog samengevoegd tot één vereniging dat de naam Clias draagt.

Gymnastiek is de grond van de baas van de wegen. Maar daar zitten ook dingetjes in als loop- en team spelletjes met ballen. Dat zijn meer grondvormen. Turnen is meer gericht op wedstrijden. Als je nu heel goed bent in gymnastiek, ga je dan automatisch over naar het turnen? Swiers: "Dan kun je gevraagd worden door de leiding. Of je kunt het ook vragen aan de trainster. Dat doen vaders en moeders dan wel. In de toekomst gaan we werken aan toelatingstraining. Van te voren wordt gezegd, als je dat en dat kunt mag je bij de selectie". 

"Als je dat niet meer kunt of dat je het niet meer bijhoud dan wordt het moeilijk. Je moet dan harder trainen want anders red je het niet. We proberen in alle gymnastieklessen zoveel mogelijk turnen aan te bieden. Omdat gymnastiek vaak wordt geassocieçrd wat opa en oma vroeger deden. En wat kinderen op school krijgen". "Vroeger kon uw verslaggever staande's zijn been in de nek gooien. Valt dat onder gymnastiek of turnen. Swiers: "Ik zou het Yoga noemen", zei hij op een lachende toon.

"Er zit niet zoveel verschil tussen turnen en gymnastiek", zegt Ingrid Alting-Cosse. "De meisjes zijn al wat verder en willen ook wat meer dingen doen", waarop Swiers zelf weer het woord neemt door te zeggen dat het traditioneel altijd zo is geweest. Clias wil het turnen in de toekomst ook op recreatief niveau aanbieden. Want turnen is een soort sport dat voort komt uit gymnastiek. De voorzitter wil er maar mee zeggen dat je op school gymnastiek krijgt en daarna wordt het turnen genoemd.

Turnen wil niet betekenen dat het al een wedstrijd is. Het is net als bij voetbal, er is een eerste team, maar ook een 2e,3e, 4e, 5, en 6e elftal. Men kan op hoog niveau turnen, maar ook op recreatief niveau. Maar daarna wil de 130-jarige club het ook technischer maken. Swiers: "Vooral bij de groepen 4 en 5 mag je het gymnastiek noemen maar daarna gaat het turnen de technische kant op".

Wie van de technische leiding bepaalt of een turner of turnster bij de selectieteams komt? "Dat is niet alleen de trainer en de trainster die dat bepaalt. Uiteindelijk zullen dat ook te zien zijn aan de resultaten. Als je die hebt, mag je mee doen aan de wedstrijden. En prestaties die je daar neer gaat zetten. En het is ook nog de vraag wat vind je zelf een goede turnster of turner. De één vind als hij of zij op middelmatig niveau mee draait een goede turner of turnster is. En die ander zegt, als hij of zij in het Nederlands team zou meedraaien Het is persoonlijk. Ik kan er geen juist antwoord op te geven", zegt Ingrid Alting Cosse, die jarenlang actief is geweest bij Clias maar door een blessure moest afhaken.

Wat moet je er al voor doen om in de selectieteams van Clias te komen. Swiers: "Je moet aanleg hebben, doorzettingsvermogen en je familie moet het ook leuk vinden dat je 3 tot 7 uur in de week wil trainen. Het niveau moet nog hoger, is niet hoog genoeg. Je ziet een aantal dingen maar er zijn ook een aantal testen voor. De testen kun je meten. Als ze zo jong zijn - met 3 jaar kunnen ze al lid worden - kunnen we ze niet testen. Op deze leeftijd kunnen we niet goed met hun communiceren. Maar vanaf 7 jaar pak je de talenten er tussen uit".

Hoe staat het met de aantal leden bij Clias? Swiers: "Als je de laatste 10 jaar bekijkt gaat het redelijk goed. Een jaar of 5 is het wat terug gelopen en de laatste 2 jaar trekt het weer aan. Clias heeft drie trainers en die hebben allemaal de opleiding die daarvoor nodig zijn. Henriette Offerein heeft de opleiding bij de turnbond gedaan. Froukje de Graaf is opgeleid bij het CIOS in Heerenveen. En Kim Wiechers bij de ALO in Groningen" En de technische leiding van de club probeert er voor zorgen dat Clias in 2016 of 2017 op nationaal niveau acteert.

Zijn er ook turners of turnsters die landelijk zijn door gebroken? Swiers: "Als je Veendam en Wildervank bekijkt werd er in de jaren 80 en 90 samen in Veendam getraind. Bij SVV en daar was Ingrid ook lid van. Dat is nu helemaal weg. De bekendste naam is Jannie Marthodrono, want zij heeft op internationaal niveau geturnd. En Van der Pol uit Zuidbroek". "Maar die was niet van hetzelfde niveau", interrumpeert Ingrid, de voorzitter.

Swiers: "Clias deed altijd wel mee maar kwam niet verder dan regionaal- en provinciaal niveau. Wij hebben als bestuur toen gezegd. Over 5 jaar willen we mee doen op nationaal niveau. Daar zijn we nu aan begonnen. Er wordt harder en serieuzer getraind. Om in 2016 en 2017 op nationaal niveau terecht te komen. We hebben dus nog een ‘lange weg' te gaan. Ingrid, je ben voorzitster van de club van 130. De eerste activiteit was het schaatsen en priksleen op 26 januari.

Welke activiteiten volgen er nog meer? Ingrid: "Binnenkort kunnen we het totale progamma prijsgeven. Maar we zijn natuurlijk wel van voornemens om allerlei activiteiten te organiseren. De eerste activiteit is natuurlijk de uitvoering op 16 maart in de Wildervanckhal. Waar we ook een stukje publiciteit aan willen geven is het 130-jarig bestaan. Verder is één van de dingen waar ik nu wel iets over mag zeggen. We proberen ook een jeugdkamp voor de jeugd te organiseren. En in de loop van het jaar hoopt de jarige Clias nog met enige activiteiten te komen.

Clias heeft een paar goeie meiden maar Swiers vind het niet gepast om ze bij naam te noemen. "De laatste jaren is er een redelijke jonge groep meisjes bij gekomen. Tussen de 8- en 10 jaar. Daar hebben we een mooie brede selectie van. Daar zit toekomstmuziek in. Het meiden turnen is landelijk nooit hoog geweest en daar wil Clias naar toe. Het heren turnen is op dit moment puur recreatief. Maar daar wordt aangewerkt". Bij de dames zijn er wel een paar goeien, maar Swiers vind het niet gepast om ze bij naam te noemen. In november is de turn- en gymnastiekvereniging Clias al begonnen met het voorbereidende werk.

 

Daarna kwam er een draaiboek en een progamma uit. Swiers: "Vrijwilligers, lokale ondernemers, die ons sponseren. Dit jaar hebben we een redelijk hoeveelheid sponsor geld. Is ook wel nodig want het is een kostbare aangelegenheid. Je moet de hal de hele dag huren. Het licht hangt er ook niet voor niks. En ook de kantine beheerders staan ons ook te gemoed. Lange aanloop en veel vrijwilligers en die zijn er ook ieder jaar weer". Ingrid: "Als die mensen er niet waren, dan kregen we het niet voor elkaar. En die zijn er ook iedere keer weer, dat is mooi".

Ingrid Alting-Cosse vindt ook dat je die mensen ook wel eens heel goed in het zonnetje mag zetten. "Als die er niet waren geweest, dan konden we het niet voor elkaar krijgen. Dat is ook een reden vanuit het bestuur om de club van 130 in het leven te roepen. We hebben een aantal mensen benaderd die niet specifiek in wedstrijden zitten of in het bestuur. Maar die gewoon een ‘hart' hebben voor de club en die hebben we gevraagd. Willen jullie dit jubileumjaar luister bijzetten met een aantal organisaties. Wij zijn beschikbaar om jullie te helpen".

Swiers: "Wij als bestuur zitten met een paar ‘oogkleppen' op. En zij komen weer met nieuwe ideeën en daaraan kun je zien dat het bestuur met ‘kleppen' op zit. En dan kom je met een schitterend idee. Daarvoor is de club van 130 opgericht." Ingrid: "September vorig jaar hebben we kennis met elkaar gemaakt. We waren onbekenden van elkaar. In de tussentijd is het heel erg leuk om met elkaar samen te werken. 7 vrijwilligers die een heel jaar lang iets voor de club willen doen. Daar zijn we heel blij mee. September 2012 zijn we begonnen maar we gaan tot het eind van het jaar 2013 door", zegt Ingrid.

Het valt me op dat de trainers/sters weinig meer voor doen. Swiers: "Maar Fergussen bij Manchester United doet toch niks meer voor". Waarna Swiers met zijn verhaal komt "De trainers kunnen bepaalde dingen voordoen, maar als je echt goede turners krijgt, dan lukt dat niet meer. Bepaalde dingen kan je voordoen maar dat valt en staat met de kwaliteiten van de trainer of trainster. Je hoeft niet per se iets voor te doen. Een goede Roemeense turnster uit de 80'er jaren was Nadia Comaneci en werd door een handballer getraind. Maar die had veel goed dynamisch inzicht. En die kon precies dat zeggen wat Nadia moest doen".

De bestuursleden Luuk Swiers en Ingrid Alting Cosse hebben ook nog een paar ‘noten op zang'. Ze hopen nog op een multyfunctioneel gebouw in de gemeente Veendam. Waar de club niet elk toestel moet afbreken. Een eigen clubhuis in samenwerking met andere activiteiten. Bijvoorbeeld: een buitenschoolse opvang en een dansschool. Swiers: "Die dingen bestaan en dat moet gewoon in Veendam komen".