ZORGTECHNOLOGIE - Intensieve oefentherapie na een heup- of knievervanging leidt tot sneller herstel. Dat is wetenschappelijke bewezen. Maar hoe doe je dat in een verpleeghuis waar cliënten komen revalideren? Zorggroep Meander kiest voor een ingrijpend ander werkpatroon. En zet daarbij iPads en de BioVal in, een systeem dat met sensoren de gewrichtsbewegingen meet.
Het resultaat is spectaculair: het aantal ligdagen is nu al met 8% gedaald, de cliënttevredenheid schiet omhoog en de medewerkers zijn razend enthousiast. Cliënten hebben door de nieuwe werkwijze meer inzicht in de resultaten van hun behandeling.
Nieuwe behandeling De inzet van technologie is het resultaat van een traject dat Zorggroep Meander net heeft afgerond. Kort gezegd kan een cliënt die na een heup- of knievervanging revalideert in het verpleeghuis, nu ook zelf oefenen. Op zijn eigen kamer, op een zelfgekozen tijdstip. Dit gebeurt naast de vaste behandeling door de fysiotherapeut. Cliënten krijgen een thuisoefenschema mee om zelf te oefenen. Dit wordt regelmatig opgenomen op video, via een iPad op een standaard. Zo kunnen de therapeuten controleren of de oefeningen goed worden uitgevoerd. En het stimuleert de cliënten om meer te oefenen. De verzorgenden zijn opgeleid om de cliënt waar nodig te begeleiden.
Ook is kwaliteitsmeting op basis van behandelresultaat ingevoerd. De fysiotherapeuten maken hiervoor gebruik van de Bioval. Het is een systeem dat in Frankrijk en Duitsland veel wordt gebruikt. Zorggroep Meander is in Nederland de eerste zorgorganisatie. Met sensoren meten de therapeuten de mobiliteit van de gewrichten. Door tussentijdse metingen wordt de vooruitgang duidelijk vastgelegd.
Een stap verder Zorg op afstand is niet nieuw. Steeds vaker communiceren begeleiders via computer of tablet met hun cliënten. Het is een waardevolle aanvulling op het face-to-face contact. Zorggroep Meander gaat een stap verder. ‘Wij gebruiken zorgtechnologie in een andere setting', vertelt Anita Tijsma, directeur. ‘Dus niet in de begeleidende sfeer, maar in een behandelsituatie. Dat is zeer innovatief. De goede resultaten die wij boeken, betekenen dus een echte doorbraak.'