Overslaan en naar de inhoud gaan

Thema-avond De oorlog na 65 jaar in het Veenkoloniaal Museum

Door op woensdag, 6 februari, 2013 - 15:45

THEMA - Het Veenkoloniaal Museum te Veendam organiseert op woensdagavond 27 februari onder de titel ‘De oorlog na 65 jaar', in samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork een thema-avond waar herinneringen van kinderen die de oorlog mee maakten en hun herinneringen aan goed en fout, centraal staan.

De generatie die de Tweede Wereldoorlog bewust heeft meegemaakt wordt steeds kleiner. Toch hebben ook de kinderen van die generatie van horen vertellen, of uit eigen ervaring een beeld van die tijd. Hoe was het om als kind van Joodse ouders in een land terug te komen waar bijna geen één familielid meer was teruggekomen. Terug in een plaats als Winschoten of Wildervank waar de Joodse gemeenschap bijna werd weggevaagd. Of hoe was het om als NSB-kind in een klas te zitten in de jaren vijftig, of als zoon van een verzetsstrijder? Jarenlang hing er een soort taboe rond het thema en kwamen de kinderen van de naoorlogse generatie slecht met elkaar in gesprek. Op deze avond gaan Jack Courant, joods onderduikoverlevende die in Veendam ondergedoken zat, Tineke van Hal, kind van ‘foute' ouders, Gerard Wortman die de oorlog als kind in Veendam mee maakte en Jantje Bonthoud, kind van ‘foute' ouders uit Scheemda met elkaar in gesprek.

De avond wordt gepresenteerd door Gemma Groot Koerkamp terwijl Harm van der Veen, oud bestuurslid van het Veenkoloniaal Museum. een inleiding zal houden over De Veenkoloniën voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Komende herfst en winter zal overigens in het Veenkoloniaal Museum van 3 november tot en met 5 januari de reizende Anne Frank expositie van het Anna Frankhuis te Amsterdam in het Veenkoloniaal Museum te zien zijn.

Aanvang 19.30 uur, entree € 2,50.

Voor meer informatie: hachmer@veenkoloniaalmuseum.nl