Overslaan en naar de inhoud gaan

Gravenrestaurateur bewaard historisch erfgoed voor vergetelheid

Door op vrijdag, 11 januari, 2013 - 01:40

HEDENDAAGS VERLEDEN - Als klein meisje mocht Marijke Bremmer al graag wandelen op kerkhoven. Vol respect bekeek ze de zerken en monumenten en las zij de familienamen en teksten. Verdrietig constateerde zij regelmatig dat veel graven er onverzorgd bijlagen. Tot op heden kan zij de neiging niet onderdrukken om omgevallen vaasjes rechtop te zetten of andere kleinigheden te corrigeren.

Naast haar huismoeder zijn hield en houdt Marijke zich met vrijwilligerswerk bezig, o.a. bij de Bibliotheek, het Veenkoloniaal Museum, het collecteren etc. Het begeleiden van volwassenen in het technisch analfabeten onderwijs bij het Noorderpoortcollege ruilde zij na een aantal jaren in voor graven restaureren.

Een klus waarbij je geen "dank je wel" krijgt, maar haar wel veel vervulling geeft. Hier ligt haar passie. In oude kleren schuren en krabben, letters bijverven, maar ook het groen er omheen weer netjes maken.

Als mens, die met een open blik naar buiten treedt, liep zij begin dit jaar tegen een bijzonder iemand aan. Namelijk Reinder Hovinga te Zuidbroek. Deze man is ruim 40 jaar kerkgids te Midwolde geweest. Het in de 12e eeuw gebouwde romaanse kerkje is zeer de moeite van het bezoeken waard. Alleen al om het praalgraf te gaan zien, ontworpen door Rombout Verhulst. Maar mede vanwege de preekstoel, ontworpen door Allert Meyer, stadsbouwmeester van Groningen.

Op een gegeven moment vertelde Reinder, in zijn reactie op haar vrijwilligerswerk en hobby, dat hij een adellijk graf in zijn achtertuin had, dat van de familie Amsing is. En inderdaad, gedeeltelijk was daar het verwaarloosde en half overgroeide grafsteen te zien. Hierop was amper nog iets van de versieringen en de teksten te ontwaren. Marijke vatte moed en vroeg aan Reinder : "Mag ik alsjeblieft die grafplaat restaureren?"

 

De afgelopen zomer heeft Marijke een groot gedeelte van de droge zonnige dagen besteed om onder meer deze grafsteen te gaan restaureren. Haar beloning was een grafplaat die, op een gedeelte van de tekst na, zo goed als gerestaureerd is.

Om in haar levensonderhoud te kunnen voorzien nam Marijke Bremmer de stap om zzp'er te worden, als gravenrestaurateur. Haar grote droom is ook om hierin zoveel werk te krijgen dat zij een ploeg sociaal zwakkeren kan inschakelen om de klussen te kunnen klaren. Mede door het analfabetenonderwijs heeft ze gemerkt dat het voor deze groep mensen erg belangrijk is om een rol in de maatschappij te kunnen vervullen. Daar wil Marijke graag een bijdrage aan leveren.

Aan mensen die zelf niet (meer) in staat zijn familiegraven schoon te maken en te onderhouden biedt zij graag haar diensten aan. Haar gegevens kunt u vinden op: www.gravenrestaurateur.nl


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum