Overslaan en naar de inhoud gaan

Iedereen telt mee, iedereen doet mee!

Door op donderdag, 6 december, 2012 - 10:48

Door gemeente Veendam

VEENDAM - Of je jong bent of oud, arm of rijk, een handicap hebt of een psychisch probleem. Iedereen telt mee en doet mee! De meeste Veendammers kunnen op eigen kracht meedoen in de maatschappij, maar sommigen hebben hulp nodig. Mensen die hulp nodig hebben, komen vaak terecht bij zorginstellingen, welzijnsorganisaties of de gemeente. Deze organisaties kiezen nu samen voor een andere werkwijze om de inwoner de juiste hulp aan te bieden.

Iedereen in eigen kracht
Veel taken van het Rijk en de provincie komen bij de gemeenten te liggen. Doordat gemeenten dichter bij de inwoners staan en weten wat er leeft binnen de gemeente. Een mooie kans om de kwaliteit en doeltreffendheid van de zorg te verhogen. Gemeenten zijn nu druk aan de slag om de bezuinigingen op te vangen en kijken daarbij naar de eigen kracht en talenten van mensen.

Geen woorden, maar daden
De laatste jaren zijn zorg- en welzijnsinstellingen steeds gespecialiseerder gaan werken. Er werd veel langs elkaar heen gewerkt. Door slimmer te gaan samenwerken en te kijken naar wat een inwoner 'echt' nodig heeft, worden mensen beter geholpen. Om de inwoner beter te helpen zijn sociale teams opgericht. In deze teams zitten zorginstellingen, welzijnsorganisaties en de gemeente. Een sociaal team werkt voor één wijk en kent hierdoor de wijk en de mensen goed en legt snel verbindingen in de wijk. Het sociale team bezoekt de mensen thuis. Uitgangspunt is één gezicht per huishouden.

In de gemeente Veendam bestaat een sociale team uit medewerkers van zorggroep Meander, zorggroep Groningen, welzijnsorganisatie Compaen en de gemeente (Wmo en Werk&Inkomen). Ook organisaties als MEE, Lentis, NOVO en de schuldhulpverlening zijn betrokken.

De mens centraal
Het sociale team zet de mens centraal en niet de regels en protocollen. Door een goede samenwerking krijgen inwoners wat ze nodig hebben en meer zeggenschap over de hulp die ze nodig hebben. Het is dan ook niet meer vanzelfsprekend dat inwoners een voorziening krijgen. Eerst wordt gekeken naar de omgeving van mensen of de vraag opgelost kan worden. Inwoners krijgen door deze nieuwe werkwijze weer de regie over hun eigen leven. Wethouder Klaas Steenhuis over de nieuwe werkwijze: "Op zoek gaan naar wat u echt nodig hebt, maakt onze dienstverlening beter".

Bokkie voor elkaar staan
Maar wij willen ook graag wat terug vragen van de mensen die hulp ontvangen. Bijvoorbeeld de vraag van een inwoner om hulp in de huishouding. Deze kan dan gekoppeld worden aan een inwoner die een uitkering ontvangt en eenzaam is en graag weer een doel wil in zijn/haar leven. Door de samenwerking van verschillende organisaties binnen het sociale team worden beide inwoners geholpen.