Overslaan en naar de inhoud gaan

Vierde Energieke Zondag in de Turfcentrale

Door op donderdag, 22 november, 2012 - 19:17

UITBROEDKUNST - Zondag was de Turfcentrale weer in het teken van de Energieke Zondag. Het was de vierde en de laatste editie van dit jaar. Maar het komende jaar worden ze ook weer op de agenda geplaatst.

Parkstadveendam heeft een rondgang gemaakt langs de kunstenaars, met hun veelzijdig werk, en ondergetekende kwam tot leuke en verrassende ontdekkingen.

Marijke Koster
Het atelier van Marijke Koster wordt vanwege het hoge plafond ook wel "Het Kerkje" genoemd, en het galmt er ook een beetje. Ze is heel productief geweest met nieuwe werken. In vanBeresteyn hangen een serie voorstellingen van muzikanten. Onder andere B.B. King en Chet Baker zijn uitgebeeld, en zijn Robert Johnson en Miles Davis de nieuwste aanwinsten. Naast dit werk maakt Marijke expressionistische voorstellingen. Ook zonder penselen zelfs, maar puur met haar handen. Met verrassende resultaten.

Op haar porseleinen vazen en schalen hebben de Koi voorstellingen in haar werk een vast onderwerp. En naast haar precies geschilderde Koi voorstellingen naar voorbeelden maakt ze ook haar eigen interpretaties. Waarbij elk werk uniek is. Inspiratie haalt ze ook uit de vormen op het Delfts Blauw van haar oma. Maar niet het kind of blue (Miles Davis) maar dan in rood en oranje tinten. Door het gebruik van deze oude vormen en het toepassen van oude technieken heeft ze iets nieuws gemaakt.

Ook heeft Marijke zich laten inspireren door een aantal dichters met het maken van een typografische verbeelding in woorden op doek.

Luit Timmer
Luit Timmer maakt naast zijn uiteenlopend ander werk al 10 jaar figuratieve naakten met mooie vrouwelijke vormen. Het zijn studies waarbij hij met verschillende kwasten werkt voor de verschillende lagen, maar wel steeds met slechts één kleur. Van een model worden de studies samen met een aantal kunstenaars gemaakt. De duur van de poses kunnen variëren van drie, vijf tot zo'n 10 minuten. Het zijn figuratieve voorstellingen waarbij het niet om de gedetailleerde uitdrukkingen gaat maar om de impressie. Dat maakt het ook heel anoniem. De figuratieve houdingen staan vooral voorop vanwege het oefenen met de handcoördinatie en het goed kunnen zien van de verhoudingen. Zodat het ten goede komt voor zijn fijnere tekenwerk. Het oefenen van de snelheid van het tekenen is ook zeker belangrijk, een model kan niet te lang in een bepaalde pose staan.

Robin Stemerling
Er was in de Turfcentrale kennis te maken met Robin Stemerling, een nieuwe kunstenaar met zijn werk. Hij is afgestudeerd aan de Academie en had voorheen een atelier in Groningen. Sinds 1992 is hij als kunstenaar actief. Zijn schilderpanelen zijn wat moeilijk te duiden. "De kijker zal zich afvragen, wat gebeurd hier eigenlijk", aldus de kunstenaar. Het zijn vooral kleurnuances. Waarvan op het ene werk de contrasten meer uiteenlopend zijn dan op het andere met veel subtieler werk. Ondanks dat het platte dingen zijn geeft het een suggestie van diepte. Waarbij er als het ware door een voorste laag te kijken is naar een achterliggende.

Naast deze suggestievere werken zijn er ook werken met meer herkenbare elementen. Zoals heel duidelijk stromend water in een rivier of beek dat zo uit de bergen komt. Deze werken zijn naar fotografische voorbeelden, die de kunstenaar heeft gemaakt, ontstaan. Voor hem waren het heel verschillende ontdekkingstochten. Was het eerst vooral een zoektocht naar bepaalde vormen en lijnen, nu komen vooral de kleuren tot uiting. Het kiezen van de andere beelden ontstaat ook door de manier van kijken.

Robin Stemerling maakt ook aquarellen. Naar concrete voostellingen is hij niet op zoek. Het gaat hem om de suggestieve vormen. Om deze te realiseren gebruikt hij Japanse penselen. Deze worden volgezogen met water. En aan het andere uiteinde van de kwast combineert hij een kleur met een tweede kleur. Zo is er de mogelijkheid om met één beweging de verschillende kleurnuances aan te brengen.

Theo Zwinderman
Kunstenaar Theo Zwinderman heeft een verzameling werken gemaakt waarin hij historische figuren heeft verwerkt. Zijn inspiratiebron voor deze werken komt voort uit zijn interesse in het werk van Shakespeare, nog steeds de magische inspiratiebron van het toneel. "Zijn of niet zijn, dat is de vraag", is op het Nederlandse toneel waarschijnlijk de meest uitgesproken zin. Het komt uit het stuk De Hamlet, het meest bekende werk van Shakespeare. Ooit was de schilder begonnen met het uitbeelden van De Hamlet. En was dit werk ook zeker een inspiratiebron voor de schilder Zwinderman. Maar ook zeker voortgekomen vanuit zijn liefde voor theater.

Gaandeweg is de schilder meer stukken van Shakespeare gaan lezen, tot hij alle werken had gelezen. Zwinderman nam in de werken kennis van heel boeiende geschiedenissen over personen die eigenlijk al heel lang vergeten zijn. De Engelse koningen Richard de eerste en Richard de tweede zijn eigenlijk onbekenden geworden, terwijl er ook stukken over hen zijn geschreven. Maar Richard de derde is heel bekend gebleven omdat het een in- en ingemene kerel was. Elke periode heeft wel zo'n figuur gehad en deze blijft in de herinnering, waarbij er veel mythologie omheen geweven is. De werken op de verhalen van Shakespeare geïnspireerd hangen voornamelijk aan één wand. Met telkens weer een andere techniek en invalshoek gemaakt. Theo heeft er een hele lange periode monogaam aan gewerkt. Letterlijke illustraties op het werk van Shakespeare zijn de werken beslist niet, het zijn de persoonlijke interpretaties van Zwinderman.

Fred Bos
Fred Bos is als siersmid werkzaam vanaf 2009 en sinds maart 2010 heeft hij zijn smederij in de Turfcentrale. Fred geeft naast zijn werk van uiteenlopende opdrachten ook elk jaar drie smeedcursussen voor zowel beginners als gevorderden. Het afgelopen jaar zijn er, middels oproepen in de lokale media, speciaal voor de inwoners van Veendam smeedcursussen gegeven. Zelf heeft Fred zijn opleiding bij een smid in Stadskanaal gehad. Toen zijn leermeester ging stoppen met de cursussen, in de Stadswerkplaats te Groningen, nam Fred het van hem over en heeft het in de Turfcentrale voortgezet.

In zijn ruimte van de vroegere Turfcentrale zijn nog authentieke onderdelen aanwezig, zoals de takel waar Fred af en toe gebruik van maakt. Naast zijn werk in de smederij valt Fred nog af en toe in als invalskracht op een basisschool en is dan weer in functie van zijn oude beroep. Hij heeft het smeden ontdekt. Zag een YouTube filmpje, is het gaan doen en ontdekte dat hij het in zich heeft. De vraag "Zijn of niet zijn" hoeft hier niet te worden gesteld.

Uniek werk
De heer en mevrouw Kremer hebben bij Fred Bos een groot smeedijzeren sierhekwerk, een toegangshek voor een oprijlaan, laten maken. Het model met de bloemfiguren is door mevrouw Kremer zelf bedacht en door haar op tekening gezet. Fred heeft deze met wat aanpassingen overgezet en was ermee aan de slag gegaan. Het ontwerp is eigen en is daardoor uniek. Het is een prachtig stuk handwerk geworden. Met tussenpozen heeft Fred er acht weken aan gewerkt. Wat zondag nog restte was het schilderswerk, monumentaal groen met goudkleur. De goudkleur staat heel symbolisch voor Kremers beroep als juwelier. Het meeste werk zat in de bloemfiguren en in de familienaam. Het leuke is dat het voor mevrouw Kremer een verjaardagscadeau is van haar man. Daarmee kwam ook een wens van een smeedijzeren hek in vervulling. Zaterdagmiddag is het echtpaar ook op bezoek geweest om het voor het eerst te zien. Ze waren er superenthousiast over.

Het contact met Fred Bos was ontstaan door schoondochter Elisa Kremer. Tot voor kort was zij ook in de Turfcentrale als kunstenares van sieraden werkzaam en was ook een van de bezoeksters.

Leon Steneker
Leon Steneker is in de turfcentrale met twee bedrijfjes gevestigd, Mohshuhn en Liquid skateboards.

Met Mohshuhn houdt hij zich bezig met grafisch ontwerpen, video en animatie. Hij maakt veel uiteenlopende dingen als tv-commercials, websites, presentaties, videoclips en grafisch ontwerpen voor verschillende media.

Met zijn skateboard- en kledingmerk, Liquid, probeert Steneker kwalitatief goede skateboard producten te maken tegen een betaalbare prijs. Een belangrijk onderscheidende factor zijn de graphics en designs van de producten. Zo wordt er samengewerkt met verschillende (inter)nationale designers om tot een mooi product te komen. Deze skateboards zijn daarom niet alleen (of vooral niet) geschikt om op te skateboarden, maar ook als kunstwerk voor aan de muur.

Ina Koot
De werken van schilderes Ina Koot ontstaan niet volgens een concept maar door spontaniteit. Ze zegt zelf dat ze haar werk laat ontstaan. In haar werk komen vrouwenfiguren vaak terug, maar ook mythologische figuren.

De figuren uit de mythologie spreken haar aan omdat de betekenissen ook in onze tijd nog steeds actueel kunnen zijn. Met als voorbeeld het verhaal van Icarus. Hij had vleugels van hout gebouwd en voorzien van was met veren. Ondanks de waarschuwing niet te hoog te gaan vloog hij door roekeloosheid te dicht naar de zon. De was op zijn vleugels smolt en Icarus stortte in zee.

Door gebruik te maken van verschillende technieken ontstaat er in haar werk een grove structuur, werk dat ook te herkennen is door haar kleurgebruik.

Schilderscursus
Ina Koot en Marijke Koster hebben gezamenlijk een schilderscursus opgestart voor de woensdagavond met een vaste schildersgroep. Onervaren en meer ervaren schilders kunnen zich aanmelden. Het mag zowel realistisch als abstract zijn, dat is ook de reden waarom ze het samen geven. Want Ina doet immers meer het abstracte werk en Marijke het realisme.

Voor mensen die er nog onzeker in zijn is er een beginnerscursus van 6 lessen waarbij ze leren om met acrylverf om te gaan. Dit is inclusief het materiaal. Van de eerste beginnergroep zijn 6 mensen doorgestroomd naar de schildersgroep.

In Januari gaat er weer een beginnerscursus van start en in maart gaat weer een schildersgroep voor gevorderden van stapel.

In Galerie 5 (klik website) in vanBeresteyn zijn meer werken te zien van de kunstenaars van De Turfcentrale. Klik hier voor de website van de Turfcentrale.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum