Overslaan en naar de inhoud gaan

ChristenUnie gunt detailhandel wel zondagsrust.

Door op dinsdag, 20 november, 2012 - 22:09

Door ChristenUnie

ZONDAGRUST - Nu via internet veel spullen elders worden besteld is het soms erg rustig in onze winkelstraten. Tot overmaat van ramp besluit het kabinet om de winkeltijden helemaal over te laten aan gemeenten. Laten we als gemeente dan wel goed realiseren waar die winkeltijdenwet ooit voor bedoeld was.

Ooit waren er geen specifieke winkelsluitingstijden in de wet vastgelegd. Wie het bekende jeugdboek van Dik Trom van C. J. Kieviet uit 1891 erop na leest, leest dat de drukte in de kruidenierswinkel , met name tussen de middag en begin van de avonds, teveel word voor vader Trom, die het rustiger aan gaat doen en een huisje elders betrekt. De kruidenierswinkel dicht doen kon niet, want de concurrentie was dan wel open en je liep inkomsten mis.

Gelukkig kwam in 1930 de winkelsluitingswet die de scheve verhouding tussen winkels met personeel en winkels zonder personeel gelijk moest trekken: allemaal hetzelfde aantal openingsuren zodat de kleine ondernemer niet de dupe word van de grote. Dat is een taak van de overheid: de zwakken tegen de sterken beschermen. Laten we deze taak niet verwaarlozen. Doen we de burger daarmee tekort? Nee. Die krijgt een maandsalaris, en of hij/zij dat nu in 5,6 of 7 dagen kan uitgeven, de koopkracht wordt er geen cent meer om. Gun de kleine middenstander, die het in een tijd met opkomend internetgebruik al moeilijk genoeg heeft, ook zijn vrije tijd.

Wat ons betreft moeten wij als gemeente dan ook paal en perk stellen aan de verruiming van de winkeltijdenwet. We betreuren het dat dit niet meer landelijk geregeld word, we beseffen dat concurrentie van buurgemeenten op de loer ligt, maar laten we achter die kleine middenstander blijven staan en hem niet de dupe laten worden van deze situatie.

Het overlaten aan de middenstander zelf? Nee, alleen de grote concerns hebben capaciteit genoeg om alle dagen van de week van 's morgens vroeg tot 's avonds zeer laat concurrerend open te zijn, daar kunnen de kleine ondernemers niet tegenop. En de enigen die de zwakken tegen de sterken horen te beschermen , dat is de overheid. Laten we onze taak niet verzaken.