Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw uitgiftepunt geopend Stichting Voedselbank Veendam/Menterwolde

Door op maandag, 19 november, 2012 - 18:42

SUPER - Afgelopen vrijdag opende wethouder Klaas Steenhuis middels een toespraak de nieuwe ruimte van de Stichting Voedselbank Veendam/Menterwolde. Steenhuis sprak zijn grote waardering uit voor het werk en de grote inzet van de vrijwilligers, maar tegelijk ook de wens dat ze er werkloos in zullen worden. Omdat het niet in nederland nodig zou moeten zijn.

Vanuit een particulier initiatief is het een breed gedragen activiteit geworden met ondersteuning van bedrijven, de particuliere sponsoren en van de gemeente. Dat Steenhuis aan de andere kant toch wel mooi vond om te zien. De wethouder krijgt van de vrijwilligers op zijn beurt een grote pluim, dat hier ook beslist vermeld moet worden.

De Voedselbank bestaat op 2 december vijf jaar. Begonnen in een particuliere woning van de oprichters, met aanvankelijk 20 gezinnen, groeide het al snel uit zijn jasje. Er werd uitgeweken naar de Schipperstaat en met zo'n 100 vierkante meter was dat toen een enorme verbetering.

Maar door de enorme toename en aanvragen van cliënten konden de vrijwilligers zich ook daar nog amper bewegen. Soms kwam het voor dat de mensen in de regen moesten staan wachten. Nu kunnen ze binnen zitten, is het menselijker geworden, aldus Dick Hellwich.

Voor het komend jaar wordt een toename aan cliënten verwacht van 30 procent. Vandaar ook dit aanbod van de gemeente. De mensen van de Voedselbank wisten het ook nog maar sinds een week of vier dat ze in dit pand konden.

De clientèle had al 2 à 3 keer gebruik kunnen maken van de nieuwe ruimte. Vrijdag was het grotendeels klaar. Met de verhuizing is men een week of drie bezig geweest.

De nieuwe ruime uitgiftepunt is in het pand van Koen Meijer voor een lage huur, en de energiekosten neemt de verhuurder voor zijn rekening.

De vloeroppervlakte is met 550 vierkante meter meer dan 5 keer zo groot geworden dan in het vorige pand. Daarnaast is er ook nog een bovenverdieping dat men voor tweedehands kleding wil inrichten, en dit is voor het eerst mogelijk. Eens per maand wordt er kleding weggeven aan mensen die van de Voedselbank gebruik moeten maken. De vrijwilligers zelf hebben van Borduurstudio Eurokorting warme fleecejacks gekregen.

Ook nieuw is een koffiehoek met een automaat en nieuw meubilair. Gesponsord door het logistiek bedrijf Oldenburger|Fritom dat vorig jaar een diepvrieseiland geschonken heeft. Het personeel leverde de kerstpakketten. Een bekende supermarkt in de Kerkstraat wordt ook erg geroemd, daar bestaat ook een landelijk beleid hiervoor. Vlees wordt speciaal voor de Voedselbanken ingevroren. In de Voedselbank zelf staan nu vier vriesapparaten.

Er waren 83 uitnodigingen uitgegaan naar sponsoren, de gemeente en aan alle kerken die steun verlenen. De hapjes voor de opening werden geleverd door Restaurant Tropiqua, de nieuwe MultiPazar en slagerij Jelmer Klein.

Onlangs heeft Hellwich het voorzitterstokje van de initiatiefneemster Trijnie Klooster overgenomen, zo zijn de taken beter te verdelen. Het secretariaat heeft Trijnie op zich genomen.

Ook is er samenwerking met de landelijke Stichting Jarige Job. Sinds januari dit jaar doneert deze stichting voor de Voedselbanken een bijdrage voor kinderen die jarig zijn. En kan er voor jarige kinderen met het voedselpakket een 'Verjaardagsbox' meegegeven worden. Met cadeautjes, versierspullen, snoepgoed, met cakemix met benodigdheden zoals slagroom die ze thuis zelf kunnen klaarmaken. En met 30 traktaties voor in de klas zodat de kinderen kunnen trakteren. Trijnie Klooster had de namen doorgegeven en zij weet welk kind wanneer jarig is.

Ook de Baptistengemeente gaat een verjaardagsdoosje maken voor de allerkleinsten die nog niet naar school gaan. In de Supermarkten komen posters met een inzamelingsactie om de Stichting Voedselbank Veendam/Menterwolde te ondersteunen.

Bij de Voedselbank wordt tegenwoordig met kleurcodes gewerkt. Op de tafels staan de kratten per kleur voor vegetariërs, normaal, en voor halal producten. De cliënten hebben een pasje met kleurcode. Vroeger was de samenstelling in de dozen voor iedereen gelijk, tegenwoordig is dit aangepast.


Voor meer foto's, zie ons fotoalbum