Overslaan en naar de inhoud gaan

Zondag 4 november in het Veenkoloniaal Museum 13de Regionaal Historische Boekenmarkt

Door op donderdag, 25 oktober, 2012 - 06:55

VEENKOLONIAAL MUSEUM - Op zondagmiddag 4 november organiseert het Veenkoloniaal Museum te Veendam al weer voor de 13de keer, een Regionaal Historische Boekenmarkt. De markt zal in de zalen van het museum plaatsvinden en diverse standhouders zijn aanwezig. Dit jaar zijn er ook nieuwe standhouders van de partij. Naast de markt bestaat er ook de mogelijkheid om het museum te bekijken. Zo is bij de boekenmarkt ook de bijzondere tentoonstelling ‘Het staat in de krant, een palet aan oude Veenkoloniale kranten', te zien.

De encyclopedist Anthony Winkler Prins stond in 1872 op het standpunt dat watervervuiling gezond was. Nergens in Nederland werden de mensen zo oud als juist in de door watervervuiling geteisterde Groninger Veenkoloniën. Er zijn volgens hem zelf enkele boven 100 jarigen. De vervuiling en de stank zorgt er voor dat alle bacteriën verdwijnen. We lezen het in De Veendammer Courant van 19 november 1872

Het museum laat per krant één bijzonder bericht zien, zoals een aankondiging op 19 maart 1862 van de oprichting van de ‘Beiersche Bierbrouwerij Het Vosje' aan de Lange Leegte, met daarnaast een zeer zeldzame foto van de bierbrouwerij

Op 24 juli 1929 ontploft op de Ommelanderwijk de aardappelzetmeelfabriek van K. & J. Wilkens. Er vallen acht doden. Het weekend na de ramp komt er voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis, vanwege de enorme aandacht door de pers ( Het Leven adverteert met ‘haarscherpe foto's! ), massaal ramptoerisme opgang. Er staat op de zaterdag na de ontploffing vanaf Bareveld een file aan rijtuigen, auto's en paard- en wagens langs het kanaal richting Veendam. We lezen het in verschillende kranten. Dit en nog veel meer bijzonder nieuws valt te lezen in de tentoonstelling ‘Het staat in de krant'.

Qua aantal exemplaren is de verzameling van de Veendammer Courant, De Nieuwe Veendammer Courant en De Noord-Ooster het grootste, maar landelijk gezien ook zeldzaam en daardoor kwetsbaar. De Veendammer Courant en Nieuwe Veendammer Courant geven een goed beeld van de ontwikkelingen in de Groninger Veenkoloniën in de 19de eeuw.

Nummer 1
Op 1 juli 1829 verscheen het eerste nummer van de Veendammer Courant, hoewel, het nieuws dat er in staat is van 3 juli. Uitgever Ties Egberts Mulder uit Veendam zal symbolisch voor deze datum hebben gekozen. Veendam komt de primeur toe om in de provincie Groningen, na de stad Groningen, als eerste over een eigen plaatsgebonden krant te beschikken die niet provinciaal werd verspreid. De Veendammer Courant groeide in korte tijd uit tot een succes, maar waarom lanceerde Ties Mulder ook ‘De Courant voor het arrondissement Winschoten'. ? Deze krant is een exacte kopie van de Veendammer. We lezen over de raadsvergaderingen in Veendam en we lezen geen enkel Winschoter nieuws. Sterker nog, het wapen van de gemeente Veendam prijkt als een soort logo voor op deze krant.

De tentoonstelling ‘Het staat in de krant', is nog tot en met 20 januari 2013 in het Veenkoloniaal Museum te zien en toont een bont palet aan regionale nieuws- en advertentiebladen, maar ook kerk- en vakbondsbladen.