Overslaan en naar de inhoud gaan

Groningse gastvrijheid gevraagd voor studentenuit het buitenland

Door op maandag, 13 augustus, 2012 - 08:46

UITWISSELING - Vrijwilligers van AFS Nederland zijn in Groningen en omgeving dringend op zoek naar gastvrije gezinnen voor uitwisselingsscholieren van 15 - 18 jaar. Uit alle windstreken komen zij eind augustus om ons land, de cultuur en de taal te leren kennen. Vanuit Italië tot Thailand, vanuit Venezuela tot Hong Kong en vanuit Argentinië tot Franstalig België.

Het gaat om jongens als Bao uit China, de Italianen Andrea en Jacopo en vanuit Turkije Gencay en Egemen. Ook meisjes als Mona uit Duitsland, Coline uit Wallonië en Thuntip uit Thailand wachten nog in spanning bij wie ze welkom zijn.
Enkele tientallen families hebben zelfs al contact gelegd met hun toekomstige gezinslid. Zij kijken reikhalzend uit naar de persoonlijke kennismaking. Een gastgezin maakt van heel dichtbij mee hoe deze jongeren hier gewend raken en zich ontwikkelen in een schooljaar tijd. Een handvol AFS'ers komt alleen het voor eerste kwartaal naar ons land vanuit Wallonië zoals Ilona en Line of als Agnes uit Hongarije.

Stroopwafels
Bij vrijwel alle AFS scholieren zijn de pindakaas, stroopwafels en toetjes al snel favoriet, het fietsen in weer en wind wat minder. Buitenlandse jongeren die volop meedraaien in het gewone dagelijkse leven thuis en op school, raken het snelste en beste geïntegreerd. Daarom vraagt AFS van gastgezinnen voor hen dezelfde rechten en plichten als andere kinderen in huis (zouden) hebben. Dat betekent: niet spijbelen, meehelpen met klusjes en (meestal) meedoen aan gezinsactiviteiten.

Tweede familie
AFS heeft al sinds 1947 wereldwijd ervaring met de organisatie van uitwisselingen om onderling begrip tussen mensen uit verschillende culturen te stimuleren. Bij deze non-profit uitwisselingsorganisatie krijgen gastgezinnen geen financiële vergoeding. Zij halen vooral voldoening uit de interculturele kennismaking, de internationale contacten en soms levenslang hechte relaties. Veel AFS scholieren houden een ‘tweede familie' over aan hun ervaring.

Begeleiding
Als non-profit organisatie is AFS vooral actief via vrijwilligers. Zij organiseren voorbereiding en begeleiding van de jongeren en gezinnen en allerlei activiteiten. Dat begint al bij een welkomstkamp waar de scholieren elkaar beter kunnen leren en een stoomcursus Nederlandse taal en cultuur krijgen. Later volgen culturele en actieve uitjes (stedentrips, schaatsen, wadlopen) en andere bijeenkomsten zoals een Sinterklaasfeest of barbecue. De persoonlijke begeleiding start al bij het huisbezoek door vrijwilligers uit de regio als vast onderdeel van de kennismakingsprocedure.

Kijk voor meer informatie op: www.afs.nl of neem contact op met AFS via: info@afs.nl, of tel. 0297 - 214076.

Over AFS
AFS is als internationale non-profit uitwisselingsorganisatie niet politiek of religieus gebonden. Wereldwijd leren ruim 13.000 jongeren per jaar op uitwisseling via AFS een andere cultuur kennen.

Mission statement : AFS is an international, voluntary, non-governmental, non-profit organization that provides intercultural learning opportunities to help people develop the knowledge, skills and understanding needed to create a more just and peaceful world.

Geschiedenis
De afkorting AFS staat voor 'American Field Service' een vrijwillige ambulancedienst in beide wereldoorlogen. AFS vrijwilligers wilden zich vanaf 1947 blijvend inzetten voor wereldvrede. Ze richtten een vereniging op om via jongerenuitwisselingen meer begrip te kweken tussen mensen van verschillende culturen. AFS Interculturele Uitwisselingen Nederland is als oudste uitwisselingsorganisatie in Nederland al actief sinds de eerste AFS uitwisselingen. Een grote groep vrijwilligers zet zich actief in voor AFS in Nederland, ondersteund door een klein team betaalde medewerkers. Nu is AFS actief in meer dan tachtig landen wereldwijd met strikte internationale afspraken over kwaliteitseisen, regels en programma-inhoud.

Scholierenuitwisselingen in het buitenland
Jongeren van 15 tot 18 gaan een trimester, semester, of schooljaar naar een van de vele bestemmingen. Daar wonen ze in een gastgezin en gaan ze naar een middelbare school. Zo kunnen ze van binnenuit een andere cultuur leren kennen en vooral waardevolle culturele en algemene levenservaring opdoen. Gastgezinnen bieden kosteloos onderdak en verzorging, doen allerlei internationale contacten op en daarbij soms levenslang hechte vriendschappen.

In veel landen kunnen AFS'ers naar de middelbare school. Bijzondere mogelijkheden zijn: Music High School in Servië en het ECTP (European Trimester Citizenship Programme). Dat betekent 3 maanden in een ander Europees land (van Italië tot Letland), of Rusland, of Turkije. Ter afsluiting volgt een gezamenlijk eindkamp in Brussel met bezoek aan Europese instellingen en workshops en activiteiten gericht op Europees burgerschap.

Korte uitwisselingen:
Jongeren die in korte tijd een andere taal en cultuur goed wil leren kennen zonder naar de middelbare school te gaan, kunnen kiezen voor: taalcursussen (Spaans, Arabisch, Mandarijn, Japans enz.) tot een archeologisch kamp in Tunesië, voetbaltraining in Paraguay of creatief programma in Italië.

College
Jongeren die vertrekken met een diploma op zak en 18 zijn, kunnen in verschillende landen studeren aan een universiteit. In Zuid-Amerika is er een Spaanstalig programma in Panama, Mexico en Peru. Een Engelstalig programma is mogelijk in de VS en Azië (Filippijnen en India). Ook deze studenten wonen ook in een gastgezin in plaats van op een campus.

Wereldwerk
Wereldwerkers vanaf 18 jaar doen vrijwilligerswerk in Latijns Amerika, Azië of Afrika. De periode varieert van 3 maanden tot een half jaar. Ook zij leven bij gastgezinnen in huis om de cultuur grondig te leren kennen. Op werkdagen gaan zij aan de slag in een van de vele projecten die AFS biedt in allerlei soorten (van sociaal, educatief tot cultureel of medisch).

Gastgezinnen voor scholieren uit andere landen
Ieder jaar weer komen tientallen jongeren vanuit het buitenland naar Nederland om onze taal en cultuur te leren kennen. Zij wonen ruim tien maanden bij een gastgezin en gaan naar een middelbare school in de buurt. Voor deze studenten vragen we dezelfde rechten en plichten als de andere gezinsleden om hen volledig te laten meedoen in het gewone gezinsleven. Ook de gastgezinnen in Nederland krijgen hiervoor geen materiële vergoeding en velen ervaren de hechte band die zij opbouwen met de jongeren als een bijzondere beloning.