Overslaan en naar de inhoud gaan

CDA Veendam : We hebben geen afval maar grondstof.

Door op zondag, 5 augustus, 2012 - 18:00

Tekst CDA

AFVAL - Het CDA Veendam heeft duurzaamheid en doelmatigheid hoog in het vaandel staan. "Van een ouderwetse economie die grondstoffen en goederen verbruikt, moeten we omschakelen naar een kringloopeconomie waarin grondstoffen en materialen worden bewaard en hergebruikt. We kiezen voor vitale, duurzame steden en voor ruimte om met nieuwe initiatieven de krimp in plattelandsregio's op te vangen." Zo staat in het verkiezingsprogram.

Verwerkingscontracten lopen af.
Op dit moment zitten we in de situatie dat de huidige contracten voor het verwerken van de reststoffen in Oost Groningen aflopen. We hebben het dan over het verwerken van de inhoud van de grijze containers en de groene containers. Daarnaast hebben we nog grof tuinafval en snoeiafval.

Doelmatig en duurzaam begint bij de inzameling.
Door goede voorlichting aan de burgers en bedrijven over hergebruik en specifieke inzameling kan de af te voeren hoeveelheid drastisch worden verminderd. Ook de inbrengwinkel en de grofvuilinzameling heeft hiertoe een belangrijke functie. Minder materiaal afvoeren uit de containers leidt tot lagere kosten, ook voor de burger, en is daarom doelmatiger.
Als je uitgaat van afval is grondstof kom je tot andere inzichten over inzamelen, verwerken en hergebruik. De discussie over wat wel of niet apart inzamelen zullen we wat het CDA betreft dan ook blijvend moeten voeren. Ook het al of niet uitbesteden van de inzameling, mogelijk gecombineerd met het verwerken en afzetten is het onderzoeken waard.

De historie.
In het verleden hebben 9 Oost en Zuid-Oost Groninger gemeenten zich verenigd in SOZOG en een contract van 20 jaar afgesloten met de VAGRON voor het verwerken van het materiaal uit de grijze container. Destijds was dit naast de lokale stortplaatsen de enige verwerker in Groningen. In het midden van de jaren negentig is begonnen met gescheiden inzameling van GFT. SOZOG heeft voor de verwerking hiervan een contract afgesloten met OGAR.
Beide contracten lopen de komende jaren af.

Wat is er nu anders?
Als je kijkt naar de jaren negentig en nu, dan zijn er een aantal zaken gewijzigd:

  1. Er is een omslag in denken van afvalstof naar grondstof (Cradle to Cradle).
  2. Er zijn nu in het Noorden meerdere verwerkingsmogelijkheden van reststoffen.
  3. Er zijn in de deelnemende gemeenten bio-vergistingsinstallaties aanwezig.
  4. Biomassa is nu handelswaar en wordt zo langzamerhand een schaars product. Daarmee neemt de waarde toe.
  5. Door de bredere (lokale) combinatie mogelijkheden van het voorbewerken en verwerken van biomassa zijn langlopende contracten minder noodzakelijk.


Het CDA vind dat het gezien deze feiten niet verstandig is de huidige contracten te verlengen. Afval is grondstof en levert als grondstof steeds meer op. De verwerkingskosten worden lager, dus ook voor de burger. De opdracht vanuit de gemeenten aan SOZOG zou moeten luiden:

  1. Neem als basis voor verwerking en afzet het terugwinnen van grondstoffen.
  2. Onderzoek wat lokaal kan en kijk wat gezamenlijk moet.
  3. Sluit, gelet op de huidige ontwikkelingen, geen langdurige contracten af.