Overslaan en naar de inhoud gaan

In gesprek over keuzes rond leven en doodbij Refaja ziekenhuis

Door op donderdag, 7 juni, 2012 - 14:39

REFAJA - Op woensdagavond 6 juni vond in het Refaja ziekenhuis een symposium plaats met als titel
"Mag ik even met u praten", om keuzes rond leven en dood bespreekbaar te maken.

Dit symposium was door de Medisch Ethische Commissie (MEC) van het Refaja ziekenhuis georganiseerd voor artsen en verpleegkundigen. Aanleiding voor het symposium was de introductie van de nieuwe Refaja brochure : "Keuzes rond leven en dood". Deze brochure is gemaakt om patiënten en familieleden te helpen bij het nadenken en beslissingen nemen over keuzes rond het levenseinde.
Hierbij gaat het om keuzes over: wel of niet reanimeren, palliatieve sedatie, abstinerend beleid, euthanasie, maar ook over orgaan- en weefseldonatie. In de brochure worden deze onderwerpen uitgebreid besproken en toegelicht. De brochure is bedoeld als handreiking om deze belangrijke en soms moeilijke onderwerpen beter bespreekbaar te maken.

Doelstelling
De doelstelling van het symposium was tweeërlei. Enerzijds om aandacht te geven aan het feit dat de brochure verschenen is. Anderzijds om ook het onderwerp zelf aandacht te geven. Voor patiënten is het belangrijk, maar soms moeilijk, om over dit soort belangrijke keuzes na te denken en te spreken. Ook voor hulpverleners kan het moeilijk zijn om deze onderwerpen met patiënten te bespreken. Voor artsen (zowel ziekenhuisspecialisten, als verpleeghuisartsen, als huisartsen) gaat het erom dat op de juiste manier en op het juiste moment deze onderwerpen bespreekbaar worden gemaakt. Maar wat is de juiste manier en wat is het juiste moment? Op dit minisymposium werd stilgestaan bij deze kwesties en door een lezing en discussie zijn handvaten aangereikt om hier beter mee om te leren gaan.
Ook andere hulpverleners, zoals (gespecialiseerde) verpleegkundigen, geestelijk verzorgers en psychologen kunnen een belangrijke ondersteunende rol spelen in het beslissingsproces door deze onderwerpen met patiënten te bespreken en met patiënten mee te denken.

Het symposium werd bezocht door ca. 75 hulpverleners, die zowel uit het ziekenhuis als de eerste lijn (huisartsen) afkomstig waren.