Overslaan en naar de inhoud gaan

Tentoonstelling Hendrik Valk in Riga groot succes

Door op zondag, 27 mei, 2012 - 18:15

RIGA - De door het Veenkoloniaal Museum te Veendam, in samenwerking met de Arnhemse stichting Hendrik Valk, in Riga ( Letland) opgezette overzichtsexpositie met werk van de Nederlandse kunstenaar Hendrik Valk, is een groot succes. De tentoonstelling trok tijden het afgelopen museumweekend die van 18 t/m. 20 mei in de Letse hoofdstad Riga werd gehouden, maar liefst 8107 bezoekers. De tentoonstelling die eerder in het Veenkoloniaal Museum te Veendam te zien was trekt al vanaf de opening op 4 april j.l., in de Letse hoofdstad veel media-aandacht en publiek. Diverse Letse-, maar ook Russischtalige kranten, pakten het onderwerp op en ook door de televisie werd in verschillende interviews aandacht aan de tentoonstelling geschonken. De tentoonstelling is nog tot en met 3 juni in Riga te zien, maar het Veenkoloniaal Museum en de stichting Hendrik Valk kunnen nu al tevreden terugblikken op dit project.  

Riga werd in 1917 het toevluchtsoort voor de Wit- Russische ouders van Tatjana Kotschergina die voor de Russische revolutie gevlucht waren. Letland bleef tijdens het interbellum, de periode tussen beide Wereldoorlogen onafhankelijk van Rusland.

Tatjana ging begin jaren twintig studeren in Arnhem. Daar ontmoette ze de Nederlandse kunstenaar Hendrik Valk en ze traden in het huwelijk. Tijdens het interbellum waren Hendrik en Tatjana elke zomer bij de (schoon)ouders in het Letse Riga en de nabijgelegen badplaats Jurmala te vinden. Hendrik Valk is de enige Nederlandse kunstenaar die ook in Letland heeft gewerkt. Zijn broer Willem werd vooral bekend als de Groninger Stadsbeeldhouwer.

De tentoonstelling over het leven en het werk van Hendrik Valk en zijn vrouw Tatjana Kotschergina is inmiddels de derde expositie die sinds 2006 door dit Veendammer museum is opgezet. De Letse fotograaf Andris Koslovski was afgelopen herfst in het kader van de internationale Fotomanifestatie Noorderlicht te gast in het museum in Veendam. Het Veenkoloniaal Museum hoopt de samenwerking ook de komende jaren in stand te kunnen houden en leeft al met plannen toe naar 2014 als Riga de Europese Culturele hoofdstad is. In de 19de eeuw bestonden er dankzij de Veenkoloniale zeevart en de houthandel goede banden tussen de Baltische regio en de Groninger Veenkoloniƫn.